Ο κύβος ερρίφθη: 3 Δήμοι στο νησί της Ρόδου

«Ενα νησί, ένας δήμος. Προσωπικά και πριν έχω πει ότι ήταν λάθος. Δεν μπορεί να είναι ένα νησί η Ελαφόνησος στη Λακωνία και ένα νησί η Λέσβος» τόνισε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων φορέων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Μιχελάκης αναγνώρισε ότι οι απόψεις για την διάσπαση ή μη του ενιαίου δήμου της Ρόδου διίστανται όταν στη Λέσβο είναι καθολική η απαίτηση για τη χωροταξική διάσπαση του Καλλικράτη.
Εσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν ποτέ ιδανικές και μοναδικές λύσεις. «Είναι όλα σχετικά» όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «άσπρο και μαύρο» αλλά αποχρώσεις του γκρι και ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υπάρξει μια λύση που να έχει τα περισσότερα ευεργετικά αποτελέσματα.
Ο κ. Μιχελάκης κατέστησε μάλιστα σαφές, με αφορμή διάφορα υπονοούμενα γύρω από το ζήτημα, που άφησε με την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Χατζημάρκος, ότι έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος ο οποίος δεν έγινε μυστικά, κρυφά, προσθέτοντας παραπέρα ότι δεν υπήρξε καμία… συνωμοσία.
Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού άκουσε προσεκτικά τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, προανήγγειλε ότι τις προσεχείς μέρες θα ανακοινωθεί η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ μέσω ενός νέου προγράμματος, του «Αξία», ενώ στις διαμαρτυρίες για την περικοπή των εσόδων των ΟΤΑ δεν απέφυγε να τονίσει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες και να επισπευστούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων διότι η απορροφητικότητα είναι πολύ χαμηλή.
Προανήγγειλε επιπλέον ότι υπάρχει πρόβλεψη, σε τροπολογία νομοσχεδίου που θα έλθει άμεσα στη Βουλή, για τη ρύθμιση των οφειλών πολιτών στους ΟΤΑ με ευνοϊκούς όρους αλλά και λύσεις σε διάφορα άλλα λειτουργικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης, όπως αυτό του διευθυντικού δικαιώματος των υπαλλήλων.
Ζήτησε να του αποσταλεί ολοκληρωμένη πρόταση με συνημμένη τροπολογία για τη ρύθμιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την ανανέωση των μισθώσεων στα δημοτικά καταστήματα.
Προανήγγειλε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο της αύξησης των ΚΑΠ στους ΟΤΑ και της εναρμόνισής τους σε πληθυσμιακά και άλλα κριτήρια αφού ληφθεί πρώτα ειδική μέριμνα για τους μικρούς δήμους.
Ανακοίνωσε εξάλλου την ψήφιση των τροπολογιών για την επίλυση του προβλήματος της λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και του ΠΡΟΤΟΥΡ τις προσεχείς ημέρες.
Δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού αλλά και για την αύξηση της διάρκειας των προσλήψεων ναυαγοσωστών.
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο τόνισε ότι η πολιτική σκηνή έχει πιάσει το μήνυμα του 67,5% της ακομμάτιστης ψήφου τονίζοντας ότι είναι θετικό να υπάρξει εκλογή δημοτικών συμβούλων από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και εκλογή με σταυρό δημάρχου από ένα άλλο.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να κατέλθει στις εκλογές με πλήρη συνδυασμό.
Εν πάση περιπτώσει εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τον Καλλικράτη και τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.
-Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντ. Καμπουράκης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διάσπασης του ενιαίου δήμου έκανε λόγο για πειραματισμούς και ζήτησε να σταματήσει το «ράβε – ξήλωνε».
-Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γ. Πάππου εξέφρασε την ανησυχία του για τις συζητήσεις που γίνονται για να σπάσει ο ενιαίος δήμος Ρόδου.
«Εμείς θέλουμε ένα μηχανισμό μικρό, σύντομο και αποτελεσματικό. Δεν θα προσφέρει στη Ρόδο η διαίρεση του ενός ΟΤΑ στο νησί. Δεν θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν», είπε.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, αφού αναφέρθηκε στις ευεργετικές παρεμβάσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την επίλυση των προβλημάτων της λειτουργίας και χρηματοδότησης της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και του ΠΡΟΤΟΥΡ με τροπολογία που προωθεί το υπουργείο έθεσε υπόψιν του κ. Μιχελάκη 14 κρίσιμα θέματα ζητώντας τη συνδρομή του για την επίλυσή τους.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης με τη μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης πάνω από 50% με ταυτόχρονη αμφισβήτηση του ρόλου της.
Μίλησε για ασφυκτικό ελεγκτικό κλοιό των δημοτικών Α.Ε., της ΔΕΥΑΡ και των κοινωφελών επιχειρήσεων αλλά και στις σοβαρές καθυστερήσεις στην έγκριση των προσλήψεων κυρίως των εποχικών υπαλλήλων.
Ζήτησε παραπέρα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους δήμους και για την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για πάγιες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις.
Ειδική μνεία έκανε στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις του ΔΗΦΟΔΩ και ζήτησε την προσαρμογή τους με τις προβλέψεις του νόμου για την καταβολή του ΦΠΑ.
Αναφέρθηκε παραπέρα στις εμπορικές μισθώσεις και τόνισε ότι με τον Ν. 4013/12 παρατείνονται για 12 χρόνια μισθώσεις ακινήτων που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις και υφίσταται πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου στα δημοτικά ακίνητα.
Ζήτησε παραπέρα τη μείωση των ελέγχων, με τυποποίηση των κανόνων ελέγχου, ενώ μίλησε και για ελέγχους σκοπιμότητας στην αυτοδιοίκηση που πρέπει να εκλείψουν.
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του δήμου τόνισε ότι είναι λιγότερο από 1200 άτομα επισημαίνοντας ότι συμφωνεί στην κινητικότητα, στις μετατάξεις, ζητώντας να σταματήσουν οι οριζόντιες μεταβολές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας πήγε πίσω την ευταξία της πόλης.
Ο δήμαρχος Ρόδου ζήτησε την αύξηση του χρόνου απασχόλησης των ναυαγοσωστών από 3 σε 6 μήνες και την πρόσληψη των υδρονομέων μέσω της ΔΕΥΑΡ.

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό του Καλλικράτη, ο δήμαρχος εξέφρασε εκ νέου την προσωπική του άποψη περί διατήρησης του ενιαίου δήμου. Μίλησε για την ανάγκη εσωτερικής αποκέντρωσης με αρμοδιότητες και πόρους για την συντήρηση Δήμων στο λογιστικό. Υποστήριξε ότι δεν γίνεται να λειτουργήσει άλλως το νησί αν δεν υπάρχει ενιαία διαχείριση των στερεών αποβλήτων με το νέο ΧΥΤΑ και το ΚΔΑΥ αλλά και χωρίς την ενιαία διαχείριση ύδρευσης και αποχέτευσης. Παραδέχτηκε όμως ότι οι κοινότητες νιώθουν αποκομμένες.

Τόνισε επιπλέον ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά αποτελούν ένα αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο ενώ ζήτησε τη συνδρομή του υπουργού για την επίλυση του μείζονος προβλήματος των επιδομάτων ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
-Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των πόρων της αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης λειτουργιών. Πρότεινε να ανατεθεί ο επιτελικός ρόλος στις περιφέρειες και η αρμοδιότητα για τους ελέγχους στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ενώ τάχθηκε υπέρ των προληπτικών και όχι των κατασταλτικών ελέγχων.
Επανέλαβε εξάλλου τις γνωστές θέσεις του περί δήμων στρατηγείων.
-Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασ. Υψηλάντης συμφώνησε με τα θέματα που έθεσε ο δήμαρχος Ρόδου και επεσήμανε ότι επειδή για αυτό έχει δεχτεί δριμεία κριτική στο παρελθόν επαναλαμβάνει ότι «και με τον διάβολο θα συμμαχήσει» για το καλό του τόπου. Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε εν συνεχεία στην ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της μισθωτικής προστασίας των μισθωτών δημοτικών καταστημάτων.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη εκμοντερνισμού και αναδιάρθρωσης του ΔΗΦΟΔΩ αλλά και της λήψης μέτρων για τη ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών εξαιτίας των υπέρογκων προσαυξήσεων.
Σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη, αφού υπενθύμισε ότι οι κ.κ. Μαχαιρίδης και Κουσουρνάς ήταν υπέρμαχοι του σχεδίου με τη σημερινή του μορφή τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να ενδυναμωθούν οι δομές του στις τοπικές κοινωνίες. Επανέλαβε εξάλλου και το πάγιο αίτημά του για τη δημιουργία αυτοτελούς περιφέρειας στα Δωδεκάνησα.
-Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γ. Χατζημάρκος ξεκινώντας την τοποθέτησή του ενημέρωσε τον υπουργό ότι έχει κοινές θέσεις με τον δήμαρχο, ότι αυτές είναι απόρροια πρόσφατης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και ότι… «χτυπούν πολύ τα τύμπανα του πολέμου».
Αφού επανέλαβε τα αιτήματα του δημάρχου για τις μισθώσεις των δημοτικών καταστημάτων, την ρύθμιση των οφειλών στην αυτοδιοίκηση και το επίδομα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου.
Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό του Καλλικράτη επεδίωξε να «θολώσει τα νερά». Αφού παραδέχτηκε συγκεκριμένα ότι το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις επισημαίνοντας κατ’ επανάληψη ότι ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ της διάσπασης ή μη. Είπε ότι η συζήτηση για το θέμα έχει ανοίξει παρασκηνιακά και τόνισε ότι ο ίδιος προτάσσει την αναπτυξιακή λειτουργία του νησιού.
Υποστήριξε ότι υπάρχουν κρυφά χρέη από πρώην δήμους και θεωρεί ότι δύσκολα θα γίνει η κατανομή των βαρών σε ενδεχόμενη διάσπαση, ενώ εξέφρασε τη δυσπιστία του για το αν μπορεί να λειτουργήσει το νησί με περισσότερες ΔΕΥΑ.
Θεωρεί επίσης ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία του ενιαίου δήμου περιορίζονται στην καθημερινότητα.
-Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας απόρησε για την τοποθέτηση του κ. Χατζημάρκου τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν ακούει «τύμπανα πολέμου» αλλά διαπιστώνει μια αγωνία για το μέλλον του Καλλικράτη. Υπάρχει όπως τόνισε ανάγκη για επανασχεδιασμό του αποτυχημένου μοντέλου και τόνισε ότι έχει ανοίξει ο διάλογος χωρίς να γίνεται κάτι στο παρασκήνιο. Ο ίδιος υπενθύμισε για τη θέση που διατύπωσε με άρθρο του στην «δημοκρατική» για την ανάγκη διάσπασης του ενιαίου δήμου τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική οχύρωση της αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με τα επιδόματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
-Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ρόδου κ. Μπ. Ευθυμιάδης, που εξεμάνη διότι δεν δόθηκε έγκαιρα ο λόγος στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα που προβλέπει συνδυασμούς 299 ατόμων, όπως συμβαίνει στη Ρόδο ενώ τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της χρηματοδότησης των τοπικών συμβουλίων.
-Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παραδεισίου κ. Μ. Χατζηκαντής τάχθηκε υπέρ του ενιαίου δήμου και της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στις τοπικές κοινότητες. Ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για τη μισθοδοσία των τοπικών συμβουλίων βάσει πληθυσμού αλλά και την κατάργηση των χωρικών αντιδημάρχων.
-Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρώην δήμαρχος Ιαλυσού κ. Σάκης Σάγκας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της διάσπασης στα τέσσερα του ενιαίου δήμου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ
ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
Για το ίδιο ζήτημα ο Υπουργός Εσωτερικών είχε ολιγόλεπτη συνομιλία, εξαιτίας και της πίεσης του χρόνου, με τον πρώην δήμαρχο Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
Ο κ. Χατζηευθυμίου με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κατέλθει ως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές της αυτοδιοίκησης και ότι θεώρησε χρέος του να ενημερώσει τον υπουργό για την πραγματική εικόνα της αυτοδιοίκησης στο νησί.
Απεκάλυψε ότι στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους ο Υπουργός αναγνώρισε την αδυναμία της λειτουργίας του ενιαίου δήμου και του 49μελούς δημοτικού συμβουλίου.
Ερωτηθείς εάν είναι στις προθέσεις του να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία ο πρώην δήμαρχος δήλωσε «ουδείς αναμάρτητος».