Στο υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για το Εθνικό Θέατρο

Στην κρίση των αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού έχει τεθεί εδώ και λίγες ημέρες η μελέτη που εκπονήθηκε από εθελοντές μηχανικούς για την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου.
«Η μελέτη για την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου έχει σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού. Τώρα περιμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των μελετητών κ. Κυριάκος Μάγος.
Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών ο κ. Μάγος δήλωσε πως όλα θα εξαρτηθούν από τους διαθέσιμους πόρους.
«Πρέπει να συμπληρωθεί η μελέτη για τα ηλεκτρομηχανικά και να βρεθούν οι πόροι για να προχωρήσει το έργο. Εμείς επιδιώκουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό»,δήλωσε ο κ. Μάγος.
Με τις επισκευές που θα γίνουν, επιδιώκεται να τεθεί σε λειτουργία η κεντρική πλατεία και ο εξώστης δυναμικότητας 650 θεατών που θα φιλοξενούν παραστάσεις θεάτρου, όπερας, μουσικής και χoρού. Θα υπάρχει ακόμη δυνατότητα κάλυψης των πολιτιστικών αναγκών του νησιού και σε μικρές αίθουσες χωρητικότητας 30 ατόμων που θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία πειραματικής σκηνής δυναμικότητας έως 100 ατόμων που θα λειτουργεί παράλληλα με τις άλλες δομές (με το Δημοτικό Θέατρο δυναμικότητας 250 θεατών και το θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον»).
Στόχος των μελετητών που ασχολούνται με το θέμα είναι να γίνει η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό. Επιδιώκεται να μετατραπεί δηλαδή σε ένα κέντρο πολιτισμού, ανοιχτό για το κοινό ανεξαρτήτως παραστάσεων.
Για την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου υπήρξε ενδιαφέρον από το Τάγμα Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Ο μεγάλος Μάγιστρος του τάγματος κ. Cesare Fussone που ήρθε στη Ρόδο για τη λειτουργία της έκθεσης με κοστούμια των Ιπποτών αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να στηριχθεί η κίνηση των εθελοντών και του Δήμου για την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου.
«Το Τάγμα κάνει μια προσπάθεια για το θέμα αυτό. Μας ανακοίνωσαν πως η συνδρομή που καταβάλλουν οι νέοι ιππότες διατίθεται αποκλειστικά για την επισκευή του Εθνικού Θεάτρου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Διακοσταματίου.
Σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους δεν εστάλησαν στη Ρόδο οι ειδικές σκαλωσιές για το Εθνικό Θέατρο ο κ. Cesare Fussone δήλωσε πως δεν έγιναν δεκτές από τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες.
«Οι Ιππότες ήθελαν να στείλουν τις σκαλωσιές στη Ρόδο αλλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες έκριναν πως δεν είναι απαραίτητες αφού υπάρχει δημοπρασία. Οι ιππότες έχουν ανοίξει λογαριασμό σε τράπεζα και συγκεντρώνουν χρήματα για το σκοπό αυτό», δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου.
Η έκθεση με τις ενδυμασίες των Ιπποτών
Χθες εγκαινιάστηκε η έκθεση με τις ενδυμασίες των Ιπποτών που «φιλοξενείται» στο Κατάλυμα της Ισπανίας στη Μεσαιωνική Πόλη.
«Η έκθεση θα είναι σε λειτουργία μέχρι το Μάιο. Αναζητούμε τρόπο ώστε να εισπράττουμε χρήματα από τους επισκέπτες της έκθεσης. Στόχος είναι αυτά να διατεθούν για τις εργασίες επισκευής του Εθνικού Θεάτρου. Οι ιππότες δεν έχουν αντίρρηση να μείνει στο νησί μας η έκθεση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2014. Ο ΔΟΠΑΡ να σημειωθεί πως μπορεί να εισπράξει τα χρήματα για την είσοδο των επισκεπτών στην έκθεση αλλά δεν δύναται να τα διαθέσει. Θα πρέπει να βρούμε ένα σχήμα ή σύλλογο που να θέλει να διαχειριστεί αυτό το έσοδο σε σχέση με το Εθνικό Θέατρο», δήλωσε ο κ . Σ. Διακοσταματίου.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήλωσε πως το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ μπορούσε να στείλει περισσότερα ενδύματα μιας και το βεστιάριο του αριθμεί 23.000 κοστούμια.
«Είναι μεγάλη τιμή για μας που επιστρέψαμε στη Ρόδο για να οργανώσουμε την έκθεση με τα ενδύματα και τα αντικείμενα των Ιπποτών. Οι Ιππότες του τάγματός μας είχαν τη βάση τους στο νησί», δήλωσε ο κ. κ. Cesare Fussone και πρόσθεσε πως η Ρόδος ήταν ένα σύμβολο για τους Ιππότες.
«Η Ρόδος ήταν ένα σύμβολο για τους ιππότες που έμειναν πάνω από 300 χρόνια. Για αυτό και για μας η έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική. Την θεωρούμε σαν μια γιορτή», τόνισε ο κ. Cesare Fussone και συμπλήρωσε πως είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια έκθεση τόσο πλούσια σε ιστορικά στοιχεία της εποχής εκείνης.
Ο μεγάλος μέγιστος του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ ευχαρίστησε την κ. Σαμάνθα Πάνσα που είχε την τεχνική επιμέλεια της έκθεσης.