Το 5ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου έκλεισε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, με τη Μεγάλη Γιορτή για την Ειρήνη, στις 20:00, στην Πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου, μετά από μία σειρά άκρως ενδιαφέρουσες ημερίδες, καθώς και την έκθεση για το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima και τη δράση του Θανάση Αναπολιτάνου. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά και κρίσης αξιών και θεσμών, το Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου ανέδειξε ζητήματα και προώθησε προβληματισμούς για την ειρήνη, την πολιτική, την ασφάλεια, την ενέργεια, το περιβάλλον και την ποιότητα της καθημερινότητας, τα οποία σπάνια αναδεικνύονται σε συνδυασμό από μια οργάνωση και μόνο. Με ένα σύντομο αλλά πυκνό πρόγραμμα πολλαπλών εκδηλώσεων, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 15-21/09/2013, και βασισμένο αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά μελών και φίλων, απέδειξε ότι η απάθεια και η ιδιώτευση δεν μπορούν -ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς, όπως οι σημερινοί- να σβήσουν τη φλόγα της διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην Οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη, με τα εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας & βίντεο για τη δράση του Θανάση Αναπολιτάνου, πρωτεργάτη του αντιπυρηνικού κινήματος στη Ρόδο, ιδρυτικού μέλους και Πρώτου Προέδρου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου. Στον ίδιο χώρο προβάλλονταν ταυτόχρονα μία σειρά από ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους για τη ζωή μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima της Ιαπωνίας. Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή από τη Δευτέρα 16 έως και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, και ώρες 10:00-14:00 και 18:00-21:00.
Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013, στο ΑΚΤΑΙΟΝ διεξήχθη ημερίδα με τίτλο «Ενεργειακές Πολιτικές σε περίοδο οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης: το μέλλον των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα». Στην ημερίδα αυτή έγιναν χαιρετισμοί από Εκπρόσωπο του ΑΠΜ και Εκπρόσωπο του ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου. Επίσης, έγιναν εισηγήσεις από δύο μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου: 1) τον Νικήτα Νικητάκο (Καθηγητή Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών), πάνω στις εκπληκτικές δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε) στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και πάνω στην τεχνογνωσία η οποία έχει συσσωρευτεί στο εγχώριο επιστημονικό δυναμικό, ούτως ώστε, αν υπάρξει η πολιτική βούληση στήριξης σχετικών ερευνητικών σχεδίων από την Πολιτεία, είναι δυνατόν να λυθούν, με ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, πολλά ενεργειακά προβλήματα των νησιών μας, και 2): τον Ευάγγελο Παυλή (Ερευνητή στο Τμήμα Γεωγραφίας), ο οποίος τόνισε τις παράπλευρες συνέπειες στο ελληνικό νησιωτικό τοπίο από την αλόγιστη και απρογραμμάτιστη δημιουργία μεγάλης κλίμακας Αιολικών Πάρκων στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο ΑΚΤΑΙΟΝ πάλι, διεξήχθη ημερίδα με τίτλο «Γεωπολιτικές Εξελίξεις στη Μεσόγειο». Στην ημερίδα, πέρα από τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητή Πάρι Τσάρτα, υπήρξαν εισηγήσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο Παναγιώτης Τσάκωνας (Πρόεδρος Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών & Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου) παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η Ελλάδα σε αναζήτηση στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Προβλήματα, ευκαιρίες και προοπτικές», αναφερόμενος στην πολυπλοκότητα των γεωστρατηγικών συσχετισμών στη Μεσόγειο, μετά και από τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και τις γενικότερες κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Παρασκευή Κεφαλά (Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου) αναφέρθηκε στις πιθανές γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές επιπτώσεις των Αραβικών εξεγέρσεων της τελευταίας διετίας (τίτλος: «Η Μεσόγειος μετά τις Αραβικές Εξεγέρσεις: Γεωπολιτικές & Γεωστρατηγικές Επιπτώσεις»). Ο Νικόλας Βουλέλης (Δημοσιογράφος & Διευθυντής στην «Εφημερίδα των Συντακτών»), στην εισήγησή του με τίτλο: «Οι περιπέτειες της Αραβικής ¶νοιξης», μίλησε για τις διαφορετικές οπτικές γωνίες θέασης της λεγόμενης «Αραβικής ¶νοιξης», και τις πολιτικές χρήσεις του όρου ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις κάθε πλευράς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία οποιασδήποτε συνεκτικής και ξεκάθαρης Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013 το Δ.Σ. του ΑΠΜ, προσηλωμένο στον αγώνα για την ειρήνη, την οποία θεωρεί αδιανόητη χωρίς ελευθερία και δημοκρατία, ανέβαλε την προγραμματισμένη του εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, και αντ’ αυτής, συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που έγινε στις 6.00μμ. στην πλατεία Κύπρου.
Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, ο Μιχάλης Καβουκλής, υποψήφιος διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του ΑΠΜ, παρουσίασε τις νομικές διαστάσεις της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αναφέρθηκε στους κανόνες που διέπουν την «ειρηνική χρήση» της και ανέλυσε τα πρακτικά προβλήματα διαχείρισης των πυρηνικών σταθμών σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και μέσα από στατιστικά στοιχεία κατέδειξε το πλήγμα που υπέστη η πυρηνική βιομηχανία με το ατύχημα στη Φουκουσίμα, αλλά και την διαφαινόμενη ανάκαμψή της κυρίως στις ΗΠΑ και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Όλγα Αθανίτη, αντιπρόεδρος του ΑΠΜ, αφού έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται διεθνώς σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ανέδειξε μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη, η οποία, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την ίδια την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην υπερψήφιση (κατά πλειοψηφία) τον περασμένο Οκτώβριο, από την Ολομέλεια της Βουλής, της κύρωση της Μακροπρόθεσμης Συμφωνίας μεταξύ της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), από τη μία μεριά, και της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), από την άλλη (υπεγράφη στη Βιέννη, στις 11/07/2011), για τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία στη χώρα μας «Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου» με αντικείμενο τη μεταφορά και διαχείριση τοξικών αποβλήτων και την ασφάλεια των διαδικασιών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Όπως τόνισε η κυρία Αθανίτη, η περιγραφή των δεσμεύσεων που πρέπει να αναλάβει η ελληνική πλευρά τόσο για την ανέγερση και διαχείριση των εγκαταστάσεων, τη μεταφορά και φύλαξη του ραδιενεργού υλικού που απαιτείται για τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και για την ασφάλιση, αποζημίωση σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και -κυρίως- την παροχή πλήρους ασυλίας όχι μόνο στους εκπαιδευόμενους αλλά και στις οικογένειες τους, δημιουργεί υπόνοιες για αδιαφανείς, επικίνδυνες και πάντως αμφιλεγόμενες δραστηριότητες.
Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Ειρήνη, το 5ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις του, με μια κεφάτη μουσικο-χορευτική βραδιά, στην Πλατεία Δημαρχείου, στις 20:00. Η βραδιά περιελάμβανε ανοικτή συναυλία με τη συμμετοχή του Μανώλη Τσακογιάννη, καθώς και δύο μαθητικών συγκροτημάτων από το Μουσικό Σχολείο Ρόδου. Στη συνέχεια, η ομάδα χορού “Duende” της Σχολής Χορού της Έλλης Παρασκευά παρουσίασαν χορευτικό δρώμενο αφιερωμένο στη μνήμη του Θανάση Αναπολιτάνου. Την χορογραφία και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου, ενώ ο Νίκος Βασιλάκης απήγγειλε απόσπασμα από το έργο του F.G. Lorca «Θρήνος για τον Ignacio Sanchez Mejias», σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου. Στην ομάδα συμμετείχαν οι: Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου, Ευαγγελία Βολονάκη, Λίλα Δασκαλάκη, Αναστασία Θεοδωράκη, Χρύσα Καραγιάννη, Νίκη Κονδυλιού, Ευαγγελία Μητσκίδου, Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου.
Το Φεστιβάλ έκλεισε με τον σχηματισμό ενός εντυπωσιακού Σήματος της Ειρήνης από δάδες και κεριά, στέλνοντας το πιο ηχηρό μήνυμα: Είμαστε ενεργοί, όχι ραδιενεργοί!
Το 5ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου διοργανώθηκε από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου σε συνεργασία και με τη στήριξη των: 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), Δημοτικών Επιχειρήσεων Ρόδου (ΔΕΡΜΑΕ), Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΤΕΕ – Τμ. Δωδεκανήσου, Διευθύνσεων Α’θμιας & Β’θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου «Θέ@σις», Ξενοδοχείου Rodos Palace, Τυπογραφείου 1985 – Νίκου Χατζηκαλημέρη, Κέντρου Μουσικής Φώτη Γιακουμάκη, Σχολής Χορού Έλλης Παρασκευά, Μουσικού Σχολείου Ρόδου.