Αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς κατά ένα τρίμηνο, ώστε να «εξισωθεί» με την αντίστοιχη των 12 μηνών που υπηρετούν οι νέοι στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, φαίνεται να σκέπτεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, συμφώνως με δημοσίευμα της ιστοσελίδες «News247», που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του υπουργού και του υφυπουργού.
Μολονότι η είδηση αυτή καθ’ αυτή δεν είναι καινούργια και είχε αναφερθεί ακροθιγώς μέχρι και στη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβερνήσεως, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη – ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη στο ΥΠΕΘΑ, εντούτοις η εκ νέου επαναφορά του θέματος δείχνει – αν μη τι άλλο – ότι αυτό είναι κάτι «που επεξεργάζεται» η πολιτική ηγεσία, με δεδομένο ότι ανέκαθεν η στρατιωτική ηγεσία ήταν υπέρ της αυξήσεώς της, καθώς πλέον η θητεία 9 μηνών στο Στρατό Ξηράς είναι σε ακραίως οριακά επίπεδα.
Μία αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες στο ΣΞ, σε πρώτη και άμεση φάση, σχετίζεται με την άμεση αύξηση του ποσοστού επανδρώσεως των μονάδων, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από τους συνήθεις αντιπολιτευτικούς (πολιτικούς) λόγους, όσο και από διάφορους άλλους καθαρώς τοπικούς, που σχετίζονται με κλεισίματα στρατοπέδων, καταργήσεις ή συγχωνεύσεις μονάδων κλπ., στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης και υλοποιούμενης αναδιοργανώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως του ΣΞ. Επίσης θα βρεθούν πολλοί που θα αντιδράσουν επικαλούμενοι λόγους «ισότητος» των Κλάδων αφού έτσι θα εξισωθούν από πλευράς θητείας, ο «δύσκολος» ΣΞ με τις αναλογικώς πιο «εύκολες» θητείες στο ΠΝ και στην ΠΑ και θα ξαναρχίσει έτσι το φαινόμενο των μετατάξεων από ΣΞ προς τους άλλους Κλάδους.
Συμφώνως με το ρεπορτάζ του news247 (Β.Σκουρής), o ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΥΦΕΘΑ και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία, εξετάζουν λύσεις που δεν θα αυξάνουν στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τη στρατιωτική θητεία, αλλά θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψανδρίας που, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, παρατηρείται σήμερα στο στράτευμα. Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι σε σύγκριση με την Τουρκία, το τελευταίο έτος (2018) γεννήθηκαν στη χώρα μας 35.000 περίπου άρρενες (Κλάση 2039), ενώ στη γειτονική χώρα 720.000 αγόρια, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον (π.χ. 2039).
Το ρεπορτάζ λοιπόν υποστηρίζει ότι συμφώνως με τις πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
-Εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον ΣΞ, όπου σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες, με τη διάρκεια της θητείας στο ΠΝ και την ΠΑ, που σήμερα είναι 12 μήνες.
-Επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη, με κίνητρο τη μειωμένη θητεία για όσους υπηρετήσουν πριν τις σπουδές τους. Η πολιτεία θα επιλέγει τις σχολές για τις οποίες θα ισχύει η συγκεκριμένη δυνατότητα.
-Εθελοντική στράτευση των γυναικών. Εξετάζονται διάφορα μπόνους για όσες νέες επιλέξουν να στρατευτούν, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7- η παροχή “μπόνους” σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
-Σταδιακή πρόσληψη περίπου 1000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), επί δέκα συνεχή έτη.
-Μείωση του αριθμού των στρατοπέδων, στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιοργανώσεως. Σήμερα μόνο ο ΣΞ διαθέτει 1596 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μόνο ένας νεοσύλλεκτος να πάει σε καθένα από αυτά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, απαιτείται πάνω από τη μισή ΕΣΣΟ (από τους μισούς νέους, δηλαδή, που στρατεύονται σε κάθε «σειρά»).
-Ρύθμιση του θέματος των ανυπότακτων, που σήμερα ανέρχονται περίπου σε 47.000, οι 30.000 εκ των οποίων είναι στο εσωτερικό. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υπηρετούν τη θητεία.
Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες της προτάσεις το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει δεσμευτεί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.