Οι διαδικασίες υλοποίησης της στρατηγικής ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Τραπεζών

Τις διαδικασίες υλοποίησης της στρατηγικής ανασυγκρότησης των Συνεταιριστικών Τραπεζών, στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου χθες, ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ κ. Νίκος Μυρτάκης.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Δωδεκανήσου και γενικός γραμματέας της ΕΣΤΕ κ. Γ. Φρόνας και ο οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας και εκπρόσωπος επικοινωνίας της ΕΣΤΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών EACB, κ. Π. Γεωργάκης.
Τη συνέντευξη άνοιξε ο κ. Γιώργος Φρόνας καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Ν. Μυρτάκη.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Νίκος Μυρτάκης πρώτο βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών με την έναρξη της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίων.
Εξήγησε πως η αύξηση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη συμμετέχουν έξι Συνεταιριστικές Τράπεζες με στόχο την προσαρμογή του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο προβλεπόμενο, από τις Εποπτικές Αρχές, όριο. Ενώ, σε δεύτερη φάση θα γίνει σταδιακά και με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μίας από τις υπόλοιπες Συνεταιριστικές Τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη και την ανάπτυξη των εργασιών τους.
«Χαίρομαι που βρίσκομαι σε μια Τράπεζα που έχει αποδείξει πως στηρίζει την τοπική ανάπτυξη και είναι κοντά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου έχει προοπτικές να προχωρήσει αρκετά καλά και στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Μυρτάκης. Στη συνέχεια ο κ. Μυρτάκης παρουσίασε οικονομικά στοιχεία που δείχνουν την οικονομική κατάσταση των συνεταιριστικών τραπεζών.
Έτσι την περίοδο 2011 -2012 ήταν σε πολύ καλό επίπεδο οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις στις συνεταιριστικές τράπεζες σε αντίθεση με τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο. Το ίδιο θετικά είναι τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Σε ό,τι αφορά τα ενδεικτικά μερίδια αγοράς η Τράπεζα Δωδεκανήσου βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης μετά την Παγκρήτια και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
To δεύτερο βήμα που θα γίνει, όπως δήλωσε ο κ. Μυρτάκης, είναι η δομική αναδιάρθρωση που αφορά δύο άξονες:
1. Θεσμικές αλλαγές για τη θωράκιση του θεσμού, την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, την εταιρική διακυβέρνηση και την καλύτερη λειτουργία των Οργάνων Διοίκησης.
2. Παράλληλα με βάση τη μελέτη της εταιρείας Deloitte προβλέπονται μεγάλες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης λειτουργίας του θεσμού:
Κοινή στρατηγική
Οργανωτική ομογενοποίηση
Μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας Συνεταιριστικών Τραπεζών
Κοινές οργανωτικές δομές για επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αποτελούν μερικές από τις αλλαγές που προβλέπονται στα πλαίσια της μελέτης.
«Πρέπει να ενισχυθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να μπορεί η κάθε συνεταιριστική τράπεζα να είναι ισχυρή και να αντιμετωπίζει κάθε εξέλιξη», τόνισε ο κ. Μυρτάκης και πρόσθεσε πως για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των συνεταιριστικών τραπεζών απαιτείται η συγκέντρωση 63 εκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτό που θα κάνουν οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι να ζητήσουν 82 εκατομμύρια. Θα υπάρξει δηλαδή μια υπερ- κάλυψη για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ή επιδείνωσης της κατάστασης στην αγορά. Όλες οι Συνεταιριστικές θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ κ. Μυρτάκης που αναφέρθηκε και στην δομική αναδιοργάνωση των συνεταιριστικών τραπεζών.
«Έχει εκπονηθεί για την δομική ανασυγκρότηση μελέτη που θα υλοποιηθεί μετά την διαδικασία των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου. Με την μελέτη θα αντιμετωπιστούν θεσμικές και λειτουργικές αδυναμίες των συνεταιριστικών τραπεζών που θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ευέλικτες και χρήσιμες στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ.
Αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα έχει να κάνει με την εταιρική διακυβέρνηση, την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο κεφάλαιο, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εκλογής και παραμονής στο διοικητικό συμβούλιο, την δυνατότητα αυξημένης συμμετοχής μεταξύ των συνεταιριστικών τραπεζών και την δυνατότητα συνεργασίας των συνεταιριστικών τραπεζών και δημιουργίας διευρυμένων σχημάτων.
Για την οργανωτική ανασυγκρότηση ο κ. Μυρτάκης δήλωσε πως έχει να κάνει με την υιοθέτηση ενιαίας στρατηγικής με κοινά στοιχεία για όλες τις τράπεζες, κεντροποίηση βασικών λειτουργιών προκειμένου να επιτευχθεί οικονομία κλίμακας, έλεγχος και αποδοτικότητα.
«Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο της πανελλήνιας τράπεζας, να έχουμε ένα συντονιστικό όργανο που θα δίνει προϊόντα με μικρότερο κόστος και περισσότερη χρησιμότητα. Ένα κεντρικό στοιχείο είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του ομίλου συνεταιριστικών τραπεζών με κοινές υπηρεσίες. Τα μέλη όλων των τραπεζών θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα σε όλη τη χώρα. Θα λειτουργήσουν όλες οι συνεταιριστικές σαν μια. Στη πράξη στη διάθεση του κοινού θα υπάρχουν 200 καταστήματα στην Ελλάδα. Δημιουργείται μια τεράστια δυναμική έτσι», δήλωσε ο κ. Μυρτάκης.
Σε ό,τι αφορά το νέο τραπεζικό περιβάλλον ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ δήλωσε πως αυτό θα περιλαμβάνει λιγότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης, μεγαλύτερο ανταγωνισμό και μικρότερο δίκτυο καταστημάτων.
Όλες αυτές τις αδυναμίες προσπαθούν, όπως τόνισε, να αντιμετωπίσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες ενώνοντας τις δυνάμεις τους.
Στη συνέχεια ο κ. Μυρτάκης αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία που θα υπάρξουν από τη λειτουργία της τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων η οποία ουσιαστικά θα στηριχθεί στο δίκτυο των συνεταιριστικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Μέσα από αυτή τη δομή θα χορηγούνται πόροι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Θα υπάρχει συνεργασία με την ΕΤΕΠ και την Κομισιόν για την δημιουργία ρευστότητας», τόνισε και πρόσθεσε πως μετά από 20 χρόνια λειτουργίας επιδιώκεται η διόρθωση των αδυναμιών του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών και η ενίσχυσή του.
«Σε αυτή την υπόθεση είναι σημαντικός ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών. Η Τράπεζα Δωδεκανήσου έχει σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη φάση. Η κοινωνία θα πρέπει να δείξει και εκείνη την ανταπόκρισή της και να δώσει την κεφαλαιακή επάρκεια στη δική της τράπεζα ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο και να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες», δήλωσε ο κ. Μυρτάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της αύξησης κεφαλαίου ο κ. Γιώργος Φρόνας δήλωσε πως τα μηνύματα που έρχονται από τα νησιά είναι θετικά.
«Υπάρχει μεγάλη προσέλευση, γίνονται εγγραφές και ενημέρωση. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικό. Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να μιλήσουμε με αριθμούς. Η αύξηση πρέπει να αφορά όλους τους Δωδεκανησίους. Τους θέλουμε όλους κοντά μας. Έστω και με λίγα χρήματα. Αν έρθουν όλοι, η πορεία μας θα είναι πολύ καλή», τόνισε ο κ. Γ. Φρόνας.
«Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Δεν θα κρύψουμε πως υπάρχουν κάποιες δυσχέρειες σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει εμείς να κάνουμε περισσότερη εργασία και να πλησιάσουμε τα μέλη μας. Δεν θα κατορθώσουμε να μιλήσουμε και με τα 23.500 άτομα. Για το λόγο αυτό ζητούμε και από εκείνα να μας πλησιάσουν. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας και εκπρόσωπος επικοινωνίας της ΕΣΤΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών τραπεζών EACB , κος Π. Γεωργάκης.