Β. Μηναίδης: «Εκτιμώ πως η τουριστική περίοδος, θα κλείσει με ποσοστό αύξησης 10%»

«Και φέτος η σεζόν θα πάει καλά. Αν συμβεί το ίδιο και το 2014 και το 2015 θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα αΐνεβάσουμε τις τιμές μας, που φέτος μειώθηκαν σε αδικαιολόγητο βαθμό».
Την άποψη αυτή εκφράζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Βασίλης Μηναΐδης και προσθέτει πως για να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν θα πρέπει να συνδράμει και το κράτος.
«Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε διστακτικά. Η κίνηση τον Μάιο δεν εξελίχθηκε, όπως περιμέναμε. Στη συνέχεια αυξήθηκαν οι αφίξεις και το φινάλε της σαιζόν θα είναι καλό. Εκτιμώ πως η τουριστική περίοδος θα κλείσει με αύξηση της τάξεως του 10%», δηλώνει ο κ. Βασίλης Μηναΐδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διάσπαση του ενιαίου δήμου Ρόδου ο κ. Μηναΐδης δηλώνει πως είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.
«Τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Με τον ένα δήμο υπήρξαν δυσκολίες παντού, ακόμη και στους κατοίκους. Δεν θα λύσουμε το θέμα, δημιουργώντας τρεις δήμους. Θα δείτε πόσο δύσκολο θα είναι τώρα, ο ένας ΟΤΑ να γίνουν τρεις», δηλώνει ο κ. Μηναΐδης.
Με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του ΞΕΕ, ο κ. Μηναΐδης δηλώνει:
«Θα ήθελα να έχει μεγαλύτερη παρουσία το ΞΕΕ σε επίπεδο νομού. Όχι για να μας ρίξουν οι Αθηναίοι «στάχτη στα μάτια» αλλά για να δημιουργηθεί μια δομή που να λειτουργεί ουσιαστικά. Και τα χρήματα που διαθέτουμε να μένουν στη Ρόδο, όπως γίνεται με τα άλλα Επιμελητήρια. Τώρα ο τουρισμός είναι στην επαρχία. Πρέπει να λειτουργούν και εδώ δομές».

Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Μηναΐδη, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η φετινή τουριστική σεζόν;
Η τουριστική σαιζόν ξεκίνησε διστακτικά. Η κίνηση τον Μάιο δεν εξελίχθηκε, όπως περιμέναμε. Στη συνέχεια αυξήθηκαν οι αφίξεις και το φινάλε της σαιζόν θα είναι καλό. Εκτιμώ πως η τουριστική περίοδος θα κλείσει με αύξηση της τάξεως του 10%. Συνέβαλαν σε αυτό και τα προβλήματα που προέκυψαν στην Αίγυπτο. Αυτός ήταν ο λόγος που αυξήθηκε λίγο και η διάρκεια της φετινής σαιζόν.
• Μπορεί να γίνει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
Παλαιότερα ήταν μεγαλύτερη η διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Είχαμε αφίξεις για επτά με επτάμισι μήνες. Εν συνεχεία, με την ενδυνάμωση άλλων ανταγωνιστικών προορισμών, όπως η Αίγυπτος, μειώθηκαν οι αφίξεις που είχαμε τον Οκτώβριο και τον Απρίλιο. Φέτος είδαμε πως στα Χανιά θα έχουν αφίξεις και τον τρέχοντα μήνα . Για να γίνει αυτό σε μόνιμη βάση χρειάζεται προσπάθεια και από το κράτος.
• Πρέπει δηλαδή στην επιμήκυνση της σεζόν να συνδράμει το κράτος και να δοθούν κάποια κίνητρα στους τουρ οπερέιτορς;
Τουλάχιστον για τη χρήση του αεροδρομίου θα πρέπει να δοθούν κίνητρα δηλαδή να αφαιρεθούν κάποια τέλη για να έχουν ένα έναυσμα για την επιμήκυνση της θερινής περιόδου.
• Ποιες τουριστικές αγορές πήγαν καλύτερα φέτος;
Παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση οι αφίξεις από την ρωσική αγορά. Οι δυνατότητες της Ρωσίας είναι τεράστιες και θα εξακολουθήσει να δίνει, όπως εκτιμώ, μεγάλο αριθμό επισκεπτών στη Ρόδο.
• Κατάφερε να ξεπεράσει τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές η ρωσική αγορά. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό;
Εμείς δημιουργούμε ξενοδοχεία που γεμίζουν μετά από τη μείωση των τιμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μεγάλη διαφήμιση εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων. Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να δούμε τι θα κάνουμε. Η υπερβολική μείωση των τιμών δεν είναι όμως και η ορθότερη λύση. Μπορούμε με τη βελτίωση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες να κάνουμε κάτι και να κερδίσουμε τουλάχιστον τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες.
• Εξελίχθηκαν καλά και τα έσοδα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φέτος;
Όταν τα έσοδα αυξάνονται όλα είναι καλύτερα. Οι τιμές όμως σε πολλά ξενοδοχεία δεν ανέβηκαν. Για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει οι αφίξεις να παρουσιάζουν αύξηση σταθερά για τρία ή τέσσερα χρόνια. Στη Ρόδο μια σεζόν πάμε καλά και μια όχι. Πρέπει πρώτα να αυξηθεί η ζήτηση και μετά οι τιμές.
• Συζητήσεις γίνονται από το ΕΒΕΔ με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Θεωρείτε πως προχωρούν καλά τα πράγματα στον τομέα αυτό;
Η Ισπανία ξεκίνησε τις συνεργασίες με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Το θέμα έφθασε σε άλλους τουριστικούς προορισμούς και σε μας. Νομίζω πως βοηθούν αν και οι τουρίστες που ταξιδεύουν με αυτές δεν είναι υψηλού οικονομικού εισοδήματος και μένουν λιγότερο στη Ρόδο ή σε άλλους προορισμούς. Ωφελούνται η πόλη της Ρόδου και τα χωριά. Ωφελούνται και κάποια νησιά. Δεν είναι άσχημο να συνεργαστούμε μαζί τους αρκεί να μην έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους τουρ οπερέιτορς που είναι οι κύριοι προμηθευτές των μεγάλων ξενοδοχείων.
• Αναφερθήκατε στην αδυναμία του κράτους να κάνει προβολή. Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην περιοχή μας ο ΠΡΟΤΟΥΡ;
Οπωσδήποτε είναι σημαντικός ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού. Πρέπει ίσως να γίνει πιο ευέλικτος. Περάσαμε δύσκολα χρόνια και θα πρέπει να έχουμε ίσως υπομονή περισσότερη.
• Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ αποφασίστηκε η συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού αλλά με μικρότερο κόστος. Μήπως όμως αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά;
Πιο μικρό κόστος δεν υπάρχει. Ή συμμετέχουμε στις εκθέσεις ή όχι. Δεν κάναμε ούτε πολυτέλειες ούτε υπερβολές και στο παρελθόν. Δίναμε έμφαση στις διοργανώσεις του Λονδίνου και του Βερολίνου. Τώρα θα προστεθούν στο πρόγραμμα οι εκθέσεις της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Δεν μπορεί η Ρόδος να απουσιάζει από τις εκθέσεις. Να μην νομίζουν κάποιοι πως πάμε στις διοργανώσεις αυτές για να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία μας. Γίνονται εκεί συζητήσεις με τους ξένους τουρ οπερέιτορς με μικρά και μεγάλα πρακτορεία που θέλουμε να μας φέρουν τουρίστες.
• Πρέπει να δοθεί με την προβολή έμφαση στο θαλάσσιο τουρισμό;
Σαν πρόεδρος της ΠΟΞ έχω κάνει πολλά για το θέμα. Είχα δηλώσει αρκετές φορές πως θα έπρεπε να έρχονται στο νησί μας και κρουαζιερόπλοια ξένων εταιρειών. Να σας θυμίσω τις δυσκολίες που είχε δημιουργήσει καθυστέρηση με το καμποτάζ. Εκείνος που κατανόησε το θέμα και έδωσε λύσεις ήταν ο τότε υπουργός Ναυτιλίας κ. Α. Γεωργιάδης. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε έδωσαν την ευκαιρία στη Ρόδο να καταστήσει το λιμάνι της ως πύλη εισόδου εξόδου για επιβάτες κρουαζιέρας.
• Ποια είναι θέση σας για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου;
Όταν ήμουν πρόεδρος της ΕΞΡ ήμουν εναντίον της απόλυτης συνένωσης των δέκα ΟΤΑ σε ένα γιατί θεωρούσα πως δεν θα μπορούσε να γίνει σωστή οργάνωση στην περιφέρεια. Είχα αναφέρει αρκετά τότε. Τώρα είναι σε λειτουργία ο ενιαίος δήμος Ρόδου. Μια παροιμία λέει πως «το ψάρι γίνεται σούπα αλλά ή σούπα ποτέ δεν μπορεί να γίνει ψάρι».
• Τι εννοείτε;
Το είπα αυτό για να δείξω πως τώρα είναι πολύ δύσκολο να διασπαστεί ο ένας δήμος σε τρεις ΟΤΑ . Θα υπάρξουν σοβαροί διαπληκτισμοί για το πώς θα γίνει η διάσπαση. Νομίζω πως οι έχοντες την ευθύνη θα πρέπει να σκεφθούν τις μητροπολιτικές λειτουργίες του δήμου Ροδίων. Αν μπορέσουν, να κάνουν αντιδημαρχίες στις δημοτικές ενότητες. Ήταν δύσκολο το θέμα και το έκαναν δυσκολότερο.
• Θεωρείτε πως θα πρέπει να υπάρχει ένας δήμος ή όχι;
Η αρχική άποψη ήταν να πάμε σταδιακά σε 20 χρόνια στον ένα δήμο. Οι έχοντες την ευθύνη δεν μελέτησαν τίποτε αλλά αντίθετα προχώρησαν σε δραστικές αλλαγές. Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ στις δόξες του και θεωρούσαν πως θα μπορούσαν να εκλέγουν μονίμως δήμαρχο. Τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Με τον ένα δήμο υπήρξαν δυσκολίες παντού ακόμη και στους κατοίκους. Δεν θα λύσουμε το θέμα δημιουργώντας τρεις δήμους. Θα δείτε πόσο δύσκολο θα είναι τώρα ο ένας ΟΤΑ να γίνουν τρεις.
• Με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε πριν λίγες ημέρες πόσο σημαντικό είναι να έχει η Ρόδος ηλεκτρική επάρκεια;
Ο τουρισμός είναι ηλεκτροκίνητος. Είναι απαραίτητο δηλαδή να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια. Έπρεπε το νέο εργοστάσιο να έχει κατασκευαστεί ήδη. Δεν μπορούμε να συζητάμε για τουρισμό αν δεν έχουμε ρεύμα.
• Συζητήσεις έγιναν και για τον υποσταθμό που θα πρέπει να δημιουργηθεί στην πόλη.
Δεν μπορεί να έρχεται το ρεύμα από τη Σορωνή ή τη Νότια Ρόδο κατευθείαν στην πόλη. Πρέπει να υπάρχουν υποσταθμοί για να διοχετεύεται η ενέργεια. Επιβάλλεται να βρουν τη βέλτιστη λύση για την θέση της υποδομής..
• Τι λέτε για τη διασύνδεση;
Η διασύνδεση είναι η μεγάλη ελπίδα για τα μικρά και μεγάλα νησιά. Μακάρι να γίνει.
• Κατά την επίσκεψη στελεχών του ομίλου Attica Group ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Καμπουρόπουλος έθεσε το θέμα του μαθητικού τουρισμού. Μπορούν να επιστρέψουν οι μαθητές στη Ρόδο;
Τον έχω ζήσει το μαθητικό τουρισμό. Όταν έρχονταν τα παιδιά κάποιοι δεν τα ήθελαν. Τώρα θέλουν να επιστρέψουν. Πριν χρόνια η Ρόδος ήταν εξωτικός προορισμός για τους νέους. Τώρα τους είναι πιο εύκολο να μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Αυτό που γίνονταν την εποχή εκείνη στο νησί μας δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί. Μπορούμε τώρα να απευθυνθούμε σε σχολεία του εξωτερικού. Από την Αυστρία οργανώνονται ήδη γκρουπ. Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο και με την Γερμανία που θέλει να μας βοηθήσει, όπως υποστηρίζεται.
• Τουρισμό με ανθρώπους τρίτης ηλικίας μπορεί να έχει η Ρόδος;
Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ήδη στην αρχή και στο τέλος της σεζόν πάντα.
• Πόσο απαραίτητο είναι το σύστημα all inclusive;
Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Το all inclusive έχει μεγάλη ζήτηση. Αν δεν το παρέχουμε θα χάσουμε σημαντικό αριθμό αφίξεων. Ακόμη και οι Ρώσοι ζητούν το πρόγραμμα αυτό καθώς δεν διαθέτουν όσα χρήματα νομίζουμε. Είναι καλοί πελάτες όμως για τα εμπορικά καταστήματα.
• Πώς είδατε τις εκλογές στο ΞΕΕ;
Για πρώτη φορά διεξήχθησαν με ηλεκτρονικό τρόπο. Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο κατάφερε να εκλέξει πέντε μέλη. Νομίζω πως η εκπροσώπηση τώρα είναι καλύτερη. Βέβαια υπάρχουν τρία όργανα που μας εκπροσωπούν δηλαδή το ΞΕΕ, η ΠΟΞ και ο ΣΕΤΕ. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των φορέων αυτών και με τις τοπικές ενώσεις. Θα ήθελα όμως να έχει μεγαλύτερη παρουσία το ΞΕΕ σε επίπεδο νομού.

• Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα παράρτημα του ΞΕΕ στη Ρόδο;
Ναι, αλλά όχι για να μας ρίξουν οι Αθηναίοι «στάχτη στα μάτια» αλλά να δημιουργηθεί μια δομή που να λειτουργεί ουσιαστικά. Και τα χρήματα που διαθέτουμε να μένουν στη Ρόδο, όπως γίνεται με τα άλλα Επιμελητήρια. Τώρα ο τουρισμός είναι στην επαρχία. Πρέπει να λειτουργούν και εδώ δομές.
• Θα λάβετε μέρος στις εκλογές που θα γίνουν για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΕΞΡ;
Όχι, δεν θα λάβω μέρος. Διετέλεσα αρκετά χρόνια πρόεδρος. Υπάρχουν νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με την ΕΞΡ.
• Ποια είναι η θέση σας για το επίδομα ανεργίας;
Το επίδομα ανεργίας κατέληξε, όπως ήταν στην αρχή της εφαρμογής του, δηλαδή να μην το λαμβάνουν όλοι. Κάναμε προσπάθειες για να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι το επίδομα για πέντε ή έξι μήνες. Με ανησύχησε η εξέλιξη αυτή. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για να μην χαθεί. Η Ρόδος δεν μπορεί να έχει τουρισμό δώδεκα μήνες. Επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν το βοήθημα αυτό για πέντε ή έξι μήνες.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ξενοδόχους;
Νομίζω πως και φέτος η σεζόν θα πάει καλά. Αν συμβεί το ίδιο και το 2014 και το 2015 θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα ανεβάσουμε τις τιμές μας που φέτος μειώθηκαν σε αδικαιολόγητο βαθμό. Μειώθηκαν τα έσοδα και δεν είναι ό,τι καλύτερο να μένουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι.