«Η παρουσία της Χ.Α. στη Βουλή συνιστά ύβρη για τη δημοκρατία»

«Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου δεν αποδεικνύεται ως η αποτελεσματική μέθοδος για έξοδο από την κρίση. Η χώρα χρειάζεται μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πολιτική εξόδου. Αυτό το διαφορετικό σχέδιο προϋποθέτει μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση έναντι των εταίρων για αλλαγή πολιτικών».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας της ΝΕ της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Καλαποδάκης και προσθέτει πως χρειάζεται η εφαρμογή ενός συνεκτικού προγράμματος εξυγιαντικών, εκσυγχρονιστικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και ταυτόχρονα και προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης.
«Μόνο έτσι θα γίνει εφικτή η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές – εταίρους για τη διεκδίκηση αλλαγών και τροποποιήσεων του ίδιου του προγράμματος προσαρμογής», δηλώνει ο κ. Καλαποδάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Γιάννης Καλαποδάκης τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης του συστήματος της απλής αναλογικής. «Η αλλαγή του τρόπου εκλογής του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, που συζητείται, έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Μία πρώτη δική μου διαφωνία είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους συμβούλους που θα δηλώνουν τον δήμαρχο που υποστηρίζουν. Αυτό οδηγεί σε κρυμμένες παρατάξεις και ανηλεή πόλεμο εκλογής χωρίς πολιτικές προτάσεις», υποστηρίζει ο κ. Καλαποδάκης.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Καλαποδάκη, αναλυτικά:
• Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη Χρυσή Αυγή;
Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, όλοι πλέον συνομολογούν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, με χαρακτηριστικά συμμορίας. Η ΔΗΜΑΡ είχε αναφερθεί στο φαινόμενο αυτό πριν από τις εκλογές του 2012, όταν βλέπαμε να ανθίζουν οι καρποί του φασισμού.
Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί και αμύνεται, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές. Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό».
Η εφαρμογή των νόμων, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που ματαίωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής πρέπει άμεσα να υπάρξουν. Συμφωνούμε στην εξέταση άμεσα όλων των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ως προς τον ποινικό χαρακτήρα τους. Πρέπει επίσης να ελεγχθούν και τα οικονομικά της. Η απομόνωσή της σε καθημερινό επίπεδο, πολιτικά και κοινωνικά, είναι δημοκρατική υποχρέωση.
Δημοσιοποιούνται επίσης στοιχεία για παραστρατιωτικές, αντιδημοκρατικές κινήσεις εφέδρων, απόστρατων , “ομάδων πολιτοφυλακής” που ανοιχτά στρέφονται ενάντια στη συνταγματική και δημοκρατική ομαλότητα.
Ήδη πριν ένα χρόνο η ΔΗΜΑΡ με σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είχε φέρει το θέμα των ταγμάτων εθνοφυλακής.
Σήμερα χρειάζεται με αποφασιστικό τρόπο να αντιμετωπιστούν όλοι οι παράνομοι μηχανισμοί που υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα και επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα σε σκοτεινές περιόδους. Καμία ανοχή. Καμία ταλάντευση!
• Πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα καθώς το ζήτημα με τη Χρυσή Αυγή φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων;
Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, όμως έχει και όρια. Αυτά τα όρια έχει ξεπεράσει με τη δράση της και τις πρακτικές της η Χρυσή Αυγή. Για αυτό, και όπως ανέφερα, χρειάζεται θεσμική θωράκιση και αυστηρή εφαρμογή των νόμων. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, άρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του συγκεκριμένου μορφώματος.
Η ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που συζητείται, θα συνιστά απεγνωσμένη προσπάθειά της για αποπροσανατολισμό από τις διαρκείς αποκαλύψεις στοιχείων για τον εγκληματικό της χαρακτήρα.
Ας κάνουν ό,τι νομίζουν. Δεν μας φοβίζουν οι απειλές τους. Έτσι και αλλιώς η παρουσία τους στη Βουλή συνιστά ύβρη για τη δημοκρατία.
Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει παράγοντας επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων και να ορίσει τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης.
• Θα επηρεαστεί και με ποιο τρόπο η Ελλάδα από το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν στη Γερμανία;
Το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία είναι πολύ ρευστό, με πιο πιθανή την συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Αν οι εξελίξεις στην επόμενη τετραετία θα δρομολογούνται με κύρια και ισχυρότερη κυβερνητική συνιστώσα το κόμμα της Μέρκελ, η δυναμική της εξέλιξης τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη θα έχει αργούς ρυθμούς και δεν θα κινείται με λειτουργική ταχύτητα σε σχέση με την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης και την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες επιβάλουν κάποιες θέσεις τους για την προώθηση της ανάπτυξης στις χώρες του Νότου και στην Ελλάδα (σχέδιο Μάρσαλ – 2) μπορούμε να περιμένουμε κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στη μείωση του δημόσιου χρέους και σε αναπτυξιακές πολιτικές.

• Θεωρείτε πως θα πρέπει να γίνει αναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας μας;
Την αναγκαιότητα της αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, την αποδέχονται όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας και πάρα πολλοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο σε αυτή την προοπτική έχει νόημα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Η επίτευξή του δηλ. να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη μείωση του χρέους και την έναρξη διαπραγματεύσεων από μέρους μας για αλλαγές των μέτρων που μας επιβάλλονται. Έχουν εξ’ άλλου αποδειχτεί οι καταστροφικές συνέπειες τους στην ύφεση, στην ανεργία και στη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Πλεόνασμα το 2014 με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχτεί γιατί σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας και δεν θα μπορεί να επιβιώσει πολιτικά ούτε για μία ημέρα.
• Συμμερίζεστε τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας από το 2014; Πρέπει η κυβέρνηση να υποκύψει στις νέες αξιώσεις της τρόικας;
Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου δεν αποδεικνύεται ως η αποτελεσματική μέθοδος για έξοδο από την κρίση. Περιελάμβανε βεβαίως αρκετές αναγκαίες αλλαγές, αλλά στον πυρήνα της αποδείχθηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Είχε ως αποτέλεσμα μια σχετική σταθεροποίηση στα δημόσια οικονομικά, αλλά δεν οδηγεί στην ανάκαμψη.
Είχαμε εγκαίρως και επανειλημμένως τονίσει ότι ο στόχος εξόδου από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το πρόγραμμα υποστεί ουσιαστικές αλλαγές.
Η χώρα χρειάζεται μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πολιτική εξόδου από την κρίση. Αυτό το διαφορετικό σχέδιο προϋποθέτει μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση έναντι των εταίρων για αλλαγή πολιτικών ώστε να συνδεθεί το πρόγραμμα προσαρμογής με δίκαιο επιμερισμό των βαρών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Προϋποθέτει την εφαρμογή ενός συνεκτικού προγράμματος εξυγιαντικών, εκσυγχρονιστικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και ταυτόχρονα και την προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης.
Μόνο έτσι θα γίνει εφικτή η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές – εταίρους για τη διεκδίκηση αλλαγών και τροποποιήσεων του ίδιου του προγράμματος προσαρμογής.
Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί και στηρίζει μια διαπραγματευτική στάση που θα είναι πραγματική και θα στοχεύει σε ουσιαστικές και θετικές, για την οικονομία και την κοινωνία , αλλαγές του προγράμματος.
• Πρέπει να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο και πώς κρίνετε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα;
Η πάγια θέση μας είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής και προς το σκοπό αυτό θα καταθέσουμε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου.
Όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου εκλογής του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, που συζητείται, έχει θετικά και αρνητικά σημεία. Μία πρώτη δική μου διαφωνία είναι το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους συμβούλους που θα δηλώνουν τον δήμαρχο που υποστηρίζουν. Αυτό οδηγεί σε κρυμμένες παρατάξεις και ανηλεή πόλεμο εκλογής χωρίς πολιτικές προτάσεις. Θεωρώ ότι για την εκλογή συμβούλων πρέπει να συμμετέχουν παρατάξεις με εφαρμογή της απλής αναλογικής.

• Εκτιμάτε πως οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν τώρα ή την άνοιξη μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές;
Η πορεία της Κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της για επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, που επιβάλλει η τρόικα, όπως έχω αναφέρει. Κατά συνέπεια δεν έχω αυτή την ώρα κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο, ως σταθμό για τη διενέργεια εκλογών.
• Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες στη ΔΗΜΑΡ για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις δημοτικές εκλογές;
Είμαστε η πολιτική δύναμη που προωθεί τη σύνθεση και τις ευρύτερες συνεργασίες σε σημαντικούς πάντοτε στόχους τόσο στο κεντρικό πολιτικό πεδίο όσο και τοπικά.
Στις δημοτικές εκλογές στοχεύουμε στη δημιουργία μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης, στην οποία θα συμμετέχουμε. Η παράταξη αυτή με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τον Δήμο (θεσμική αναβάθμιση, ανασυγκρότηση της λειτουργίας του, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, οικονομική εξυγίανση) θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενεργών πολιτών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.