Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου το αίτημα παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών της σύμβασης του Ήχος & Φως που κατέθεσε στο Δήμο Ρόδου ο παραχωρησιούχος.
«Παρών» ψήφισαν ο πρόεδρος της ΡΟ.ΠΟ.ΑΝ. Γιώργος Υψηλάντης και η κα Ευαγγελία Παναή, μέλος της παράταξης καθώς επίσης και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Στέργος Στάγκας, που δήλωσαν ότι θα πρέπει να λάβει το σώμα εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, εάν προκύπτουν υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου απέναντι στο Δήμο που θα πρέπει να καλυφθούν, καθώς πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται για την αποπεράτωση των παρεμβάσεων (η δεύτερη λήγει στις 31 Αυγούστου 2019).
Ο διευθύνων σύμβουλος της “Ήχος και Φως Α.Ε.”, κ. Κώστας Βρούχος δήλωσε ότι οι βασικοί λόγοι για την παράταση έχουν να κάνουν με τη διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης μπροστά από το “Ήχος και Φως” έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργεί ο δημοτικός ανθόκηπος ως θεματικό πάρκο. Επιπρόσθετα απαιτείται η σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης και ομβρίων του θεματικού πάρκου, που έχει προγραμματισθεί να γίνει κατά τη φάση της διαμόρφωσης του χώρου στάθμευσης σε συνεργασία με την “Ήχος και Φως Α.Ε.” με τον ανάδοχο του έργου. Σημείωσε ότι οι εργασίες για το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης και ομβρίων εντός του θεματικού πάρκου έχουν ολοκληρωθεί.
Επειδή μεγάλο μέρος των εργασιών πρέπει να εκτελεστεί εντός της Μεσαιωνικής Τάφρου και στη βόρεια και εξωτερική πλευρά του παλατιού, θα είναι προτιμότερο οι εργασίες αυτές να προγραμματιστούν για μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου έτσι ώστε να μην προκληθεί όχληση στους χιλιάδες επισκέπτες της Παλιάς Πόλης. Τέλος, εκκρεμεί η έγκριση επικαιροποιημένων στοιχείων της μελέτης εφαρμογής, πράγμα που είναι απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η παραγγελία και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Ο κ. Βρούχος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική εκκρεμότητα απέναντι στο Δήμο Ρόδου και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκαν έως και πέντε χρόνια για να δοθούν οι άδειες από την αρχαιολογική υπηρεσία. Επεσήμανε ότι η είσοδος τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών στον ανθόκηπο του «Ήχος και Φως» όπου θα υπάρχει αναψυκτήριο, μικρό bistro, θεματική παιδική χαρά, χώροι εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη. Θα υπάρχει κόστος μόνο για το θέαμα. Γίνεται δε η παραγωγή του προγράμματος διάρκειας 60 λεπτών σε έξι διαφορετικές γλώσσες. Στο όλο project πέρα από τους ντόπιους και καταξιωμένους αρχιτέκτονες και μελετητές εμπλέκονται επαγγελματίες οι οποίοι υπογράφουν μεγάλα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως π.χ. το γραφείο της Ελευθερίας Ντεκώ που φωταγώγησε την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα.
Ο Γιώργος Υψηλάντης
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Υψηλάντης δήλωσε τα εξής: «Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το συγκεκριμένο έργο και χρήσιμο και αναγκαίο είναι και εμβληματικό για την πόλη της Ρόδου. Εγγύηση αποτελεί το κύρος και η εμπειρία των ανθρώπων που έχουν εμπλακεί με την υλοποίησή τους, αναφέρομαι στους μελετητές. Κατανοητοί είναι και οι λόγοι καθυστέρησης του έργου. Πρόκειται για μία σύνθετη επένδυση με ιδιαιτερότητες καθώς μάλιστα πρέπει κάθε φορά να εγκριθούν οι παρεμβάσεις και δανειοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις προκαλούν ζημιά στον ίδιο τον παραχωρησιούχο αλλά και στον τόπο που έχει ανάγκη από ένα εμβληματικό στοιχείο τουριστικού ενδιαφέροντος. Το ζήτημα είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται ο Δήμος την υπόθεση αυτή. Τα έχει μπλέξει ο δήμος… Δίνονται παρατάσεις σαν να πρόκειται για ένα δημόσιο έργο που διέπεται από τον Ν.4412/2016. Στην ανάδοχο εταιρεία δόθηκε μία σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση και εκμετάλλευση του θεάματος.
Στα ανταλλάγματα, προβλεπόταν να κάνει ο παραχωρησιούχος επενδύσεις συγκεκριμένες που ούτε καν τεχνικά είχαν προσδιοριστεί. Συνεπώς, οι επενδύσεις του αναδόχου δεν έχουν να κάνουν με τον Ν.4412 και δεν έχουν ανάγκη παρατάσεων από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι δική του υπόθεση πότε θα τελειώσει. Στην μόνη περίπτωση που τίθεται θέμα, είναι στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις σύμφωνα με τη σύμβαση. Προφανώς και δεν ήταν αρκετός ο χρόνος των 10 μηνών που προέβλεπε η σύμβαση για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων… και θα έπρεπε να τροποποιηθεί αυτό. Επίσης, πρέπει να μας απαντήσει κάποιος, ποιος παρακολουθεί τη σύμβαση παραχώρησης από την πλευρά μας. Δεν είναι έργο που εκτελεί η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης. Έπρεπε να υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης. Περιλαμβανόταν μάλιστα αυτό στην προκήρυξη! Εγώ θα σταθώ στο βασικό και θεμελιακό κείμενο που είναι η σύμβαση… Εάν ο παραχωρησιούχος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στο Δήμο Ρόδου, εάν καταβάλλει το ετήσιο μίσθωμα… Εκπρόσωπος του παραχωρησιούχου μου είπε ότι οικονομικά είναι απολύτως συνεπής απέναντι στο Δήμο Ρόδου.
Ελέγχοντας την έγκριση ταμειακού απολογισμού του Δήμου μας, δεν βρήκα στη συγκεκριμένη παράγραφο εγγεγραμμένα έσοδα, ούτε βεβαιωθέντα ούτε εισπραχθέντα. Δεν αμφισβητώ τίποτε, πρέπει να δοθούν όμως απαντήσεις. Επίσης πληρώνει ο παραχωρησιούχος το ποσοστό έναντι του τζίρου που προβλέπει η σύμβαση; Εν κατακλείδι πρέπει κάποιος να ελέγξει τη σύμβαση και να φέρει εισήγηση, είτε πρόκειται για την επιτροπή παρακολούθησης είτε την νομική υπηρεσία. Να μας εξηγήσει τι προβλέπει η σύμβαση, τι έγινε και τι όχι για να πάρουμε αποφάσεις. Συνεπώς πρέπει να έχουμε μία εισήγηση από τη νομική υπηρεσία και μία επιτροπή παρακολούθησης που να ελέγχει μονίμως την εκτέλεση της σύμβασης».
Ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, από τα πιο εμβληματικά στο κέντρο της πόλης. Επεσήμανε ότι πρόκειται για έργο που έρχεται από το έτος 2013 επί δημαρχίας Στάθη Κουσουρνά και ότι δεν πρόκειται για έργο που μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε, έξι ή δέκα μήνες. Παραδέχθηκε ότι παρατάσεις δίνονταν κάθε φορά έτσι ώστε να πιεστεί ο ανάδοχος και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις παρεμβάσεις. Είπε ακόμη ότι χρειάστηκε να δοθούν μάχες έτσι ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από το ΚΑΣ.
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για την ανάπλαση του χώρου στάθμευσης, είπε ότι η μελέτη είναι έτοιμη και ότι θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΔΕΥΑΡ έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη για τη σύνδεση των δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης. Συνεπώς οι λόγοι είναι αντικειμενικοί και θα πρέπει να δοθεί η παράταση.
Απαντώντας στον κ. Υψηλάντη, είπε ότι το έργο προκηρύχθηκε σύμφωνα με το ΠΔ60/2007 που αντικαταστάθηκε στην πορεία από τον Ν.4412/2016. Όσο για την επιτροπή παρακολούθησης είπε ότι μπορεί να μη συστάθηκε ποτέ, παρόλα αυτά, η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης παρακολουθεί στενά όλες τις παρεμβάσεις. Τέλος είπε ότι αυτό που συμφέρει τον τόπο είναι να ολοκληρωθεί το έργο και επομένως τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει δεκτή η εισήγηση για την παράταση εκτέλεσης των έργων.
Στη δευτερολογία του ο κ. Υψηλάντης ξεκαθάρισε ότι η μόνη διαφωνία έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεται ο Δήμος Ρόδου το θέμα και ότι δεν μπορεί να ψηφίσει κανείς εάν δεν έχει προηγηθεί η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν. Τόνισε ότι αντί για παράταση, ο παραχωρησιούχος θα έπρεπε να ζητήσει την τροποποίηση της σύμβασης ως προς το χρόνο αποπεράτωσης των παρεμβάσεων.