«Το πολιτικό σύστημα είναι σε κατάσταση γενικής απροσδιοριστίας»

«Είμαστε σε ιστορική στιγμή και πρέπει να αναδιαρθρωθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να πάρει την έκταση και το περιεχόμενο μιας συνολικής πολιτικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Την επισήμανση, πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει πλήξει το πολιτικό σύστημα, κάνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος.
«Όλοι βλέπουν και ξέρουν πως η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι μια από τις αιτίες για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο», δηλώνει ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος και προσθέτει πως έχει υποβληθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης που επιβάλλει την εφαρμογή μνημονίων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αλλοιώνει το Σύνταγμα.
«Για να μπορέσει το καθεστώς επιτήρησης να εφαρμοσθεί παραβιάζεται το Σύνταγμα καθημερινά. Θεωρώ πως δεν υπάρχει συνταγματική νομιμότητα για την οποία ο ελληνικός λαός έχει αγωνιστεί και κάνει πολύχρονες θυσίες», δηλώνει ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως τα μνημόνια και η επιτήρηση προβλέπεται να διαρκέσουν μέχρι το 2022. «Αν όμως απαιτηθεί ο ορίζοντας εφαρμογής τους μπορεί να επεκταθεί μέχρι το 2050», προσθέτει. Αναφορά κάνει όμως ο κ. Κωνσταντόπουλος και στα προβλήματα που ανέκυψαν στη χώρα εξαιτίας της Χρυσής Αυγής.
Η συνέντευξη του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, αναλυτικά:

• Ποιο ήταν το αντικείμενο της ομιλίας σας στη Ρόδο;
Αντικείμενο της ομιλίας μου ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα πρέπει να γίνει. Όλοι βλέπουν και ξέρουν πως η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι μια από τις αιτίες για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. Εξίσου, υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση του δημοσίου χρήματος και για το γεγονός ότι απέτυχαν τα μοντέλα ανάπτυξης, περιφερειακής αποκέντρωσης, διοίκησης και διακυβέρνησης της χώρας. ¶ρα είμαστε σε ιστορική στιγμή και πρέπει να αναδιαρθρωθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να πάρει την έκταση και το περιεχόμενο μιας συνολικής πολιτικής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

• Θεωρείτε πως είναι κρίσιμος ο πολιτικός χρόνος που γίνεται η συζήτηση για την αναθεώρηση;
Είναι κρίσιμος ο ιστορικός χρόνος. Είναι καθοριστικός ο πολιτικός χρόνος στον οποίο πρέπει να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα της δομής, της διάρθρωσης, της λειτουργίας, του κύρους και της αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών της Ελλάδας η οποία πρέπει να αναζητήσει τα χαρακτηριστικά της για τον 21ο αιώνα.
Στην πολιτική πραγματικότητα τίποτε δεν είναι στιγμιαίο αλλά όλα επιδρούν μέσα από μια διαδραστική καθημερινότητα στην διαμόρφωση των συνθηκών των επόμενων δεκαετιών. Αυτά που ζούμε σήμερα θα είναι η μήτρα όλων όσων θα γίνουν στο μέλλον. ¶λλωστε τα μνημόνια και η επιτήρηση προβλέπεται να διαρκέσουν μέχρι το 2022. Αν όμως απαιτηθεί, ο ορίζοντας εφαρμογής τους μπορεί να επεκταθεί μέχρι το 2050. Να, γιατί ό,τι συντελείται σήμερα δεν προσθέτει ταλαιπωρία μόνο στις σημερινές γενιές αλλά επικαθορίζει τις συνθήκες ζωής μέσα στις οποίες θα διαμορφωθούν οι καταστάσεις της κοινωνίας και οι ατομικές δραστηριότητες των αγέννητων ανθρώπων ή των σημερινών νηπίων. Πρέπει να επισημανθεί ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος γίνεται σε μια περίοδο που όλες οι σταθερές και οι μεταβλητές που προσδιόριζαν τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες έχουν αποδιοργανωθεί. Το πολιτικό σύστημα είναι σε κατάσταση γενικής απροσδιοριστίας. Έχουν χάσει την εγκυρότητά τους οι συνταγματικές λειτουργίες. Το σύνταγμα είναι ένα σκέλεθρο και οι θεσμοί έχουν διαβρωθεί και διαφθαρεί.

• Σε ποια σημεία του πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ώστε να μπει τάξη στο πολιτικό σύστημα;
Να επισημάνω πως η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι πανάκεια.Δεν πρόκειται να διορθώσει το σύνολο των στρεβλώσεων και των αλλοιώσεων που έχουν συντελεστεί. Είναι όμως όσο ποτέ αναγκαία γιατί ένα Σύνταγμα είναι το πλαίσιο λειτουργίας όλων των θεσμών ενός κράτους. Πρέπει να αλλάξει σε κρίσιμους τομείς που έχουν να κάνουν με τη διακυβέρνηση, τη λειτουργία της Βουλής, τις σχέσεις των ανεξάρτητων εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία). Πρέπει να αλλάξουν οι προβλέψεις που αναφέρονται στα θέματα ευθύνης των πολιτικών προσώπων και των υπουργών . Επίσης πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σήμερα λειτουργεί η διακυβέρνηση δηλαδή το λεγόμενο πρωθυπουργικό μοντέλο. Είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές και σε άλλες ρυθμίσεις που αναφέρονται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις βασικές διατάξεις που σχετίζονται με την αναγνώριση και τη λειτουργία ανεξάρτητων αρχών. Υπάρχουν και καινούργια προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προβλέψεις συνταγματικές.

• Αναφέρεστε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Χρυσή Αυγή η οποία αναστάτωσε τη χώρα;
Αναφέρομαι σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ύπαρξη αποσταθεροποιητικών μηχανισμών αλλά και σε θέματα που αναφέρονται σε νέες εξουσίες που έχουν δημιουργηθεί, όπως είναι τα ΜΜΕ, οι διαδικτυακές και χρηματοπιστωτικές εξουσίες. Σήμερα έχει υποβληθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης που επιβάλλει την εφαρμογή μνημονίων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αλλοιώνει το Σύνταγμα. Για να μπορέσει το καθεστώς επιτήρησης να εφαρμοσθεί παραβιάζεται το Σύνταγμα καθημερινά. Θεωρώ πως δεν υπάρχει συνταγματική νομιμότητα για την οποία ο ελληνικός λαός έχει αγωνιστεί και κάνει πολύχρονες θυσίες.

• Η τροποποίηση του συντάγματος μπορεί δηλαδή να φέρει την παύση εφαρμογής διατάξεων του μνημονίου;
Σωστά το επισημαίνετε. Το καθεστώς επιτήρησης είναι αντισυνταγματικό. Στην πράξη παραβιάζει το Σύνταγμα. Επομένως ένα κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με το νέο Σύνταγμα είναι η διαφύλαξη της δημοκρατικής αυτονομίας διακυβέρνησης μιας χώρας, η προστασία δηλαδή κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας εθνικής κυβέρνησης και η ρύθμιση των σχέσεων μιας κυβέρνησης εθνικού κράτους με τους υπερεθνικούς θεσμούς που ισχύουν από την ΕΕ. Να επισημάνουμε πως η Ευρωζώνη δεν είναι πολιτικός θεσμός και δεν ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι και αλλιώς όμως επιβάλλεται η πολιτική της Ευρωζώνης. Με αυτό αλλοιώνονται σε όλη την ΕΕ οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Για αυτό και όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης είναι σήμερα αναστατωμένες από την πολιτική η οποία εφαρμόζεται. Και σωστά λένε πως η ενοποίηση της Ευρώπης δεν σημαίνει Μερκελοποίηση ή αλλιώς γερμανοποίηση της Ευρώπης.

• Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν στην ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος;
Όλοι έχουν κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Ο καθένας κρίνεται από το τι αναθεωρήσεις θέλει. Επισημαίνω πως η αναθεώρηση θα πρέπει να έχει ένα σαφή προσανατολισμό δηλαδή να απομακρυνθεί το Σύνταγμα από αυτές τις διατάξεις οι οποίες καταγράφονται μεν αλλά δεν εφαρμόζονται. Να αποκτήσει και νέα πολιτική αξιοπιστία το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, να αποκτήσει κύρος το θεσμικό σύστημα και να υπάρξει πολιτική διαφάνεια και στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και εφαρμόζονται.

• Υπήρξε διαφάνεια;
Σήμερα δεν υπάρχει διαφάνεια. Η έλλειψή της εκτρέφει και την διαφθορά και την πολιτική αυθαιρεσία. Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως άλλα λέει το Σύνταγμα και άλλα γίνονται κάθε ημέρα έτσι ώστε περίπου να υπάρξει ένα παρασύνταγμα το οποίο δεσπόζει και κυριαρχεί. Δεν κυριαρχεί το δημοκρατικό Σύνταγμα που έχει ψηφιστεί για να διαφυλάσσει την λαϊκή κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την δημοκρατική ακεραιότητα της χώρας.

• Περιμένατε πως το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής θα έφθανε τόσο πολύ στα άκρα;
Μόνο ανόητοι δεν έβλεπαν ότι ο νεοναζιστικός κίνδυνος και στην Ελλάδα είχε αρχίσει να σηκώνει κεφάλι. Μόνο Μακιαβελικά μυαλά πίστευαν ότι μπορούν να παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά εξομοιώνοντας το νεοναζιστικό κίνδυνο με την Αριστερά. Περίμεναν ίσως να χρησιμοποιήσουν αυτό τον κίνδυνο για να φοβίσουν την κοινωνία ή για να αποσπάσουν ενισχύσεις εκλογικού χαρακτήρα από το χώρο της ακροδεξιάς. Ο νεοναζισμός είναι εχθρός του ανθρωπισμού, είναι εχθρός του πολιτισμού της ανθρωπότητας και της Δημοκρατίας. ¶ρα πρέπει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει πως ο νεοναζισμός επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί ως ένα μόρφωμα επικίνδυνο που δεν πρέπει να δηλητηριάσει το δημόσιο βίο της χώρας.

• Τώρα όμως η ΧΑ δηλώνει πως θα αποσύρει τους βουλευτές της και θα προκαλέσει εκλογές στη χώρα. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;
Αυτά δεν πρέπει να τα υπολογίζει κανείς. Πρόκειται για έναν ανόητο τακτικισμό. Η Χρυσή Αυγή σήμερα προκαλεί με τη δολοφονική βία. Κάποιοι την υπέθαλψαν και έμμεσα ή άμεσα την ενίσχυσαν. Κάποιοι αδιαφόρησαν τότε που έπρεπε να εφαρμόζεται η νομιμότητα. Σήμερα λοιπόν ουσιαστικά η Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται πως είναι ένας παραστρατιωτικός μηχανισμός βίας, είναι μια εγκληματική οργάνωση, μια επικίνδυνη αντικοινωνική και αντιδημοκρατική παρουσία, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αυστηρή εφαρμογή της νομιμότητας. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για το αν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Δεν χρειάζονται τέτοια διλήμματα που απροσανατολίζουν. Εκείνο που χρειάζεται είναι ενώπιον του νόμου να έρθει η Χρυσή Αυγή και να λογοδοτήσει για όλα όσα με τρόπο παράνομο και εγκληματικό πράττει.
• Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επηρεάζει την Ελλάδα;
Πλέον υπάρχει μια κοινότητα προβλημάτων σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Όλες οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κ. Μέρκελ. Είναι φανερό πως η πολιτική που εφαρμόζει μεγαλώνει την απόσταση που υπάρχει μεταξύ κυβερνήσεων και κοινωνιών. Βεβαίως επηρεάζουν οι γερμανικές εκλογές την Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Εκείνο που αργά ή γρήγορα θα έρθει με την κοινωνική κινητοποίηση και των αγώνα των πολιτών όλων των χωρών της ΕΕ είναι η αλλαγή αυτής της πολιτικής. Η πολιτική που εφαρμόζεται από πλευράς Γερμανίας καταστρέφει το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, τις συνταγματικές κατακτήσεις τις κατακτήσεις της κλασικής δημοκρατίας και τις κατακτήσεις όλων των ευρωπαϊκών λαών.

• Οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε εκλογές και τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν μπορώ να είμαι προφήτης και να μαντέψω αν θα γίνουν εκλογές. Είναι όμως δεδομένο ότι κάθε ημέρα που περνάει και εδώ στην Ελλάδα η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χάνει τη νομιμοποίησή της. Δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μια κυβέρνηση που έγινε στα πολιτικά παρασκήνια. ¶λλα κλήθηκε να ψηφίσει ο λαός και άλλα εφαρμόζονται. Είναι μια κυβέρνηση «από τα επάνω» που εξυπηρετεί τις κομματικές και αρχηγικές σκοπιμότητες των δύο μεγάλων παρατάξεων αλλά βλάπτει την ελληνική κοινωνία και τη Δημοκρατία. Ως εκ τούτου κάθε ημέρα που περνάει επειδή μεγαλώνει η δυσφορία της κοινωνίας και η διαμαρτυρία των πολιτών η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη να διενεργήσει εκλογές
• Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την εξουσία;
Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική μας ιστορία που διαμορφώνονται οι κοινωνικές πολιτικές και εκλογικές προϋποθέσεις ώστε η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, να πλειοψηφήσει στις εκλογές.