Ειδήσεις

Επέμβαση με ένα τηλεφώνημα – Τι προβλέπει η ρύθμιση για το άσυλο

Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν μέσα σε χώρους των ΑΕΙ λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων, εφόσον κληθούν από μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και πολίτη. Αυτό προβλέπει η νέα ρύθμιση για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας και θα ενταχθεί σε διυπουργικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Ειδικότερα, η ρύθμιση τιτλοφορείται «Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος» και ορίζει:

• Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

• Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

• Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η ρύθμιση του 4485/2017, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γαβρόγλου, όριζε:

1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, στην προστασία του δικαιώματος στη γνώση και στη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, έπειτα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η νέα ρύθμιση κινείται στη φιλοσοφία του νόμου 4009/2011, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 του νόμου 4009 ορίζει τα εξής:

1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.

«Πολύ κακό για το τίποτα», χαρακτήρισαν πηγές του ΚΙΝΑΛ τη ρύθμιση, τονίζοντας ότι στην ουσία πρόκειται για μια κακή αντιγραφή του παλιού νόμου του ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισαν ότι θα το υπερψηφίσουν οι βουλευτές του. «Απαιτούνται νομοθετικές βελτιώσεις, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως ποιος διασφαλίζει το άσυλο, ποιος το εγγυάται και ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές. Εμάς αυτή είναι η θέση μας, αυτή θα επαναλάβουμε και θα επιμείνουμε», σημείωναν οι ίδιες πηγές του ΚΙΝΑΛ, δηλώνοντας ότι θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση. Από την άλλη, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «κάποιοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το θέμα του ασύλου για να δημιουργηθεί πρόβλημα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο απέτυχαν», ενώ επέμειναν στην ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών.

«Η ρύθμιση διαψεύδει όσους υποστήριζαν ότι θα έχουμε κατάργηση της ελευθερίας διδασκαλίας και της διακίνησης των ιδεών, ενώ επιτρέπει να αντιμετωπιστούν αξιόποινες πράξεις. Είναι μια ορθή ρύθμιση», δήλωσε χθες στην «Κ» ο καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Ορέστης Καλογήρου. Χθες, φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ προανήγγειλαν κινητοποίηση την 1η Αυγούστου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου