Πέντε βασικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας επιδιώκει να προωθήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση. Αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τις εκλογές.
Γι’ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες τις αλλαγές, ώστε αυτές επισήμως να προαναγγελθούν στη ΔΕΘ και να ρυθμιστούν νομοθετικά μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr. Οι αλλαγές που ετοιμάζονται σχετίζονται με την καθημερινότητα των ασθενών και την επαφή τους με το δημόσιο σύστημα και τα νοσοκομεία αλλά και τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Τα φάρμακα
Μία από τις πρώτες κινήσεις που σκοπεύει να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετίζεται με τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων. Ειδικότερα μία διευκόλυνση η οποία δεν κοστίζει, αλλά θα δώσει ανάσα στους πάσχοντες σχετίζεται με τις συνταγές φαρμάκων. Ειδικότερα σχεδιάζεται η αλλαγή της διάρκειας των συνταγών φαρμάκων για τους χρονίως πάσχοντες. Άλλωστε η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες (ακόμη και για έναν χρόνο), ήταν από τις βασικές οδηγίες που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βασίλη Κικίλια όταν ανέλαβε.
Τα νοσοκομεία και οι ιδιώτες
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr ,σκοπεύει μέσα στον Σεπτέμβριο να θεσμοθετήσει και τη δυνατότητα συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, ώστε τους επόμενους μήνες να σχεδιαστεί το σύστημα των συνεργασιών που θα ακολουθηθεί και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία.
Στόχος είναι να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ώστε άμεσα να μπορούν να γίνουν συνεργασίες του ΕΣΥ με ιδιώτες για την αλλαγή και ανανέωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων, αλλά και για την αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες οι οποίες θα συνεχίζουν κανονικά να κάνουν δωρεάν εξετάσεις, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη στο ethnos.gr.
Τα χειρουργεία
Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στα νοσοκομεία με διαδικασίες εξπρές για τη βελτίωση των συνθηκών για τους ασθενείς, αναμένεται να υιοθετηθεί και ένα νέο σύστημα, διάφανο για τις εισαγωγές στα χειρουργεία του ΕΣΥ. Το νέο σύστημα που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα είναι απολύτως ψηφιοποιημένο, ώστε να γίνονται και ηλεκτρονικά οι έλεγχοι και να μην καταστρατηγείται η προτεραιότητα των ασθενών.
Είχε διαπιστωθεί άλλωστε και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας ότι οι λίστες χειρουργείων που είχαν δημιουργηθεί για να τηρείται η σειρά προτεραιότητας για τους ασθενείς που θα έμπαιναν σε χειρουργείο, πολύ συχνά καταστρατηγούνταν από πολλούς γιατρούς με το γνωστό τρικ του… επείγοντος.
Νέος ατομικός φάκελος
Κατά τα άλλα εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να θεσμοθετηθεί και το νέο ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας που αποτελεί ουσιαστικά τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που είχε δημιουργήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πλήρως ψηφιοποιημένο, που θα διευκολύνει ακόμη και τις εισαγωγές των εκτάκτων περιστατικών στα νοσοκομεία. Οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Διοικητές Νοσοκομείων
Όλες οι αλλαγές όμως στο ΕΣΥ θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις αλλαγές προσώπων, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου σχεδίου, αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr. Γι αυτό μετά την επιλογή των νέων Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), σειρά έχουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Τα νέα πρόσωπα αναμένεται να επιλεγούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αναφέρουν πηγές, ενώ θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία της προκήρυξης με συγκεκριμένα κριτήρια.