Αισιοδοξία για τις προοπτικές και την βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας και κατ’ επέκταση στην χώρα μας, εκφράζει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και φυσικά, στο πλαίσιο των εξαγγελιών και των προσπαθειών του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Παπασταματίου επαναλαμβάνει ρητώς, ότι «Είναι πάγια θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αλλά και των άλλων τοπικών φορέων η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.» -κάτι που η διοίκηση του ΕΒΕΔ θα επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση ενώ δηλώνει ότι απαιτούνται εξειδικευμένα μέτρα για τα μικρά νησιά –και γενικότερα τις νησιωτικές περιοχές.
Επιπλέον, μιλάει για την ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, ως ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη της οικονομίας, και τονίζει πως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω επενδύσεων τόσο των μικρών αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων είναι η ύπαρξη σταθερού και λογικού φορολογικού συστήματος. Αναφορικά με τον Τουρισμό, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνουν βήματα –φέρνοντας ως παράδειγμα την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που φέρνει θετικά αποτελέσματα, καταγράφοντας επί τρία συνεχόμενα χρόνια πρωτιές, τόσο όσον φορά στις αφίξεις όσο και στην κατά κεφαλή δαπάνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Παπασταματίου, να ξεκινήσουμε από τις πρόσφατες εξελίξεις με την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Πρωθυπουργού της χώρας, κινούνται στην κατεύθυνση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κυβερνώντος κόμματος.
Υπάρχουν πολλά μέτρα που θεσπίζονται για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις στην οικονομία. Η μείωση του φόρου στο 20% (σε δύο φάσεις) στις επιχειρήσεις. Η μείωση του φόρου εισοδήματος στο 24%. Η αναστολή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες. Η πτώση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από 22% στο 9%. Η κατάργηση σταδιακά, της Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος. Η κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλευση των ιδιωτικών επενδύσεων. Περιμένουμε λοιπόν τη ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για όλα τα παραπάνω μέτρα που θα αποτελέσουν την αρχή για μια επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα και στην περιοχή μας.
• Ποιες προτάσεις θα επαναφέρει προς τη νέα κυβέρνηση και θα ζητήσει να προωθηθούν το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για την περιοχή μας; θα ζητήσετε κάποια μέτρα για τα μικρά και μεγάλα νησιά και την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ;
Είναι πάγια θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αλλά και των άλλων τοπικών φορέων η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.
Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α για τα Δωδεκάνησα όπως και το ειδικό δασμολόγιο για τα εισαγόμενα προϊόντα απετέλεσαν τα μοναδικά μέτρα νησιωτικότητας που αποδεδειγμένα απογείωσαν την οικονομία των νησιών μας τις δεκαετίες που μας πέρασαν. Η ορθολογικότερη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής του μέτρου είναι ένα αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί. Ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα αλλά και δραστηριοποιούνται στα μικρά και πολύ μικρά νησιά είναι μέτρο που θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες.
Η με εξειδικευμένα μέτρα διαχείριση του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών αποκλειστικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα μικρά νησιά είναι ένα πρόσθετο κίνητρο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα σημεία αυτά.
• Συμφωνείτε με την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης του παρεμπορίου; Είναι απαραίτητη τελικά και για την δική μας περιοχή;
Κατ’ αρχάς πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι η δραστική αντιμετώπιση του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι συνεπώς απαραίτητη η λήψη μιας σειράς μέτρων που με την εφαρμογή τους θα συντελέσουν στην ελαχιστοποίηση ή ακόμη καλύτερα στην πλήρη πάταξη του, όπως:
-Η εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
-Η διοικητική ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών των διευθύνσεων εμπορίου και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής στην Περιφέρεια.
-Η εξασφάλιση των μέσων, εργαλείων και εξοπλισμού για την εκτέλεση της αποστολής των κατασταλτικών προς το παρεμπόριο φορέων.
-Η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού.
Για τον συντονισμό όλων των παραπάνω δράσεων είναι απολύτως απαραίτητη η σύσταση ειδικού σώματος πάταξης του παρεμπορίου όπως και πρόσφατα έχει ζητήσει με επιστολή της στον Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Συμφωνώ συνεπώς στην σύσταση του ειδικού αυτού σώματος σύμφωνα με τα πρότυπα αντιστοίχων σωμάτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η ύπαρξη σωμάτων Οικονομικής Αστυνομίας ( π.χ Ιταλία ,GUARDIA DI FINANZA) ανάγκες πάταξης της παρανομίας στον τομέα αυτό.
• Όπως έχετε δηλώσει ξανά, η ανάπτυξη για να έρθει χρειάζεται σταθερό λογικό φορολογικό σύστημα. Είστε αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι τέτοιο εφικτό;
Είναι απολύτως σαφές ότι ένα από τα κίνητρα αλλά και βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω επενδύσεων τόσο των μικρών όσο και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων είναι η ύπαρξη σταθερού και λογικού φορολογικού συστήματος. Η εκπόνηση στρατηγικών μελετών αλλά και η προσέλευση επενδύσεων από το εξωτερικό βασίζονται στην αξιοπιστία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος. Αυτό δήλωσε άλλωστε στη συνέντευξή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρήστος Δήμας, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι στις προτεραιότητές της νέας κυβέρνησης. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία θεωρώ ότι τα αυτονόητα πρέπει και να νομοθετούνται ούτως ώστε να μπορεί να υπάρχει η εγγύηση του κράτους στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.
• Είμαστε μια τουριστική περιοχή. Ποιες προτάσεις πρέπει να προωθηθούν για να βελτιωθεί η κατάσταση αφού η οικονομία μας βασίζεται κυρίως στον Τουρισμό;
Είναι αληθές ότι η οικονομία μας βασίζεται στον Τουρισμό. Είναι επίσης αληθές ότι το τουριστικό προϊόν διαφοροποιείται από νησί σε νησί με αποτέλεσμα να υπάρχουν στα Δωδεκάνησα τουλάχιστον τρεις ομάδες στις οποίες μπορεί να κατηγοριοποιηθεί το προϊόν αυτό. Είναι όμως και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει καταγράψει επί τρία συνεχόμενα χρόνια πρωτιές, τόσο όσον αφορά στις αφίξεις όσο και στην κατά κεφαλή δαπάνη σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε μια γενικότερη θεώρηση, η χιλιοειπωμένη διασύνδεση του Τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα έχει αρχίσει να γίνεται πράξη και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σύντομα. Η περαιτέρω ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του είναι επίσης ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων, μεγάλο στοίχημα της ΠΝΑΙ που μετά και τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες , φαίνεται ότι έφτασε στο σημείο υλοποίησής του , θα ανατρέψει τα δεδομένα της δυσκολίας πρόσβασης και της ενδο-δωδεκανησιακής νησιωτικής τουριστικής επικοινωνίας. Η ύπαρξη οργανωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ανά νησί, πρέπει να θεωρείται απαραίτητο εργαλείο στο μέλλον.
Τέλος η δημιουργία του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΎ (DMO) ανά νησί, εκτιμώ ότι θα λύσει χρόνια προβλήματα στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι.