Αναθεωρείται το χωροταξικό στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους, συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου, σύμφωνα με νέες σαφέστατες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Bήμα Fm”.
Eντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι ο ιστότοπος “aftodioikisi.gr” υποστηρίζει ότι ο Υπουργός κάνει ένα βήμα πίσω στο «σπάσιμο» των «Καλλικρατικών» δήμων, μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποδίδει την απόφασή του για τη “διάσπαση” του ενιαίου δήμου σε αίτημα της… Χαριλάου Τρικούπη!!
«Υπάρχει αίτημα από τις τοπικές κοινωνίες για ΅σπάσιμο’ δήμων σε μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Αυτό ξεκίνησε από τις τοπικές κοινωνίες και όχι από το πάνω από το υπουργείο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Η ακριβής αποφωνημένη δήλωση του κ. Μιχελάκη στον “Βήμα FΜ” και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» και στους δημοσιογράφους κ.κ. Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη επί του προκειμένου, έχει ως εξής:
“Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν αλλαγές στους Καλλικρατικούς δήμους κ. Υπουργέ και αν υπάρξουν ποιές θα είναι αυτές; Πάμε για σπάσιμο καλλικρατικών δήμων; Να μας δώσετε μια πρόγευση.
Μιχελάκης: Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει να κάνει με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που ετοιμαζόμαστε να φέρουμε στη βουλή που καλύπτει, που δίνει λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και από εκεί και πέρα με το που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο επειδή είναι σε επεξεργασία αυτή τη στιγμή θα δούμε τι θα γίνει…
Δημοσιογράφος (αστειευόμενος): Τα Βριλλίσια μην πειράξετε κ. Υπουργέ… είναι μικρός δήμος.
Μιχελάκης: Κοιτάξτε να δείτε, δεν αγγίζει κανείς θέμα αλλαγής καλλικρατικών δήμων, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που υπάρχει και θέλει μια συζήτηση και έχει ξεκινήσει κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες, είναι μια αναφορά του Καλλικράτη που λέει “ένα νησί ένας δήμος”. Στο θέμα αυτό υπάρχει ένα ζήτημα που οι τοπικές κοινωνίες σε μεγάλα νησιά, όπως είναι η Λέσβος, η Ρόδος η Κέρκυρα, υπάρχουν θέματα, όπου οι τοπικές κοινωνίες, κι αν θέλετε σε ένα βαθμό έχουν δίκιο, το έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν, ότι είναι πάρα πολύ μεγάλα τα νησιά…
Δημοσιογράφος: Η Μυτιλήνη είναι μεγάλο νησί πράγματι είναι τεράστιο…
Μιχελάκης: Όπως είναι η Κέρκυρα, όπως είναι η Ρόδος, τα οποία είναι μεγάλα νησιά και επειδή οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες…
Δημοσιογράφος:… Το σκέφτεστε.
Μιχελάκης: Είναι ένα ζήτημα το οποίο οι τοπικές κοινωνίες έχουν αναδείξει δεν έχει ξεκινήσει από μας το θέμα μπαίνει από τις τοπικές κοινωνίες. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια συζήτηση αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά θα τα δούμε όταν θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην αποφώνηση των δηλώσεων Μιχελάκη παραλήφθηκε από συγκεκριμένες ιστοσελίδες η σαφής αναφορά του στη Ρόδο.
Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στο in.gr του Ομίλου Λαμπράκη και των ιστοσελίδων των εφημερίδων του…
“Αναφερόμενος στο σχέδιο «Καλλικράτης», ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα αλλαγών σε καλλικρατικούς δήμους. «Δεν αγγίζει κανείς θέμα αλλαγής καλλικρατικών δήμων. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αν έχει ξεκινήσει μια συζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες, είναι η αρχή του ‘Καλλικράτη’, ‘ένα νησί, ένας δήμος’. Σε ορισμένα νησιά, όμως, όπως η Λέσβος ή η Κέρκυρα, έχουν δίκιο στα τοπικά ζητήματα. Είναι πολύ μεγάλα νησιά και επειδή οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, υπάρχει εκεί ένα ζήτημα που έχουν αναδείξει οι τοπικές κοινωνίες και από εκεί μπαίνει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά θα τα συζητήσουμε όταν θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο» είπε χαρακτηριστικά”.
Η εφημερίδα “Τα Νέα” φιλοξένησε και ρεπορτάζ στο οποίο υποστηρίζονται και τα εξής…
“Στη Ρόδο έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αυτοδιοικητικό τεμαχισμό και για το νησί τους, παρά το γεγονός πως είναι ανάλογου μεγέθους με τη Λέσβο και μεγαλύτερο από την Κέρκυρα.
Στον αντίποδα, γαλάζια στελέχη της Κέρκυρας διαφωνούν με τη δημιουργία τριών δήμων στη θέση του σημερινού ενιαίου. «Γιατί διασπάτε εμάς και όχι και τη Ρόδο;», σημειώνουν με τη σειρά τους. Ενδεικτικό είναι πως και ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής δηλώνει πως δεν είχε καμία ενημέρωση για τη ρύθμιση. «Δεν έχει ρωτηθεί ο δήμος, δεν ξέρω αν έγινε στο γόνατο ή με επιστήμονες», ανέφερε.
Το κλίμα αυτό αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Για παράδειγμα, με τον “Καλλικράτη”, στην Καλαμπάκα Τρικάλων δημιουργήθηκε ένας δήμος-μαμούθ. Αν περάσει ρύθμιση για σπάσιμο μόνο στα νησιά, πώς είναι δυνατό να κυκλοφορήσουν μετά εκεί οι βουλευτές της περιοχής; Θα τους λένε, “ψήφισες για άλλους δήμους και για εμάς δεν έκανες τίποτα”», έλεγαν.
Το θέμα των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνουν οι όποιες αλλαγές έθεσε και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Ποιος λογικός άνθρωπος από το ΠΑΣΟΚ δεν θα ήθελε να βελτιώσουμε κάποιες ρυθμίσεις του “Καλλικράτη”», ανέφερε (στον Βήμα 99,5), αλλά υπογράμμισε: «Αυτό να γίνει μέσα από όρους διαφανείς, συγκεκριμένους, μέσα από διάλογο και με τα όργανα της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
Σαφείς αιχμές άφησε ο κ. Ανδρουλάκης για το γεγονός πως παρά την «κοινή προσπάθεια στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ», προωθήθηκε ένα σημαντικό σχέδιο νόμου χωρίς να το γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ. «Κακώς ανοίγει λίγο πριν από τις εκλογές και το θέμα του εκλογικού νόμου και το χωροταξικό. Ακόμη όμως και αν ανοίξει, να γίνει με κανόνες», κατέληξε.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως πως στόχος δεν είναι να αλλοιωθεί το πνεύμα του «Καλλικράτη», αλλά να διορθωθούν αστοχίες του νόμου οι οποίες προκάλεσαν παρά έλυσαν προβλήματα. Η τεράστια έκταση των ενιαίων νησιωτικών δήμων – για παράδειγμα, η Λέσβος εκτείνεται σε περισσότερα από 1.632.000 στρέμματα -, η διαφορετική μορφολογία κάθε περιοχής, αλλά και το μεγάλο μέγεθος του πληθυσμού – η Κέρκυρα ξεπερνάει τους 102.000 κατοίκους – που πρέπει να εξυπηρετηθεί από μία μόνο δημοτική Αρχή προκάλεσαν δυσλειτουργίες”.