Συνολικό θέμα για την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα επιχειρεί να στήσει η ¶γκυρα για αντιπερισπασμό στην πίεση ΕΕ και ΗΠΑ για το δειλό άνοιγμα μέσω του λεγόμενου ”πακέτου εκδημοκρατισμού” και κυρίως για την διατήρηση του ”λουκέτου” στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης αλλά και από την πρόσφατη καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων.
Μετά την δήλωση του εκπρόσωπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κούτρα, με την οποία η ελληνική πλευρά αναδείκνυε:
-Πρώτον, ότι οι όποιες κινήσεις της Τουρκίας στον τομέα των δικαιωμάτων δεν είναι παρά μόνο επιμέρους συμμορφώσεις με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας,και
-Δεύτερον, ότι η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, η ¶γκυρα ταρακουνήθηκε και πριν από λίγο (Κυριακή βράδυ) σε μια προσπάθεια να εγείρει θέμα περί δήθεν …καταπιεσμένης και …υπό διωγμό ”τουρκικής ” μειονότητας στην Θράκη και στα Δωδεκάνησα εξέδωσε ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ξεχνώντας τις σφαγές, τις διώξεις και το ξεριζωμό της Ελληνικής μειονότητας από την Πόλη κ.α., τον οικονομικό στραγγαλισμό, τον νόμο για την απαγόρευση ομιλίας στα ελληνικά στο δρόμο για δεκαετίες, τα κλειστά σχολεία, την ληστεία των ελληνικών ιδρυμάτων, την κατακράτηση περιουσιών, τη μετατροπή εκκλησιών σε τεμένη ή μουσεία κλπ κλπ, το μόνο που δεν λέει είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα …δεν …αναπνέει.
Η απαράδεκτη και ανεδαφική ανακοίνωση ,που ακολούθησε δηλώσεις των κκ Μπαγίς, Νταβούτογλου και 2-3 του ίδιου του Ερντογάν, είναι η εξής :
«Απάντηση του εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ για τη χώρα μας.
Είναι γνωστά τα βήματα που έγιναν στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα μας την τελευταία περίοδο και αυτά αντιμετωπίζονται με εκτίμηση από όλους όσους παρακολουθούν το θέμα. Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση των νόμιμων αιτημάτων των πολιτών μας που είναι σε καθεστώς μειονότητας στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας περιεκτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την τελευταία περίοδο στη χώρα μας, και δείχνουν ότι το κράτος μας δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών του.
Η κατάσταση των πολιτών μας, μελών της ρωμέικης Ορθόδοξης μειονότητας με τις μεταρρυθμίσεις που ετέθησαν σε λειτουργία βήμα προς βήμα είναι πολύ πιο μπροστά από την κατάσταση των ομογενών μας στην Ελλάδα, η οποία είναι γνωστή ως εδάφη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και επί 30 χρόνια είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τα μέλη της τουρκικής μειονότητας που ζουν στη δυτική Θράκη και δεν τους επιτρέπεται να επωφεληθούν από το δικαίωμα της εκλογής των δικών τους θρησκευτικών ηγετών, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα, που δεν τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν τα δικά τους εκπαιδευτικά ιδρύματα, που τους έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα ελέγχου στα δικά τους ευαγή ιδρύματα, που ασκείται πίεση στα ιδρύματα του Τύπου τους, καθώς και για τους ομογενείς μας στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι παρεμποδίζονται εδώ και 40 χρόνια να τυγχάνουν παιδείας στην τουρκική και να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες. Υπό την έννοια αυτή, μία χώρα η οποία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την ίδια, περισσότερο από το να προβαίνει σε συστάσεις σχετικά με το θέμα, το να κινηθεί προς την κατεύθυνση των βημάτων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, σκεφτόμαστε ότι θα βοηθήσει στη μετατροπή των μειονοτήτων σε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».
Ο κ. Ερντογάν
Είχαν προηγηθεί αργά προχθές δηλώσεις του κ. Ερντογάν στα ¶δανα στο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του. Εκεί αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής και επέκρινε την ελληνική Κυβέρνηση.
Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα δήθεν δεν τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε για το θέμα του τεμένους.
Και πρόσθεσε τα εξής ανεδαφικά: «Λένε: γιατί εσείς δεν ανοίξατε την Θεολογική Σχολή; Όλα τελείωσαν και έμεινε η Θεολογική Σχολή. Κι εγώ λέγω ότι για μας δεν είναι θέμα να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή.
Εμείς να την ανοίξουμε. Όμως συνεχώς μας λέτε “δώσε, δώσε, δώσε”. Εμείς στην Αθήνα έχουμε δύο ιστορικά τεμένη. Πόσες φορές μας δώσατε υποσχέσεις; Ελάτε, εμείς να φτιάξουμε εκείνα τα ιστορικά τεμένη μας. Στη δυτική Θράκη έχουμε 150.000 ομογενείς μας. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση διορίζει τον αρχιμουφτή εκείνον; Εμείς διορίζουμε τον αξιότιμο Βαρθολομαίο; Όχι! Τον Βαρθολομαίο τον εκλέγουν οι ίδιοι. Ανοίξαμε το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά, ανοίξαμε την εκκλησία στην Ταρσό. Φτιάξαμε την εκκλησία ¶κνταμαρ στο Βαν. Και εκεί κάνουν λειτουργίες. Ωραία, εμείς τα κάναμε όλα αυτά. Εσείς τι κάνατε, φίλε;»
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις της ¶γκυρας.
«Μια απλή σύγκριση αρκεί για να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε τα αυτονόητα. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και σημαίνουν πολλά για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της Ελληνικής Ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποια μειονότητα ακμάζει και ποια έχει συρρικνωθεί», δήλωσε ο κ. Κούτρας.
Τέλος, ανέφερε πως «υπάρχει, επίσης, μια πραγματικότητα που λέει ότι η Ελλάδα είναι ήδη από το 1981 κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Τουρκία επιδιώκει – με τη στήριξη της Ελλάδος – την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό όμως προϋποθέτει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλου του κοινοτικού κεκτημένου, κάτι που συνεπάγεται αλλαγή αντιλήψεων και πρακτικών».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-gkyra-thetei-thema-toyrkikis-meionotitas-sta-dodekanisa/