«Το διακύβευμα του νέου ευρωκοινοβουλίου είναι η αντιμετώπιση του εθνολαϊκισμού και των ακραίων φωνών» δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Επιπλέον, μιλάει για τις προτεραιότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο νέο ευρωκοινοβούλιο για την χώρα μας, εμφανίζεται αισιόδοξη για την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ για την περίπτωση της Βασιλικής Θάνου, δηλώνει ευθέως ότι «ήταν κομματικά ταυτισμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ…»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Βόζεμπεργκ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, επανεκλεγήκατε ευρωβουλευτής σε μια αρκετά δύσκολη διαδικασία που σημείωσε όμως πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων για τη Ν.Δ. Ποιο είναι το διακύβευμα του νέου ευρωκοινοβουλίου κατά την άποψή σας;
Το διακύβευμα του νέου ευρωκοινοβουλίου είναι η αντιμετώπιση του εθνολαϊκισμού και των ακραίων φωνών, σε συνδυασμό με την περιχαράκωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με στόχο μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.
Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη νέα Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολλά και κρίσιμα και μάλιστα μέσα σε ένα τεταμένο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.
Το Brexit, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, οι αναπτυξιακές ανισορροπίες Βορρά – Νότου, η τρομοκρατία, η ανεργία, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και η ανησυχητική εκλογική άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό.
Όμως παρά τις αντιξοότητες, παραμένω αισιόδοξη ότι οι φωνές της λογικής θα υπερισχύσουν και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, χωρίς να υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών με έμφαση στην καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου τα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών να φθάνουν πιο γρήγορα στον πυρήνα λήψης των αποφάσεων και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.
Την παραπάνω ανάγκη επιβεβαιώνουν οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν κατά το χειρισμό φλεγόντων ζητημάτων, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.
• Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο νέο ευρωκοινοβούλιο για την χώρα μας;
Η ανάδειξη και η υποστήριξη των εθνικών μας δικαίων, αποτελεί αυτονόητο καθήκον για τους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Όταν βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο εκπροσωπώντας την πατρίδα μας, φοράμε πάντοτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, παραμερίζοντας, όποτε αυτό χρειάζεται, τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές.
Οι προτεραιότητες κάθε ευρωβουλευτή συνδέονται αφ’ ενός με το πρόγραμμα και τις θέσεις της πολιτικής ομάδας που εκπροσωπεί και αφ’ ετέρου με το αντικείμενο εργασίας των επιτροπών, στις οποίες συμμετέχει.
Σε ό, τι με αφορά, στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου θα δώσω έμφαση, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην τόνωση των επενδύσεων, στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, στην ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και στα θέματα ισότητας.
Βασικός μου στόχος όμως για την επόμενη πενταετία, θα είναι να συνεχίσω τον κοινοβουλευτικό και προσωπικό μου αγώνα για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου, που θα εξασφαλίσει τη δίκαιη και αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη την Ε.Ε.
Είναι αναγκαίο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να αγωνιστούμε για την ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που θα ελαφρύνει τα κράτη πρώτης υποδοχής αλλοδαπών, όπως η Ελλάδα, την επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που έχουν πληγεί περισσότερο από το προσφυγικό, για να αποδείξουμε σε όλους ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου.
• Θα έχει θετική ανταπόκριση προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την εκτίμησή σας;
Τα πρώτα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι απλώς θετικά, αλλά εξαιρετικά και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις αγορές.
Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του φόρου των μερισμάτων, το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων, η επικείμενη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, το αναμενόμενο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ, το σχέδιο του ΤΧΣ για ταχεία απομείωση των κόκκινων δανείων, το πλάνο για τη διάσωση της ΔΕΗ, η σχεδιαζόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η επιτάχυνση των διαδικασιών για εύρεση στρατηγικού επενδυτή για τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποτελούν ενδεικτικά και χαρακτηριστικά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μόνο καλές προθέσεις, αλλά διαθέτει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Οι ασφυκτικοί όροι για υψηλά πλεονάσματα έως το 2060 και η αυστηρή εποπτεία που επεβλήθη στη χώρα μας, υπήρξαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα όμως οι εταίροι μας έχουν ως συνομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν υπεύθυνο και αξιόπιστο πρωθυπουργό, που με τις διεθνείς επαφές του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις, διαμορφώνοντας το κατάλληλο περιβάλλον για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εν ευθέτω χρόνω, κάτι που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο άνω του ενός δις ευρώ σε ετήσια βάση.
• Είστε αισιόδοξη σχετικά με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, εάν έχουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου;
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις πρώτες ημέρες πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εκτός από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία μόλις προανέφερα και στοχεύουν στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων, θα προσθέσω το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού, αλλά και άλλων σημαντικών επενδύσεων όπως στην Ελούντα Κρήτης, στην Ιθάκη και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.
Η αναφορά μου στην επανεκκίνηση επενδύσεων, που ήταν παγωμένες ή μπλοκαρισμένες επί σειρά ετών, γίνεται για να αποδείξω ότι όταν το κράτος θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες μπορεί και ότι αυτό που απουσίαζε τόσο καιρό ήταν η πολιτική βούληση.
Γι’ αυτό είμαι βάσιμα αισιόδοξη ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα προχωρήσουν, το κλίμα στις αγορές θα αλλάξει υπέρ της Ελλάδας και θα επιστρέψουμε δυναμικά σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί στην οικονομία λέξεις κλειδιά είναι η επενδυτική ψυχολογία και η εμπιστοσύνη, που εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια στην πατρίδα μας βρίσκονταν στο ναδίρ.
• Με τη νομική σας ιδιότητα, δεν θα μπορούσα να μην σας ζητήσω ένα σχόλιο για την υπόθεση της Βασιλικής Θάνου. Τελικά, αποδείχθηκε μία ακόμη αποτυχία σε θέματα χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης;
Σύμφωνα τόσο με την εθνική όσο και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πρέπει να διαπνέεται από ανεξαρτησία.
Όμως η κα Θάνου ήταν κομματικά ταυτισμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διετέλεσε σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού, ενώ ευνοήθηκε σε σημείο πρόκλησης από την απελθούσα κυβέρνηση, όταν όχι μόνο επελέγη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2015 με παράκαμψη της ιεραρχίας, αλλά και έμειναν “ακέφαλα” το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ούτως ώστε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών να είναι η μόνη εν ενεργεία Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου και να οριστεί Πρωθυπουργός, όπερ και εγένετο.
Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι η κα Θάνου δεν πληρούσε τα απαιτούμενα εχέγγυα ανεξαρτησίας και δικαίως η νέα κυβέρνηση έσπευσε να προτείνει νέα ηγεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε είχε ρητά δεσμευθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μάλιστα η χαώδης διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε ό, τι αφορά στην αντίληψη περί αξιοκρατίας και στα κριτήρια επιλογής προσώπων για την ηγεσία των ανεξαρτήτων αρχών και τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού εν γένει, καταδεικνύεται από τη μελέτη των βιογραφικών των προτεινόμενων από την κυβέρνηση της ΝΔ μελών για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Πρόκειται για στελέχη εγνωσμένου κύρους σε ευρωπαικό επίπεδο, χωρίς πολιτική δραστηριότητα, εξειδικευμένα στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού και με πλούσια εμπειρία στο αντικείμενο του ελέγχου των αγορών, που σηματοδοτούν την αναβάθμιση της Επιτροπής και την αποκατάσταση της πληγείσας από τον ΣΥΡΙΖΑ αμεροληψίας της.