Το κουδούνι χτύπησε -και εκτός από την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, υπενθυμίζει και την επιστροφή στη ρουτίνα. Πρωινό ξύπνημα, πλύσιμο, ντύσιμο, έλεγχος της τσάντας, τελευταία ματιά στα ρούχα, μια ματιά στον καιρό (ποτέ δεν ξέρεις αν θα χρειαστείς ομπρέλα, ζακέτα ή παλτό), ένα φιλί και καλό δρόμο. Πρόκειται για μια ρουτίνα που διευκολύνει την καθημερινότητα, η οποία όμως τείνει να επιβάλλεται και στο θέμα του φαγητού, τόσο στο οικογενειακό τραπέζι όσο και στο σχολικό κολατσιό. Είναι, άλλωστε, πιο εύκολο να μαγειρεύεις το ίδιο φαγητό την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα, ή να βάζεις το ίδιο ή και παρόμοιο φαγητό στη σχολική τσάντα.
Ομως όπως λέει και ο λαός μας, «το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς». Και ειδικά στο ζήτημα του φαγητού, δεν αργεί να ανάψει το φιτίλι της… επανάστασης. Mιας επανάσταση που, πολλές φορές, ξεκινάει και δεν τελειώνει, μετά delivery να πηγαινοέρχονται και το φαγητό απ’ έξω να αποτελεί την εύκολη εναλλακτική λύση.
Το μυστικό για να αποφύγετε τα χειρότερα είναι να ξεβολευτείτε και να κάνετε τη διαφορά.
Εμπνευστείτε
από τον… «ειδικό»
Μπορεί οι εκπομπές μαγειρικής να σας τη δίνουν, γιατί οι παρουσιαστές είναι είτε νευρωτικοί ή πολύ ξερόλες ή και με υφάκι. Μπορεί το masterchef να σας έβρισκε με κλειστά τα μάτια, ψόφια από την κούραση. Μπορεί απλά οι συνταγές να μη σας τράβηξαν το ενδιαφέρον, οι περισσότεροι όμως έχετε κάποιο βιβλίο μαγειρικής στην κουζίνα σας. Η κάθε οικιακή ηλεκτρική συσκευή κουζίνας ή το κάθε… μαγειρικό σκεύος που σέβεται τον εαυτό του έχει τυπώσει ένα μικρό πολύχρωμο βιβλιαράκι με συνταγές που δείχνει στην πράξη πόσο θαυματουργό ή χρήσιμο είναι. Οι συνταγές συνήθως είναι απλές και δοκιμασμένες, ακόμη και αν το σκεύος δεν είναι. Κάντε έναν κόπο και δοκιμάστε τες…. Αν μην τι άλλο θα σας ανοίξουν την όρεξη. Ο πρώτος στόχος της ποικιλίας και της πρωτοτυπίας έχει επιτευχθεί.
Μπόνους: ακόμα και αν είναι άνοστο ή άγευστο ή και κακοφτιαγμένο, μπορείτε άνετα να ρίξετε το φταίξιμο στη συνταγή ή να πείτε ότι είναι φτιαγμένο με «άποψη».
Ο «άλλος» μάγειρας
Σας πρήζουν ότι αυτό που φτιάξατε δεν τους αρέσει; Εκφράζουν δυσαρέσκεια για το ένα ή το άλλο συστατικό; Δεν διστάζουν να σας τονίζουν πόσο καλύτερα το φτιάχνει η μητέρα του ή η γιαγιά του; Εχετε δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να πάνε μόνιμα να τρώνε εκεί που τους αρέσει. Η άλλη να τους εκχωρήσετε την κουζίνα σας για να μαγειρέψουν και αυτοί. Δεν είναι άσχημη ιδέα να τους βάλετε να κάνουν κάποιο κομμάτι της προετοιμασίας ή και να δώσουν την τελική πινελιά στο φαγητό.
Ειδικότερα τα παιδιά, θα έχουν μία πολύ καλή ευκαιρία να δουν από κοντά τι τρώνε και πώς προετοιμάζεται το φαγητό και δεν θα χαζολογήσουν μπροστά στην τηλεόραση. Παραπέρα ο χρόνος στην κουζίνα είναι ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί.
Mπόνους: μην ξεχάσετε κατά τη διάρκεια της εκχώρησης να αναφέρετε (έστω χαμηλόφωνα) ότι το καθάρισμα των σκευών συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντά τους και στις υποχρεώσεις τους.
Η χλιδή δίνει γεύση
Δεν έχετε κάνει κάποιο πρωτότυπο φαγητό; Φτάσατε σπίτι καθυστερημένοι και δεν προλαβαίνετε να μεγαλουργήσετε; Δώστε αίγλη και λάμψη στο τραπέζι σας. Κάντε το να φαντάζει πιο πλούσιο και από το τραπέζι της Τόλμης και Γοητείας! Βάλτε τα καλά πιάτα, τα ωραία ποτήρια, στρώστε το τραπεζομάντιλο και μην ξεχάσετε να παρατάξετε τα μαχαιροπίρουνα σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Αν καταφέρετε να διπλώσετε με χάρη τις χαρτοπετσέτες ή κάνετε κάτι εντυπωσιακό με τις υφασμάτινες πετσέτες, ακόμα καλύτερα! Το όμορφο σκηνικό θα δώσει άλλο τόνο στην ατμόσφαιρα και σίγουρα θα φτιάξει τη διάθεση όλων.
Tip: εντάξει η καλή ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι ανάγκη και στα μικρά παιδιά να σερβίρουμε στο πορσελάνινο πιάτο… Εκτός και αν θέλετε να αγοράσετε καινούργια σερβίτσια, οπότε…
Δεν θέλουν να φάνε το φαγητό που περίσσεψε από τις προηγούμενες μέρες; Θέλουν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό; Το βρίσκουν μπαγιάτικο; Πάλι υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη, η «κακή», προστάζει να έχετε μεθοδεύσει άδειασμα του ψυγείου και των ραφιών από κάθε εναλλακτικό φαγώσιμο, οπότε η πείνα θα τους σύρει χειροπόδαρα δεμένους στο τραπέζι. Η άλλη επιλογή, η «καλή», θέλει (ακολουθώντας και την προηγούμενη) να ετοιμάσετε ένα σερβίρισμα σε στιλ μπουφέ! Δεν μπορεί, θα τους εντυπωσιάσει και θα τους φτιάξει θετικά τη διάθεση. Αν μάλιστα έχετε ετοιμάσει κάποια σαλάτα με εντυπωσιακό τρόπο και την έχετε εμπλουτίσει με 3-4 παραπανίσια υλικά, τότε όλο και κάποιος θα τσιμπήσει. Μη διστάσετε να προσθέσετε κανένα ρυζάκι με λαχανικά ή κάποιο ζυμαρικό ολικής, έτσι για χρώμα και ποικιλία παραπάνω.
Προσοχή. Καλά είναι να τα φαγητά των προηγούμενων ημερών, αλλά αν κάτι περπατάει από μόνο του ή μυρίζει κάπως ή έχει πάρει ένα πρασινωπό χρώμα, ε, καλό είναι να μην το σερβίρετε.
«Βρόμικο» αλλά καλό
Εχουν πάθει στερητικό σύνδρομο με τα σουβλάκια; Θέλουν το βρόμικο να μπει πάλι στη ζωή τους; Διοργανώστε βραδιά «βρόμικου». Φτιάξτε τα δικά σας σουβλάκια στην ψησταριά σας, ξεροψήστε αραβικές ή και κανονικές πίτες στο φούρνο, χτυπήστε κανένα γιαουρτάκι με άνηθο και λαδάκι και το σκηνικό είναι έτοιμο. Αν θέλουν να τα τυλίξουν σαν σουβλάκια, κανένα πρόβλημα. Λίγη ντομάτα και κρεμμύδι και «…έφτασέεεεεεε Kύριοοοοοοος…».
Αν πάλι δεν έχετε καλαμάκια, κανένα πρόβλημα! Ψητό κρεατάκι, ψιλοκομμένο και στο φούρνο για «κάψιμο». Πιο κοντά σε γύρο δεν γίνεται! Αν πάλι το θεωρείτε extreme, φτιάξτε μπιφτεκάκια ή ακόμη και κεμπάμπ.
Η τυρόπιτα της μαμάς
Δεν θέλει το βλαστάρι σας κάτι διαφορετικό στο σχολείο του; Ζητά τυροπιτούλα; Κανένα πρόβλημα. Φτιάξτε ένα ταψί και ταΐστε όλη την οικογένεια. Με μία κίνηση, δύο ή ακόμα και τρία γεύματα καλύφθηκαν. Ασε που εξασφαλίστηκε και το σχολικό κολατσιό για τις επόμενες 2 ημέρες.
Συμβουλή: δεν είναι ανάγκη να το κακομάθετε. «Αυτό έχουμε χρυσό μου, αυτό θα φας». Oπως του κάνατε το χατίρι να κοπιάσετε για την πίτα, ας φάει και τα φρουτάκια του στο σχολείο…
Πού θα πάει; Με αυτά και τούτα θα περάσει και αυτή η χρονιά… Υπομονή, ένα σχολικό έτος είναι… Προσπαθήστε, βέβαια, να μη σκεφτείτε ότι συνολικά είναι 12 χρόνια!
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/magirepste-igiina-ke-diaforetika/