«Το Ευρωκοινοβούλιο στάθηκε κοντά στα προβλήματα της χώρας μας»

«Μια πολιτική ανάπτυξης δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των ευρωπαίων κατοίκων. Το ευρωκοινοβούλιο έχει δώσει σκληρές μάχες για να εφαρμοσθεί στην πράξη».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο ευρωβουλευτής και Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γ. Σταυρακάκης, που επισκέφθηκε τη Ρόδο πριν λίγες ημέρες.
«Δώσαμε μεγάλες μάχες και νομίζω πως καταφέραμε το ακατόρθωτο μέσα στην κρίση. Θέση του ευρωκοινοβουλίου είναι πάντοτε ότι η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής φέρνουν ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στο να προχωρούν μεγάλα έργα που προωθούν την ανάπτυξη και την πρόοδο», τονίζει ο κ. Γ. Σταυρακάκης.
Ο ευρωβουλευτής αναφέρεται όμως και στην απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων να δώσουν περισσότερα χρήματα.
«Συγκριτικά με την τρέχουσα προγραμματική τα χρήματα θα είναι λιγότερα. Λόγω της οικονομικής κρίσης κανείς υπουργός και πρωθυπουργός των Ευρωπαϊκών κρατών δεν θα ήθελε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει την πολιτική συνοχής. Αυτό για μας είναι ένα κρίσιμο θέμα», δηλώνει ο κ. Γ. Σταυρακάκης.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Σταυρακάκη, αναλυτικά:
• Ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που έγινε στη Ρόδο;
Ήταν μια πρωτοβουλία δική μας. Τα μέλη της Ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθαμε στη Ρόδο για να συζητήσουμε με τους τοπικούς παράγοντες και να δούμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Ξεκινάει η νέα προγραμματική περίοδος η οποία είναι πολύ κρίσιμη. Οι επισκέψεις αυτές είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μια εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν στις περιφέρειες, νησιωτικές και μη.
• Έχετε επισκεφθεί και άλλες νησιωτικές περιοχές της ΕΕ;
Έχουμε επισκεφθεί δεκάδες περιφέρειες της ΕΕ και νησιά για να δούμε τα προβλήματα και να βρούμε τις πολιτικές που θα μας βγάλουν από την οικονομική κρίση. Θεωρούμε πως μια πολιτική ανάπτυξης δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των ευρωπαίων κατοίκων. Θέλουμε να ενημερώσουμε που βρίσκονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη νέα προγραμματική. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δώσει σκληρές μάχες για την περιφερειακή ανάπτυξη.
• Επισκεφθήκατε και έργα που χρηματοδοτήθηκαν με πόρους της ΕΕ;
Ναι, επισκεφθήκαμε και έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία για να δούμε την απορροφητικότητα και την εξέλιξή τους.
• Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της νέας προγραμματικής περιόδου; Θα υπάρχουν περισσότεροι πόροι;
Οχι, όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αν και δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία και αριθμούς. Όλα θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία. Συγκριτικά πάντως με την τρέχουσα προγραμματική τα χρήματα θα είναι λιγότερα. Λόγω της οικονομικής κρίσης κανείς υπουργός και πρωθυπουργός των Ευρωπαϊκών κρατών δεν θα ήθελε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσει την πολιτική συνοχής. Αυτό για μας είναι ένα κρίσιμο θέμα.
• Δόθηκαν μάχες δηλαδή για τη νέα προγραμματική περίοδο;
Δώσαμε μεγάλες μάχες και νομίζω πως καταφέραμε το ακατόρθωτο μέσα στην κρίση. Θέση του ευρωκοινοβουλίου είναι πάντοτε ότι η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής πρέπει να φέρνουν ανάπτυξη και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στο να προχωρούν μεγάλα έργα που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και πρόοδο.

• Ποιοι τομείς πρέπει να ενισχυθούν με τα κονδύλια της νέας περιόδου;
Θα δοθούν σε πάρα πολλούς τομείς στην έρευνα, στην καινοτομία, στις κατασκευές. Υπάρχουν δεκάδες τομείς που θα ενισχυθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.
• Θα υποστηριχθούν και οι υποδομές;
Βεβαίως και θα στηριχθούν και οι υποδομές. Περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς έργα υποδομών δεν υπάρχει.
• Έργα από το τρέχον πρόγραμμα θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο;
Υπάρχει πάντα ο κανόνας του ν + 3. Τα έργα που είναι σε εξέλιξη πρέπει να ολοκληρωθούν .
• Ποιο είναι το κλίμα που αντιμετωπίζετε για την Ελλάδα;
Το Ευρωκοινοβούλιο από την αρχή της κρίσης ήταν πάντα φιλικό προς τη χώρα μας. Υπάρχουν και πολύ μικρές μειοψηφίες με ακραίες φωνές που δεν έχουν όμως καμία ισχύ και δύναμη. Περάσαμε πολλές φάσεις. Νομίζω πως το ευρωκοινοβούλιο στάθηκε κοντά στα προβλήματα της χώρας μας. Το πρόβλημά μας είναι το συμβούλιο.
• Τα «καμώματα» κάποιων κομμάτων που τάραξαν τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα έχουν φθάσει και στο Ευρωκοινοβούλιο;
Δεν θέλω να κάνω αυτή τη συζήτηση γιατί έχουμε κάνει ερώτηση και τελούμε σε αναμονή των απαντήσεων.
• Πώς βλέπουν οι ευρωβουλευτές τις νησιωτικές πολιτικές;
Οι ευρωβουλευτές που προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη έχουν δυσκολία να καταλάβουν τα προβλήματά μας. Θεωρούν πως τα ελληνικά νησιά είναι μια θαυμάσια περίπτωση για διακοπές. Όταν μπουν όμως στη διαδικασία να μεταφερθούν από το ένα νησί στο άλλο, τότε καταλαβαίνουν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Πραγματικά δίνουμε μάχη για να τους δώσουμε να καταλάβουν πως ένα μικρό νησί μπορεί να είναι ωραίο αλλά οι άνθρωποί του έχουν μεγάλα προβλήματα.
• Θα πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ;
Είναι εθνικό ζήτημα. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα αυτό.