Την ανάγκη επικαιροποίησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό με βάση τις νέες συνθήκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, υπό τη νέα του σύνθεση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σημείωσε την ανάγκη προσαρμογής σε ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό, την αναγκαιότητα προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας, με αειφορία και βιωσιμότητα, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, τον στόχο της ανάδειξης ενός ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, με ειδική αναφορά στα τοπικά πλεονεκτήματα περιοχών της χώρας, καθώς και τα ζητήματα φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος, αλλά και στην ανάγκη αλλαγής μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε ξεχωριστή αναφορά στις άλλες χωροταξικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που μπορούν να δώσουν ώθηση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, επισημαίνοντας πως «Είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να υπερβεί το μνημόνιο, με βάση κυρίως δύο πυλώνες: τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό μέσα από επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και κατευθύνσεις ανά κατηγορία του εθνικού χώρου, με βάση μακροχρόνιο πρότυπο χωρικής τουριστικής ανάπτυξης».
Αλλαγές δομής
«Αυτό που απαιτείται είναι να περάσουμε από τον μαζικό, μονοθεματικό τουρισμό, στον ποιοτικό και πολυθεματικό, που μπορεί να είναι ταυτόχρονα οικονομικά ανταποδοτικός. Κι αυτό απαιτεί συμβατότητα του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και του τουρισμού. Είναι αναγκαία η άμβλυνση της εποχικότητας, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο, και η γεωγραφική διάχυση, με στόχο τόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων», όπως τόνισε ο υπουρός. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προωθεί ένα νέο θεσμικό Χωροταξικό και Πολεοδομικό Πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Ενώ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η ψήφιση των δύο Ρυθμιστικών Σχεδίων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.