«Νon paper», το δήθεν νομοσχέδιο

Σαφή και κατηγορηματική διαβεβαίωση για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου σε 4 επιμέρους δήμους, έλαβαν χθες, προς επιβεβαίωση της “δ”, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας από το νομό Δωδεκανήσου, που συμμετείχαν στις εργασίες του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος.

Οι διαβεβαιώσεις προέρχονται συγκεκριμένα τόσο από το γραφείο Σαμαρά, όσο και από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη και το περιβάλλον του, από τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, από τον Γραμματέα Οργανωτικού κ. Γιώργο Λουλουδάκη και τον Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο.
Κατέστη επίσης σαφές ότι το κείμενο που διέρρευσε στον πρόεδρο της επιτροπής θεσμών της ΚΕΔΕ δήμαρχο Λεβαδέων κ. Νίκο Παπαγγελή, από προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Ρόδος στους προς διάσπαση νησιωτικούς δήμους, δεν είναι επίσημο έγγραφο, ούτε το τελικό σχέδιο του νόμου που θα έλθει σε διαβούλευση, αλλά ένα “Non Paper” το οποίο μάλιστα είχε συνταχθεί σε πρότερο χρόνο, προς επιβεβαίωση της «δ», είναι δηλαδή εκτός τόπου και χρόνου.
Εξαιτίας μάλιστα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από το περιεχόμενο του στο Υπουργείο Εσωτερικών ο ίδιος ο υπουργός κ. Γ. Μιχελάκης ζήτησε να αποσυρθεί, πράγμα το οποίο κι έγινε.
Εκφράστηκε εξάλλου και η απορία πως θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης στην προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και ισότητας της ΚΕΔΕ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών της ΚΕΔΕ αρνήθηκε μάλιστα χθες να δώσει αντίγραφα του “Non Paper” στους μετέχοντες στη σύσκεψη από τη στιγμή που πρόκειται για ένα ανεπίσημο έγγραφο, που δεν εκφράζει την επίσημη βούληση του Υπουργείου Εσωτερικών και πολύ ολιγότερο του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.
Ασφαλείς πληροφορίες της “δ” αναφέρουν στο μεταξύ ότι το μοναδικό “αγκάθι” στη διαδικασία, που θα αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, μετά την παταγώδη αποτυχία του Καλλικράτη, που οδήγησε στην απομόνωση τα χωριά, είναι λίγοι, μεμονωμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν στο λάθος αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Δεν εννοούν μάλιστα να διδαχθούν από τον μεγάλο ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε το θάρρος να ομολογήσει λάθος του, λέγοντας, mea culpa.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημ. Κρεμαστινός και ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παν. Ρήγας.
Ο πρώτος δεν έχει σταθερή θέση επί του θέματος. Ενώ τάσσεται υπέρ του ενός δήμου στο νησί της Ρόδου ταυτόχρονα θεωρεί σφάλμα να υπάρξει διάσπαση των νησιωτικών δήμων Μυτιλήνης και Κέρκυρας και να εξαιρεθεί η Ρόδος! Θολώνει συνεχώς τα νερά για να μην δυσαρεστήσει περαιτέρω αυτοδιοικητικούς του περιβάλλοντός του από τη Ρόδο και κυρίως τους κ.κ. Αλέκο Παπουρά και Σάββα Διακοσταματίου. Ο κ. Ρήγας από την άλλη φέρεται να ενεργεί κατόπιν πιέσεων του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, ο οποίος συνεχίζει να αναμειγνύεται, ως μη όφειλε, μετατρεπόμενος σε «βαρίδι» για το κόμμα του.
Στα θετικά της κίνησης είναι το γεγονός ότι υπέρμαχοι της διάσπασης των νησιωτικών δήμων είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ιωάννης Ζερδελής (Μυτιλήνη), Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (Κεφαλλονιά), Αγνή Καλογερή (Σάμος) και Στέφανος Σαμοϊλης (Κέρκυρα). Ο Βουλευτής του κόμματος στα Δωδεκάνησα κ. Δ. Γάκης υπεραμύνεται της διατήρησης του εκτρώματος του ενός Δήμου.
Εν πάση περιπτώσει το πραγματικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και μαζί με την αιτιολογική έκθεση θα δοθεί προς διαβούλευση, εκτός απροόπτου την προσεχή εβδομάδα.

“ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ”
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
“Δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης η διάσπαση των μεγάλων δήμων. Το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει προβάδισμα στον ένα ΟΤΑ ανά νησί”.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη τύπου χθες με αφορμή τα όσα δημοσιοποίησαν δύο αθηναϊκές εφημερίδες και ανηπαρήγαγαν ανέλεγκτα υπέρμαχοι του ενός δήμου στο νησί της Ρόδου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, αν και γνωρίζει ότι ψαρεύει σε θολά νερά.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το νέο προσχέδιο νόμου δόθηκε χθες στην ΚΕΔΕ για να μελετηθεί. Έγινε και παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών για να διευκρινιστούν κάποια θέματα. Το τελικό κείμενο θα δοθεί σε λίγες ημέρες σε όλους τους φορείς για διαβούλευση. Αυτό που κυκλοφόρησε είναι ένα non paper. Σε ό,τι αφορά το αρχικό σχέδιο δεν γίνεται μνεία για τη Ρόδο αλλά για την Κέρκυρα και τη Μυτιλήνη», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως στο προσχέδιο νόμου έχουν περιληφθεί διάφορα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
«Έστειλα σε μέλη της επιτροπής θεσμών τις προτάσεις που υπέβαλα και στον υπουργό Εσωτερικών. Θεωρώ πως είναι ευκαιρία να ενταχθούν στο νομοσχέδιο καθώς θα διευκολύνουν τη ζωή όλων. Είμαι σε επαφή με τα θεσμικά όργανα για το θέμα αυτό. Αν χρειαστεί να γνωμοδοτήσουμε, θα το κάνουμε. Οι πληροφορίες που έχουμε τώρα είναι από τα ΜΜΕ και τα blogs», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την ανατροπή των προτάσεων, που φέρεται να έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Θεωρώ πως αφού στο πρώτο αυτό σχέδιο δεν έγινε αναφορά στη Ρόδο, είναι η πρώτη άποψη του υπουργείου και της Κυβέρνησης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το δήμαρχο της Κέρκυρας με ενημέρωσε πως εκεί υπάρχουν αντιδράσεις από τους φορείς για την διαίρεση του Δήμου. Στη Μυτιλήνη είναι διαφορετικό το κλίμα. Επομένως δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για το άνοιγμα αυτό. Θα ξέρουμε τι συμβαίνει όταν θα ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο. Πριν διαμορφωθεί το τελικό κείμενο μπορούν να γίνουν αλλαγές. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί. Φαίνεται ως τώρα πως υπάρχει προβάδισμα του ενός δήμου γεγονός που σημαίνει πως δεν είναι στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης η διάσπαση του ενιαίου Δήμου».

“ΤΟΥΜΠΑ” ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει στο μεταξύ το γεγονός ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Γ. Χατζημάρκος, που έχει ταχθεί δημοσίως κατ’ επανάληψη εμμέσως υπέρ του ενός δήμου, επιδιώκει, για άγνωστο λόγο, να αποδείξει ότι όποια απόφαση κι αν ληφθεί τον αφήνει… αδιάφορο.
Δεν δήλωσα ποτέ ότι είμαι υπέρ του ενός δήμου στη Ρόδο, όπως μου καταλογίζουν σχολίασε ο αρχηγός της παράταξης “Η Ρόδος Μπροστά”, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στην τηλεόραση “Κόσμος”, αφήνοντας όμως υπονοούμενα για την όλη διαδικασία.
«Ο Καλλικράτης ως νομοσχέδιο δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση , αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το νομοσχέδιο το 2010, αλλά και οι πολιτικές σκοπιμότητες που υπήρχαν από πλευράς των εμπνευστών και συντακτών του, τον έκαναν μια αυτοδιοίκηση ευνουχισμένη.
Τα προβλήματα στη λειτουργία όλων των διοικητικών δομών της αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολύ μεγάλα.
¶ρα η συζήτηση για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο του Καλλικράτη νομίζω ότι πολύ σωστά γίνεται, και θα πρέπει εκτός από την γεωγραφική αναδιάταξη να μπουν και θέματα θεσμικά. Εάν περιοριστεί η συζήτηση για την αλλαγή στον Καλλικράτη μόνο στο χωροταξικό, αδικείται πάρα πολύ η νοημοσύνη μας αλλά και ο τόπος. Αυτή τη στιγμή το πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης είναι ασφυκτικό, δεν έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ούτε ευέλικτα, ούτε όσο αποτελεσματικά πρέπει να κινείται η αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων, για να πάψουν να είναι διακοσμητικά στοιχεία» δήλωσε μεταξύ άλλων στον ρ/σ “Παλμό”.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Χατζημάρκος “άδειασε” τον πρόεδρο της ΕΞΡ κ. Αντ. Καμπουράκη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ κ. Γ. Πάππου, οι οποίοι προκάλεσαν ουσιαστικά με τις τοποθετήσεις τους τη συζήτηση για το χωροταξικό του Καλλικράτη στην πρόσφατη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών στο Δήμο Ρόδου.
Τόσο ο κ. Καμπουράκης όσο και ο κ. Πάππου έσπευσαν να ζητήσουν την διατήρηση του ενιαίου δήμου πρώτοι και πριν τεθεί το θέμα του χωροταξικού και εν συνεχεία ο κ. Χατζημάρκος επεδίωξε να «θολώσει τα νερά».
Αφού παραδέχτηκε συγκεκριμένα ότι το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις επισημαίνοντας κατ’ επανάληψη ότι ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ της διάσπασης ή μη. Είπε ότι η συζήτηση για το θέμα έχει ανοίξει παρασκηνιακά και τόνισε ότι ο ίδιος προτάσσει την αναπτυξιακή λειτουργία του νησιού.
Υποστήριξε ότι υπάρχουν κρυφά χρέη από πρώην δήμους και θεωρεί ότι δύσκολα θα γίνει η κατανομή των βαρών σε ενδεχόμενη διάσπαση, ενώ εξέφρασε τη δυσπιστία του για το αν μπορεί να λειτουργήσει το νησί με περισσότερες ΔΕΥΑ. Θεωρεί επίσης ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία του ενιαίου δήμου περιορίζονται στην καθημερινότητα.