Αθήνα, 9
Με διεύρυνση του καταλόγου των κατηγορουμένων σε άλλα 5-6 ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής και διεύρυνση των διώξεων για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, θα συνεχίσουν την δικαστική έρευνα οι ανακριτές κ.κ. Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας. Παράλληλα, με τη συνεργασία της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και του ΣΔΟΕ «ανοίγουν» και ελέγχονται διεξοδικά όλοι οι λογαριασμοί του κόμματος της Χρυσής Αυγής με σκοπό να εντοπιστούν οι χρηματοδότες αλλά και οι οικονομικές πηγές του κόμματος, γενικότερα. Σε δεύτερο στάδιο θα ανοίξουν οι λογαριασμοί των έξι, προς το παρόν, κατηγορουμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, διώξεις θα ασκηθούν και εναντίον των βουλευτών Γιώργου Γερμενή, Ευστάθιου Μπούκουρα και Παναγιώτη Ηλιόπουλου στην περίπτωση που αποδειχτούν ως αληθινά όσα περιγράφονται σε βάρος τους από τους προστατευόμενους μάρτυρες Γ και Ε, οι καταθέσεις των οποίων σόκαραν ακόμα και τους ανακριτές… Το αν συλληφθούν και αυτοί με εντάλματα θα κριθεί από τους ανακριτές οι οποίοι έχουν την άποψη, όπως φαίνεται, ότι διεκόπη η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και για αυτό δεν ακολούθησαν την αυτόφωρη διαδικασία. Σε περίπτωση συλλήψεων, πάντως, είναι απαραίτητη η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Ως κορυφαία στιγμή της ανάκρισης, είναι η πρόσθετη απολογία του Γιώργου Ρουπακιά την Πέμπτη, τον οποίο θα κατηγορήσουν και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση εκτός από την ανθρωποκτονία από πρόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η απολογία κατηγορουμένου εμφανίζει τον Ρουπακιά ως στέλεχος της οργάνωσης, ο οποίος είχε τη δυνατότητα επαφής τόσο με τον πυρηνάρχη Γιώργο Πατέλη όσο και με τον αρχηγό, παρά τη σκληρή στρατιωτική ιεραρχία της Οργάνωσης. Θα ερωτηθεί επίσης αν και από ποιόν πήρε εντολή για την αποτρόπαια πράξη του καθώς και ο ρόλος του στην Οργάνωση. Έχουν άλλωστε καταρριφθεί τα επιχειρήματά του, ότι ήταν απλό μέλος της Οργάνωσης, αφού όλοι οι μάρτυρες, άλλοι επώνυμα και άλλοι ως προστατευόμενοι, έχουν καταθέσει ενώπιον των ανακριτών ότι ήταν μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου των ταγμάτων εφόδου στη Νίκαια.
Στα γραφεία των ανακριτών, όπως διαφαίνεται και από το διαβιβαστικό έγγραφο το οποίο έστειλαν στη Βουλή, υπάρχει το ποινικό «φάντασμα» του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα. ‘Οτι, δηλαδή, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκτός από το άρθρο 187, περί ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν παραβεί και το άρθρο το οποίο επισύρει δρακόντειες ποινές ακόμα και ισοβίων περί κατάλυσης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Σε αυτή την κατεύθυνση οι ανακριτές βοηθούνται από το Καταστατικό της Οργάνωσης, το οποίο οι κατηγορούμενο ονομάζουν «ψευδεπίγραφο», αλλά η Δικαιοσύνη έχει βασίσει σε αυτό μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου της. Το καταστατικό, άλλωστε, μας υπενθύμιζε έγκυρη δικαστική πηγή, έχει σφραγίδα και εμφανίζεται απολύτως έγκυρο.
Σε αυτό περιγράφεται μια σφικτή στρατιωτική οργάνωση και τα μέλη της φέρονται να αποκαλούνται ως εθνικοσοσιαλιστές. Το ίδιο αποκαλεί (ως εθνικοσοσιαλιστή) και τον αρχηγό, που σύμφωνα με το Καταστατικό είναι «ο ενσαρκωτής της ιστορικής συνείδησης της Κοινότητας και “εκλεκτός ταγός”». Ανατριχιαστικές είναι και οι αρχές της Οργάνωσης, που πιστεύει μόνο στην αρχή του αρχηγού «πλάι στα σκωληκόβρυτα ερείπια των δημοκρατικών κρατών». Οι χρυσαυγίτες έβλεπαν μόνο «τη Γερμανία του Χίτλερ» να φαντάζει ως «ένα από τα λαμπρότερα οικοδομήματα των εθνών, που είχαν την τύχη να οδηγούνται από μια ηγετική φυσιογνωμία»!
Από τους δυο ανακριτές και εισαγγελείς έχει αναλυθεί το συγκεκριμένο καταστατικό ξανά και ξανά. Ως την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών θα αποφασίσουν πιθανότατα, αν τελικά οι κατηγορούμενοι, προφυλακισμένοι ή μη βουλευτές, έχουν παραβεί και τα άρθρα 134 και 135, που τιμωρούν με ισόβια την προσπάθεια ανατροπής του Πολιτεύματος. Οι μαρτυρίες εκείνων, πάντως, που καταγράφουν δηλώσεις, πράξεις αλλά και εκπαιδεύσεις ακόμα και ανηλίκων, προς αυτή την κατεύθυνση, πληθαίνουν…
Η άρση ασυλίας Μπούκουρα, Γερμενή, Ηλιόπουλου την Πέμπτη στη Βουλή
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας το αίτημα των ανακριτικών αρχών
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισάγεται το απόγευμα της Πέμπτης προς συζήτηση και διατύπωση γνώμης το αίτημα των ανακριτικών αρχών για άρση της βουλευτικής ασυλίας των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα για την πράξη της ένταξης σε εγκλητική οργάνωση και της διευθύνσεως αυτής.
Οι ανακριτικές αρχές ζητούν την άδεια της Βουλής, προκειμένου να απαγγείλουν στους τρεις βουλευτές κατηγορία όχι μόνο για εγκληματική δράση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για εγκληματική δράση, η οποία αφορά την προσβολή του πολιτεύματος, ιδίως μέσω προπαρασκευαστικών πράξεων που τείνουν να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Κι αυτό διότι στο αίτημα γίνεται επίκληση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το νόμο 3875/2010.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, η Επιτροπή Δεοντολογίας, αφού ακούσει τους βουλευτές, των οποίων ζητείται η άρση της ασυλίας τους -εφόσον αυτοί επιθυμούν να προσέλθουν- θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας στην αυριανή της συνεδρίαση δεν πρόκειται να εξετάσει τη βασιμότητα της κατηγορίας κατά των τριών βουλευτών, αλλά θα συντάξει αιτιολογημένη έκθεση για αν πρέπει να γίνει ή όχι η άρση.
Η Βουλή θα συνδράμει το έργο των ανακριτικών αρχών, επισπεύδοντας τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, αναμένεται να εγγραφεί άμεσα στην Ημερήσια Διάταξη για συζήτηση ώστε η Ολομέλεια να λάβει απόφαση. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τις αιτήσεις άρσης ασυλίας είναι μυστική και διεξάγεται με κάλπη.
Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Μέλη της Επιτροπής είναι οι Κυριάκος Βιρβιδάκης και Βασίλειος Υψηλάντης από τη ΝΔ, Ευάγγελος Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά από τους ΑΝΕΛ, Πολύβιος Ζησιμόπουλος από τη Χρυσή Αυγή, Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ και Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.