Μετά από ένα καλοκαίρι που δεν έλειψαν οι πολιτικές εντάσεις και οι σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες, δίνοντας πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει, το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζονται αφενός για τη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες που θα γίνουν και θα αφορούν μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και αφετέρου για να αντιμετωπίσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα ενόψει του Φθινοπώρου.
Το πρώτο από αυτά αφορά στο πως ακριβώς θα εφαρμοστεί η αλλαγή που ψηφίστηκε στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς οι αντιδράσεις μερίδας φοιτητών, κυρίως όσων προέρχονται από αριστερές παρατάξεις, θεωρούνται βέβαιες από την κυβέρνηση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε πως θα αντιμετωπίσουν οι φοιτητές μία ενδεχόμενη «εισβολή» της Αστυνομίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, ειδικά εάν δεν υπάρχει μείζον ζήτημα.
Εκτός όμως από το άσυλο, η κυβέρνηση έχει βάλει και ένα άλλο «στοίχημα» το οποίο άλλωστε είχε κάνει «σημαία» της προεκλογικά. Το ζήτημα της ανομίας, το «άβατο» των Εξαρχείων καθώς και η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες, αποτελούν κάποιες από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η είσοδος της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια προκειμένου – μεταξύ άλλων – να σταματήσουν οι καταδρομικές επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων που πολλές φορές ξεκινούν από εκεί, είναι ένας από τους διακηρυγμένους φθινοπωρινούς στόχους της κυβέρνησης.
Το ίδιο ισχύει και με ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπως ο Ρουβίκωνας, ο οποίος έχει απασχολήσει πολλές φορές την Αστυνομία με τις ενέργειες και τις «παρεμβάσεις» του.
Μάχη για τη μείωση των πλεονασμάτων
Τα στοιχήματα της κυβέρνησης δεν σταματούν όμως στο μέτωπο της ασφάλειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως για να μπορέσει να πετύχει στον τομέα της Οικονομίας και να έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων προκειμένου να εφαρμόσει φιλολαϊκά μέτρα, θα πρέπει να καταφέρει να πείσει τους εταίρους για τη μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία είχε δεσμεύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Ο πρωθυπουργός προεκλογικά έλεγε ότι θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες του «μάχες» και μένει να δούμε εάν οι εταίροι – οι οποίοι ούτε θέλουν να ακούν για παρέκκλιση από τα συμφωνημένα – θα πειστούν να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους. Στο πλαίσιο αυτό, κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές τις επόμενες ημέρες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενώ στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου με συναντηθεί και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν και τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει για το αναπτυξιακό του σχέδιο, για το «κύμα» μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει, ενώ απώτερος στόχος του θα είναι να τους πείσει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη μείωση των πλεονασμάτων.
Οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες
Μόλις ανοίξει η Βουλή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή μία σειρά νομοσχεδίων που θα αφορούν μεταξύ άλλων την ψήφο των ομογενών – η οποία θα αποσυνδέεται από το νέο εκλογικό νόμο – , ενώ το δεύτερο θα σχετίζονται με τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα, καθώς και τον εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
Όλα τα βλέμματα στη ΔΕΘ
Κατά τα λοιπά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται μία σειρά μέτρων τα οποία – κατά πληροφορίες – αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα τετραετές σχέδιο που θα περιλαμβάνει μία σειρά παρεμβάσεων για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής μέτρα:
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργοδοτικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση θα μειωθούν από το 13,33% συνολικά στο 9,9%. Η ετήσια μείωση θα είναι στο 0,8575% ενώ αντιστοίχως, η εισφορά των εργαζομένων θα μειωθεί από το 6,66% στο 4,95%.
- Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγοης των νομικών προσώπων από το 24% στο 20%
- Θέσπιση μειωμένου συντελεστή 9% στην κλίμακα των φυσικών προσώπων. Το εν λόγω μέτρο θα ευνοήσει κυρίως αυτοπασχολούμενους , ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων κ.α.
- Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες.