Σε παθογένειες του παρελθόντος απέδωσε τα προβλήματα που ταλανίζουν τη ΔΕΥΑΡ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Ομιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος τόνισε πως τα δυσμενή σχόλια δείχνουν πως κάποιοι τον έχουν στοχοποιήσει και συμβάλλουν στις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφελείας.
«Σε πολλές περιπτώσεις διέκρινα πως υπάρχει υπερβολή. Εμείς θα κάνουμε το παν για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου. Θεωρώ πως έγινε προσπάθεια στοχοποίησής μου. Όλοι σας γνωρίζετε πως έχω αναλάβει την προεδρία της ΔΕΥΑΡ εδώ και τέσσερις μήνες. Μαζί με τη θέση επωμίστηκα και προβλήματα ετών που έμεναν άλυτα. Τόλμησα να τα βγάλω από το ντουλάπι και να τους δώσω λύση», δήλωσε ο κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος και υπογράμμισε πως η ΔΕΥΑΡ είναι μια επιχείρηση δυνατή.
«Αν λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μπορεί να γίνει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση και να αποδώσει αυτό που μπορεί στον κόσμο της Ρόδου. Για το λόγο αυτό είμαστε εδώ. Δεν φοβάμαι τα προβλήματα και σας διαβεβαιώ πως θα τα λύσω. Θέλω να πιστεύω πως έγινα στόχος για αυτά και όχι για άλλους λόγους», δήλωσε ο κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ παρέθεσε στοιχεία και για τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν το έτος 2012 και το τρέχον έτος για να γίνει κατανοητό πως καταβάλλεται προσπάθεια για την εξόφληση των τιμολογίων.
Οπως τόνισε ο κ. Καμπουρόπουλος από την 1η Ιανουαρίου του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν ήταν για 8.898.000 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 10.692.000 ευρώ.
«Το αντίστοιχο διάστημα του έτους το 2013 εκδόθηκαν λογαριασμοί για 11.571.000 ευρώ και εισπράχθηκαν 14.500.000 ευρώ. Από τα στοιχεία μπορείτε να αντιληφθείτε τη διαφορά. Τα έτη 2012 και 2013 έγιναν πληρωμές ύψους 10.856.000 και 12.357.000 ευρώ αντίστοιχα. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ενώ οι υποχρεώσεις ήταν σημαντικός παράγοντας δυσλειτουργίας της επιχείρησης», δήλωσε ο κ. Μανώλης Καμπουρόπουλος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα έργα που προχώρησαν με ευθύνη της ΔΕΥΑΡ.
«Προχωρήσαμε σημαντικά έργα.Εντάξαμε σε πρόγραμμα και δύο υποέργα του βιολογικού. Δεν ισχύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την απένταξη του έργου του αγωγού Αρχάγγελος-Βόδι. Πήγα στην Αθήνα όταν ανέκυψε το πρόβλημα και έκανα παρεμβάσεις. Τώρα περιμένουμε την οριστική μελέτη για τα υπόλοιπα υπο- έργα. Προχώρησε και το σύστημα τηλε-ελέγχου για τα δίκτυα της πόλης. Σήμερα δημοσιοποιήσαμε και την προκήρυξη για το έργο του τηλεχειρισμού της δημοτικής ενότητας Πεταλούδων. Προχωρήσαμε και στην ένταξη του έργου που αφορά την επεξεργασία των λυμάτων στην περιοχή της Λίνδου», δήλωσε ο κ. Καμπουρόπουλος και πρόσθεσε πως προχώρησαν έργα και στον τομέα της ύδρευσης.
«Προχωρήσαμε το έργο της επέκτασης του αγωγού του λιμένα Ρόδου που έχει δημοπρατηθεί και του αγωγού μεταφοράς νερού στη Λάρδο και τα δίκτυα στη Σορωνή», δήλωσε ο κ. Καμπουρόπουλος και πρόσθεσε πως με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν τα προβλήματα δημιουργείται ένα επικίνδυνο κλίμα για τη ΔΕΥΑΡ. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό από την εποχή που έγινε η ενοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού.
«Το προσωπικό απασχολούνταν στις επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μετά την συγχώνευση και την αποδοχή από το ελεγκτικό οι εργαζόμενοι έμειναν στις θέσεις τους και μεταφέρθηκαν στη νέα ΔΕΥΑΡ. Και στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης αποφασίσαμε να στηρίξουμε το προσωπικό που στη μεγάλη του πλειονότητα αποτελείται από κακομαθημένα παιδιά. Σε συνέλευση που έγινε πρόσφατα έτσι αποκάλεσα τους εργαζόμενους και τους ζήτησα να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση απειλείται η ύπαρξη της επιχείρησης», δήλωσε ο κ. Καμπουρόπουλος.
«Πρέπει να λειτουργήσουν όλοι σε περιβάλλον συναδελφικότητας και να δουλέψουν για να πάει καλά η ΔΕΥΑΡ. Παρόλα αυτά με προσωπικές αντιπαραθέσεις και καταγγελίες δημιουργήθηκε πρόβλημα με δύο άτομα. Αν απολυθεί ο ένας ή και οι δύο υπάρχει κίνδυνος και για τους υπόλοιπους. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ στηρίζει τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε πως όλο το προσωπικό πρέπει να μείνει στην επιχείρηση», τόνισε ο κ. Καμπουρόπουλος και πρόσθεσε πως για τον ένα από τους δύο εργαζόμενους έχει κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ αποφάσισε να μην καταβάλει την μισθοδοσία του μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Να σημειωθεί πως η αγωγή για την υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2014.
«Παρόλο που δεν πληρώνεται το άτομο αυτό επιμένει με νομικές παρεμβάσεις να διεκδικεί τη θέση του και την καταβολή της μισθοδοσίας του. Μένει μετά από νομικές παρεμβάσεις ενώ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Για το άλλο πρόσωπο δεν υπάρχει απόφαση από το δικαστήριο για να το απολύσουμε. Ερευνούμε την υπόθεση για να δούμε αν θα σταματήσουμε τη μισθοδοσία του. Χωρίς δικαστική απόφαση όμως δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία ενέργεια.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργείται πρόβλημα με τους εργαζόμενους. Οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει να στηρίξουμε με τολμηρές αποφάσεις τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Καμπουρόπουλος και διευκρίνισε πως ουδεμία προσλήψη εργαζόμενου έγινε.
«Δεν έγινε καμία πρόσληψη στη ΔΕΥΑΡ εκτός από το προσωπικό με τις δίμηνες συμβάσεις και τους υδρονομείς θέματα που απασχόλησαν και το δημοτικό συμβούλιο», εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Ο κ. Καμπουρόπουλος αναφέρθηκε και στο “αγκάθι” της μη έκδοσης λογαριασμών ειδικά στους πρώην Δήμους Νότιας Ρόδου, Καμείρου, Λίνδου και Αταβύρου που κληρονόμησε από τους προκατόχους του.
«Η ΔΕΥΑΡ πήρε τα στοιχεία για την έκδοση των λογαριασμών μέσα στο έτος 2013. Στο πρώην Δήμο Αταβύρου δεν είχαν εκδοθεί λογαριασμοί νερού από τον Ιούνιο του 2011. Επειδή δεν είχαμε το απαιτούμενο προσωπικό αναθέσαμε σε ιδιώτες το έργο αυτό αντί του ποσού των 40.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Και οι ιδιώτες όμως αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες αφού αλλού δεν υπήρχαν υδρομετρητές ή αν υπήρχαν ήταν παλιοί και δεν μπορούσαν να γίνουν γνωστά τα στοιχεία για την κατανάλωση του νερού. Εξαιτίας των προβλημάτων ένας από τους εργολάβους παραιτήθηκε. Επιπλέον το πρώτο ένταλμα που εκδόθηκε από τους ιδιώτες απορρίφθηκε από τον επίτροπο», δήλωσε ο κ. Καμπουρόπουλος και διευκρίνισε πως και αυτό το θέμα δεν ανέκυψε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
«Αναφέρθηκε πως δεν βγαίνω έξω από το γραφείο μου. Γνωρίζω τι συμβαίνει και για τα αντλιοστάσια. Τα έργα αυτά κατασκευάστηκαν με φορέα υλοποίησης την πρώην νομαρχία. Για αυτά που δεν έχει παραλάβει η ΔΕΥΑΡ δεν μπορεί να φέρει ευθύνη. Από ευαισθησία η επιχείρηση τα συντηρεί και φροντίζει να παρεμβαίνει για να μην υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή από το Βόδι μέχρι το Φαληράκι που είναι τουριστική. Η πρώτη κίνηση που κάναμε ήταν η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων, κόστους 15.000 ευρώ το καθένα, από τις ΗΠΑ.
Τα τοποθέτησαμε από τον Μάιο και η διαφορά είναι αισθητή», δήλωσε ο κ. Καμπουρόπουλος και πρόσθεσε πως παρόλο που το έργο δεν έχει παραδοθεί από την πρώην νομαρχία η ΔΕΥΑΡ κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει τα προβλήματα και να καλύψει τις ελλείψεις σε εξοπλισμό που παρουσιάστηκαν στα αντλιοστάσια. Τόνισε πως τον Σεπτέμβριο του 2009 υπεγράφη το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής για τα αντλιοστάσια 6 , 7 και 8.
«Διοικητική παραλαβή και μόνο έγινε από τον πρώην δήμο Καλλιθέας το 2010. Στις 6-5-10 ορίστηκε επιτροπή οριστικής παραλαβής που συνέταξε πρωτόκολλο που εγκρίθηκε από τη νομαρχία. Εμείς ζητήσαμε την οριστική παραλαβή και δεν μας έχει δοθεί», δήλωσε ο κ. Καμπουρόπουλος που περιέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα που παρουσίαζαν τα αντλιοστάσια και τις ενέργειες που έγιναν για να αποκατασταθούν. Το κόστος επισκευής ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σε ερώτηση για τον κίνδυνο απένταξης του έργου ο κ. Καμπουρόπουλος δήλωσε: «Δεν έχουν καμία σχέση οι παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια με το έργο του αγωγού Αρχάγγελος-Βόδι. Αν προχωρήσουν οι μελέτες μέχρι τον Δεκέμβριο το έργο δεν θα απενταχθεί».
Σε ερώτηση για τους εργαζόμενους ο κ. Καμπουρόπουλος τόνισε:
«Όλοι ήταν στην ίδια κατάσταση δηλαδή είχαν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αποφασίστηκε να μείνουν όλοι. Εγιναν καταγγελίες για δύο άτομα. Αν αρχίσουμε να απολύουμε, η ΔΕΥΑΡ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης αποφασίσαμε να παρέχουμε στήριξη στους εργαζόμενους. Μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Μπορεί να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις». Για τον κ. Καλαποδάκη ο κ. Καμπουρόπουλος δήλωσε πως δεν έχει λάβει την παραίτησή του.
«Ευθύνη έχουν και οι 285 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΡ που πρέπει να προσέξουν την επιχείρηση», τόνισε ο κ. Καμπουρόπουλος.