Με απώλειες στις προγραμματισμένες θέσεις από τις αεροπορικές εταιρείες θα κινηθούν οι επόμενοι μήνες μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται στο στατιστικό δελτίο του Ιουλίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον Αύγουστο καταγράφεται πτώση στις θέσεις κατά 7,1% σε σύγκριση με το 2018, τον Σεπτέμβριο 8,4% και τον Οκτώβριο 4,2%, παρά το γεγονός πως πέρσι υπήρξε μεγάλη ζήτηση για διακοπές την αντίστοιχη περίοδο.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2018, όπως αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο, φέτος παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 6,7%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,2 εκατ. θέσεις λιγότερες στο σύνολο της σεζόν.
Αναλυτικότερα, για την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου, η μείωση ήταν 5,3% (-308 χιλ. θέσεις) με μοναδικό μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε αύξηση τον Απρίλιο (+7,1% ή +51 χιλ. θέσεις). Ο Ιούλιος είχε μείωση 8,4%/ -298 χιλ. θέσεις. 258 χιλ. θέσεις λιγότερες καταγράφηκαν τον Αύγουστο, 261 χιλ. το Σεπτέμβριο και 72 χιλ. τον Οκτώβριο.
Τον Αύγουστο η πλειοψηφία των αεροδρομίων καταγράφει πτώση. Ειδικότερα,στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση τόσο σε ποσοστιαία, όσο και σε απόλυτη διαφορά των αεροπορικών θέσεων, που ανέρχεται σε -19,2% ή -75 χιλ. θέσεις. Μείωση 17,8% αναμένεται στα Χανιά κατά -46 χιλ. θέσεις, στη Σάμο κατά -16,6%/-6 χιλ. και στην Σκιάθο κατά -15,4%/-9 χιλ. θέσεις.
Τον ίδιο μήνα παρατηρείται αύξηση των αεροπορικών θέσεων μόνο από δύο χώρες: την Ιταλία (+2,3%/+ 8 χιλ.) και τη Γαλλία (+6,2%/+11 χιλ. θέσεις). Οι υπόλοιπες χώρες καταγράφουν μείωση. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφεται από την Πολωνία (-37,8%/-98 χιλ.). Από τις υπόλοιπες σημαντικές αγορές της Ελλάδας, μείωση καταγράφεται από τη Γερμανία (-6,6%/-38 χιλ.), τη Σουηδία (-14,8%/-19 χιλ.),την Ολλανδία (-9,6%/-19 χιλ.) και την Τσεχία (-8,4%/-10 χιλ. θέσεις). Τέλος οριακή μείωση καταγράφεται από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά -0,9%, μόλις -6 χιλ. θέσεις.
Παρόμοια εικόνα αναμένεται και το Σεπτέμβριο, καθώς αύξηση των αεροπορικών θέσεων αναμένεται μόνο από τις δύο ίδιες χώρες. Όμως είναι εντονότερη η μείωση καταγράφεται από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά -1,4%/-8 χιλ. θέσεις.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ επίσης, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, καταγράφηκαν 8,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 4,4%/ +341 χιλ. επιβάτες. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης (+290 χιλ.)προήλθε από την αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας (+12,1%),ενώ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν σημαντικά μικρότερη (+51 χιλ./+1%).
Την ίδια ώρα, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πεντάμηνο καταγράφεται αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 364 εκατ. ευρώ ή 14,4%.
Η αύξηση αυτή, όπως αναφέρει η ΤτΕ, οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 15,4%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε μικρή μείωση κατά 0,9%. Συνολικά στο πεντάμηνο, τα έσοδα φτάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Οι προσδοκίες πάντως στο κρίσιμο σκέλος των εισπράξεων παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρσι. Μετά από μια πενταετία συνεχούς ανόδου, στελέχη του κλάδου περιμένουν “κόπωση” στις εισπράξεις, και λόγο της ανόδου της ζήτησης για την Τουρκία. Σημειώνεται πως πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, με τα έσοδα σύμφωνα με την ΤτΕ να φτάνουν τα 15,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα.
Βίκυ Κουρλιμπίνη