Τα τελευταία έτη όλο και πιο λίγα είναι τα σχολεία της χώρας που επιλέγουν τη Ρόδο για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης πενθήμερης εκδρομής των μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου, αφού έντονο έχει γίνει πλέον το φαινόμενο της επιλογής προορισμών του εξωτερικού.
Οι αιτίες του εν λόγω γεγονότος αφορούν κυρίως στις χαμηλότερες τιμές που παρέχουν τα πακέτα εκδρομών σε προορισμούς εκτός Ελλάδος, καθώς και στην προσθήκη 2 επιπλέον ημερών στις ήδη 5 προβλεπόμενες. Σαφώς, για τους μαθητές η ιδέα της επταήμερης εκδρομής φαντάζει περισσότερο δελεαστική, έναντι της πενθήμερης.
Η σημαντική αυτή μείωση του μαθητικού τουρισμού έχει οδηγήσει τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να προβούν σε ενέργειες και να καταθέσουν προτάσεις, ώστε να ανακτήσει το νησί τα παλαιότερα ποσοστά συγκέντρωσης μαθητικών εκδρομών.
Σε δηλώσεις στη «δ», αναφορικά με το ζήτημα προέβησαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, παραθέτοντας τις απόψεις τους και προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Πάππου, επεσήμανε: “Ο θεσμός της μαθητικής εκδρομής, δυστυχώς «κακοποιήθηκε» στη Ρόδο από κάποιους «κακούς» επιχειρηματίες. Εμείς οι ίδιοι δεν φροντίσαμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών για τη Ρόδο ψηλά, με αποτέλεσμα να θέσουμε εμείς οι ίδιοι το νησί μας εκτός «μόδας». Τα τελευταία έτη, το νησί έχει δεχτεί ένα επιπλέον χτύπημα, όσον αφορά στις μαθητικές εκδρομές, διότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι εξαιρετικά ακριβά. Αυτή τη στιγμή απαιτείται ένας συνδυασμός μεταξύ των κρατικών Οργανισμών και των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής μας, ούτως ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή σχετικά με το κόστος της μαθητικής εκδρομής και με τις διαθέσιμες ημέρες. Είναι γεγονός, ότι το υπουργείο είχε δώσει 2 επιπλέον ημέρες διακοπών στα σχολεία που θα επισκέπτονταν ξένους προορισμούς. Αυτό κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εξισωθεί με τους εσωτερικούς προορισμούς. Δεν υπάρχει λόγος να στέλνουμε τα χρήματά μας στο εξωτερικό, όταν γνωρίζουμε πως οι ελληνικοί προορισμοί στενάζουν. Αφενός, θα πρέπει το ίδιο το κράτος να παρακινήσει τους μαθητές, ώστε να επιλέγουν τους εσωτερικούς προορισμούς, και αφετέρου οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να φροντίσουν για τη δημιουργία προσιτών πακέτων προσφορών για το μαθητικό τουρισμό”.
Η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα. Λίτσα Φτακλάκη, τόνισε: “Προκειμένου να κερδίσει όλη η Ελλάδα και κατ’ επέκταση η Ρόδος, ξανά, τις μαθητικές εκδρομές, θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να βρει τρόπους, οι οποίοι να προκρίνουν τη χώρα μας ως προορισμό των μαθητών. Η τοπική κοινωνία από την άλλη, θα πρέπει να κινηθεί ολοκληρωμένα και συντονισμένα με όλους τους φορείς. Ήδη με το Δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, την Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων και τον Εμπορικό Σύλλογο, έχουμε διεξάγει σύσκεψη και έχουμε στείλει επιστολή στην Aegean Airlines και τη Blue Star για να διασφαλιστεί το θέμα του κόστους μεταφορών. Επίσης, έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Βορείου Ελλάδος και έχουμε ζητήσει την αρωγή τους. Οι τουριστικοί πράκτορες είναι οι άνθρωποι «κλειδιά» που επιδιώκουμε να κατευθύνουν τα παιδιά στα νησιά μας. Πέραν τούτου, έχουμε αποφασίσει με το Δήμο Ρόδου να πραγματοποιήσουμε κάποια πολιτιστικά δρώμενα, όπως γινόταν παλαιότερα, τα οποία θα διαφημίσουν τον τόπο μας, δίνοντας στα παιδιά ακόμη ένα κίνητρο να μας επισκεφτούν”.
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης, δήλωσε σχετικά: “Αντικείμενο μεγάλης συζήτησης αποτελεί το πώς μπορεί η Ρόδος να ξανακερδίσει τις μαθητικές εκδρομές, για την οποία απαιτούνται σημαντικές πρωτοβουλίες και κυρίως, οργανωμένη δράση από όλους τους φορείς του τουρισμού της Ρόδου. Πεποίθησή μου είναι ότι ο μαθητικός τουρισμός τα παλαιότερα χρόνια είχε αναπτυχθεί σε εντελώς λάθος βάσεις. Όταν ένα εποικοδόμημα είναι σαθρό, με το πρώτο χτύπημα καταρρέει. Είναι κρίμα για τη Ρόδο που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, να μην έχει καταφέρει να διατηρήσει και να αυξήσει το μαθητικό τουρισμό. Ο μαθητικός τουρισμός για την Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί στόχο μόνο των ελληνικών μαθητικών εκδρομών, αλλά και των μαθητών από άλλες χώρες. Οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τον τουρισμό πρέπει να συγκεντρωθούν και να προχωρήσουν στην ανάθεση μιας μελέτης που θα αναδείξει τα χνάρια που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να καταφέρει η Ρόδος να κερδίσει ξανά τον μαθητικό τουρισμό”.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Ιωάννης Κλούβας, ανέφερε: “Η Ρόδος πλέον υπολείπεται σε θέμα διασκέδασης, την οποία προσφέρουν τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης (Clubs). Έχουν απομείνει μόνο τα μικρά μπαρ, στα οποία ένα σχολείο μόνο του δεν μπορεί να διασκεδάσει. Επίσης, ενώ το κέντρο της Ρόδου παλαιότερα αποτελούσε σημείο συνάντησης όλων των σχολείων, σήμερα έχει μαραζώσει, καθώς αρκετά ξενοδοχεία έχουν κλείσει. Παρά την εκπαιδευτική φύση της εκδρομής, τα παιδιά πρωτίστως, προτιμούν τη διασκέδαση. Θεωρώ πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση των σχολικών εκδρομών στη Ρόδο αποτελεί η διαφήμιση”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Γεώργιος Κατσίβας, δήλωσε: “Δυστυχώς, οι περισσότεροι μαθητές επιλέγουν πλέον προορισμούς του εξωτερικού. Θεωρώ πως το κοστολόγιο για τους ελληνικούς προορισμούς είναι εξαιρετικά υψηλό. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά στη συγκοινωνία και αυτός είναι ο κυριότερος παράγοντας εξαιτίας του οποίου έχουμε χάσει το μαθητικό τουρισμό”.
Ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας: “Κάποια στιγμή θα πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει πως οι μαθητικές εκδρομές δεν είναι δυνατό να διαχέονται ανά τον κόσμο. Οι μαθητικές εκδρομές έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Συνεπώς, θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ορίσει τις εν λόγω εκδρομές ως αμιγώς ελληνικού πολιτισμού. Πέραν της ψυχαγωγίας, οι μαθητές θα πρέπει να απολάβουν και την εκπαίδευση του πολιτισμού μας”.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γεώργιος Ματσίγκος, δήλωσε: “Η Ρόδος έχασε τον μαθητικό τουρισμό γιατί έκανε αρκετά λάθη. Αντί για εκπαιδευτική μαθητική εκδρομή είχε γίνει εκδρομή διασκέδασης για νέους και μάλιστα ακριβή. Φθηνό ξενοδοχείο για ύπνο αλλά ακριβό κόστος εκτός ξενοδοχείου. Ανεξέλεγκτη διασκέδαση και ξενύχτι. Εκτός αυτών των προβλημάτων, το υπουργείο Παιδείας επιδοτεί σε ημέρες εκδρομής το εξωτερικό. Αποτέλεσμα τα ταξίδια στο εξωτερικό να είναι πολυήμερα και με μικρότερο κόστος λόγω οργανωμένων πακέτων τιμών χωρίς μεσάζοντες και καθημερινής ακριβής διασκέδασης όπως γινόταν στη Ρόδο. Οι προτάσεις του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου για ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού είναι οι εξής:
• Επιδότηση μαθητικών εκδρομών στην Ελλάδα με 2 επιπλέον ημέρες, όπως και στο εξωτερικό
• Αλλαγή νομοσχεδίου για τη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές εκδρομές από το ποσοστό 75% στο 50%
• Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους
• Μειωμένα εισιτήρια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά για τους μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς
• Συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια της Ευρώπης για οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ελλάδα και ειδικά στη Ρόδο
• Ειδικές τιμές από όλα τα καταστήματα και προβολή μέσα από ειδικό κατάλογο
• Προγράμματα εκδρομών στους αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα με ειδικές τιμές
• Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
• Έλεγχος παρεχόμενων υπηρεσιών και εφαρμογή των νόμων
• Σύσταση επιτροπής προβολής, οργάνωσης και ελέγχου μαθητικών εκδρομών με έκδοση ειδικού καταλόγου
• Συνεχής αποστολή υλικού προβολής, κατάλογος με ενδιαφέροντα σε μορφή newsletter (e-mail) σε όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια Ελλάδος και εξωτερικού”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ti-prepi-na-gini-gia-na-epanaktisi-i-rodos-tis-mathitikes-ekdromes/