«Σέβομαι τις απόψεις που εκφράζουν όσοι επιθυμούν τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε τρία ή τέσσερα κομμάτια αλλά δεν τις υιοθετώ».
Αυτό δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς κάνοντας ένα απολογισμό της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ρόδο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.
«Για το μεγάλο θέμα που έχει ανοίξει στο νησί έγινε συζήτηση στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Έχω ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του ενός Δήμου στο νησί. Ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα στη συνάντηση. Σέβομαι όλες τις απόψεις που έχουν εκφραστεί. Θέλω να πιστεύω ότι αρκετοί από αυτούς που θέλουν να διασπαστεί το νησί κινούνται για το καλό του τόπου. Δεν σας κρύβω ότι μπορεί να υπάρχουν και σκέψεις υστερόβουλες με την έννοια του προσωπικού συμφέροντος από κάποιους», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
«Τέθηκαν αρκετά θέματα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ρόδου. Για ζητήματα, όπως οι εμπορικές μισθώσεις, οι στρεβλώσεις του Δημοτικού Φόρου και άλλα, θα ετοιμαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις και θα κατατεθούν στη Βουλή το συντομότερο», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι έγινε ευρεία συζήτηση για το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού μας.
«Στη σύσκεψη τέθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο. Αισιοδοξώ πως μπορεί να είναι έτοιμη η καινούργια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την άνοιξη του 2015»,δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου και πρόσθεσε πως είναι θετικό επίσης και το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ αναγνώρισε πως θα πρέπει να κατασκευαστούν και τα έργα που θα αντισταθμίσουν την όχληση από τα εργοστάσια που θα λειτουργούν στην Σορωνή και στη Νότια Ρόδο.
«Είναι πολύ καλό και το γεγονός ότι προθυμοποιήθηκαν να κατασκευάσουν ως αντισταθμιστικό ένα ακόμη έργο ως δώρο στην περιοχή της Σορωνής που έχει υποστεί όχληση από τη λειτουργία του ΑΗΣ», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Είμαι ικανοποιημένος γιατί για πρώτη φορά ήρθα στη Ρόδο οργανωμένα κυβερνητικό κλιμάκιο και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ. Τα εμπόδια που είχαν ανακύψει ξεπεράστηκαν. Πιστεύω πως μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκτός αν προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα», δήλωσε ο κ. Σ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι θα αναβαθμιστούν τα μηχανήματα που λειτουργούν στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σορωνή.
«Μας ενημέρωσαν και για την ενίσχυση και αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε ο κ. Σ. Κουσουρνάς.
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε από τη προχθεσινή σύσκεψη και αφορά την κατασκευή υποσταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου για την κάλυψη των αναγκών της πόλεως.
Να σημειωθεί πως τα στελέχη της ΔΕΗ στην σύσκεψη τόνισαν πως αν δεν κατασκευαστεί ο συγκεκριμένος υποσταθμός δεν θα είναι δυνατό να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη λειτουργία της μαρίνας και άλλων υποδομών απαιτείται ισχύς πολύ μεγαλύτερη των 20 με 30 MW που δεν μπορεί να δώσει η ΔΕΗ. «Εμείς είχαμε υποδείξει άλλη θέση για την κατασκευή του υποσταθμού γιατί υπάρχουν και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως η νέα θέση ήταν κοντά σε ακίνητα της ΚΑΙΡ.
«Είχε έρθει και κλιμάκιο από τη ΔΕΗ και έγιναν διαπραγματεύσεις με την ΚΑΙΡ για την αγορά κάποιου ακινήτου. Πιστεύω πως δεν είναι η μοναδική λύση να λειτουργήσει ο υποσταθμός στο παλιό εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Την λύση αυτή προκρίνει η επιχείρηση γιατί η υποδομή αυτή θα λειτουργήσει σε ιδιοκτησία της. Δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Η ΔΕΗ θέλει την ευκολία της. Εμείς όμως θα πρέπει να προχωρούμε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί η δημοτική αρχή το θέμα αυτό, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο υποσταθμός στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων. Επειδή θέλουν να υπάρξουν καλές σχέσεις να λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις που υπάρχουν και τη δική μας τη θέση που δεν είναι μηδενιστική αλλά εναλλακτική η οποία είναι καλύτερη, όπως τόνισαν και κάποιοι τεχνικοί».
Με αφορμή τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη ΔΕΗ και έδειξαν πως δεν θα μπορεί η επιχείρηση να καλύψει τη ζήτηση, ο κ. Σ. Κουσουρνάς τόνισε:
«Τα στοιχεία που έχουμε εμείς δείχνουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Και οι αριθμοί δείχνουν πως μπορούν να καλύψουν τα αιτήματα. Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά είναι προς συζήτηση. Ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γ. Κόλλιας με διαβεβαίωσε πως θα γίνει διάλογος για το θέμα γιατί δεν υπάρχει πρόθεση για διαμάχες. Και αυτοί δηλαδή ρίχνουν νερό στο κρασί τους με την έννοια πως θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία».
Για τη διασύνδεση του νησιού μας ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως σε επόμενη φάση θα εκπονηθεί μελέτη για τη Ρόδο.
«Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Μπορεί να υπάρξει μια γραμμή που θα συνδέσει και τα δικά μας νησιά αργότερα».
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Το δόγμα Ραγκούση «Κάθε νησί και δήμος», απέτυχε οικτρά
Με την έναρξη του διαλόγου εν όψει των επικείμενων αλλαγών στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση με την αναδιάρθωση του Καλλικράτη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Κέρκυρας (Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή) πιστεύουμε ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία για μια ουσιαστική αλλαγή του σαθρού νομοθετήματος… Ραγκούση η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στο χωροταξικό αλλά θα αγγίζει όλες του τις πτυχές. Πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το ρόλο και το σκοπό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τις δυνατότητες του θεσμού να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται και να λειτουργήσει αναπτυξιακά προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Απαραίτητο βέβαια είναι να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι και να δοθούν οι ανάλογες αρμοδιότητες. Το δόγμα Ραγκούση «Κάθε νησί και Δήμος», στην Κέρκυρα αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας απέτυχε οικτρά. Η κατάτμηση των μεγάλων νησιωτικών δήμων κρίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη. Στο νησί της Κέρκυρας αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει ο ένας ενιαίος δήμος και να εξυπηρεθούν οι πολίτες της εξ αιτίας της μορφολογίας του εδάφους ,των μεγάλων αποστάσεων προς το διοικητικό κέντρο αλλά και λόγω πληθυσμού που επαυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του νησιού αλλά και πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η σύσταση και δημιουργία τριών (3) δήμων στην Κέρκυρα ,το δήμο Παξών αλλά και το δήμο Διαποντίων Νήσων (σύνολο 5 δήμων στο νομό Κέρκυρας) έτσι ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί. Οφείλει επιτέλους η κυβέρνηση να διoρθώσει τα λάθη του παρελθόντος, να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες και να πορευτεί μαζί τους με γνώμονα το όφελος των πολιτών.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Εντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΔ κ. Γ. Πάππου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ενιαίου Δήμου, σημειώθηκαν χθες από τους κ.κ. Ν. Κουκούλη και Π. Καραγιάννη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γ. Πάππου, στην προχθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό, είχε δηλώσει τα ακόλουθα:
«Όσο για αυτό που συζητιέται το να διασπαστεί ο ενιαίος δήμος σε τρία η τέσσερα κομμάτια, εμείς τονίζουμε πως αποζητούμε και διεκδικούμε ένα μηχανισμό ο οποίος να είναι μικρός, σύντομος και αποτελεσματικός.
Θεωρούμε πως η διάσπαση δεν θα προσφέρει για το καλό του νησιού και θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί υπάρχουν αντιδράσεις και από μερίδα δημοτικών συμβούλων. Δεν θα δοθεί λύση όμως έτσι σε κανένα ζωτικής σημασίας θέμα που απασχολεί το νησί μας αν υλοποιηθεί η σκέψη της διάσπασης του δήμου της Ρόδου σε τρία-τέσσερα κομμάτια».
Κουκούλης Νίκος
«Σαν Εμπορικός Σύλλογος εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως η Ρόδος χρειάζεται παραπάνω του ενός δήμου. Αν είναι δυο ή τρεις, αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Ο Καλλικράτης δεν λειτούργησε και η ύπαιθρος έχει ερημώσει. Αυτό το στοιχείο μας δείχνει πως πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι του ενός δήμου στο νησί μας. Ο κ. Πάππου έχει τις απόψεις του και είναι σεβαστές. Ο καθένας λέει τη γνώμη του ελεύθερα και δημοκρατικά».
Καραγιάννης Π.
«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας τριών Δήμων. Έχουμε δημοσίως εκφραστεί για αυτό το θέμα. Θα ήθελα να πω ότι δεν δώσαμε εξουσιοδότηση στον κ. Πάππου και δεν του εκχωρήσαμε κανένα δικαίωμα να μιλάει για λογαριασμό μας. Αν ήθελε τη συναίνεσή μας, όφειλε να μας ενημερώσει. Σε τέτοια σοβαρά θέματα ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ έπρεπε να μας ενημερώσει. Δεν τον εξουσιοδοτήσαμε εν λευκώ να μιλάει για μας. Αν ήθελε την άποψή μας έπρεπε να συγκαλέσει συνεδρίαση και να καταγράψει τις απόψεις μας. Η δική μας θέση είναι διαφορετική γιατί όπως λειτούργησε η δημοτική αρχή δημιούργησε περιοχές ευεργετούμενες και μη στο νησί. Να ξεκαθαρίσει η ανάπτυξη του τουριστικού κομματιού του νησιού μας και αντίστοιχα η ανάπτυξη των άλλων περιοχών».
Ο κ. Π. Καραγιάννης έκανε, όμως και γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου διευκρινίζει ότι, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ροδίων παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κου. Ιωάννη Μιχελάκη, η τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κου. Ιωάννη Πάππου για τον ενιαίο Δήμο Ρόδου δεν εκφράζει τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της, διότι έχει ήδη προγενέστερα τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της λειτουργίας 3 (τριών) Δήμων για τη Ρόδο.