Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συνεχίζοντας τις επαφές του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ρέτσο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός κατέγραψε τις επισημάνσεις των εκπροσώπων του ΣΕΤΕ για τα κύρια θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, ενώ πραγματοποιήθηκε εκτενής ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας με την αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών, οι οποίες εστιάζουν:
* Στη μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας. `
* Στην αντιμετώπιση του ζητήματος των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
* Σε θέματα που αφορούν στα αεροδρόμια της χώρας.
* Στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Μείωση ΦΠΑ
Ο τουρισμός αποτελεί το μόνο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας το οποίο υπάγεται σε ΦΠΑ λόγω του ότι καταναλώνεται εντός της χώρας. Ο ΦΠΑ στη διαμονή και μερικώς στην εστίαση, σήμερα, ανέρχεται σε 13% και στην εγχώρια μεταφορά επιβατών (αεροπορικώς-ακτοπλοϊκώς) στο 24%. Ο αυξημένος ΦΠΑ δημιουργεί έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στη χώρα μας θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρότερων εξ’ αυτών.
Δύο σενάρια για το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία
Ανάμεσα στην πλήρη κατάργηση του φόρου διαμονής που ισχύει στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή στη εφαρμογή του μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο καταγράφεται η υψηλότερη τουριστική ζήτηση και τα περισσότερα έσοδα κατά τη διάρκεια της σεζόν βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς εντούτοις επί του παρόντος να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, όπως λέει το ρεπορτάζ. Ήδη όμως η πρόταση εκ μέρους του ΣΕΤΕ για ισχύ του τέλους μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο είχε τεθεί από το 2017, πριν την εφαρμογή του.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη χρονιά που πέρασε τα χρήματα από το τέλος στα ξενοδοχεία ήταν διπλάσια του προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, βεβαιώθηκε φόρος διαμονής ύψους 135 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι προϋπολογισμού 74 εκατ.
Επίσης, κατά το τρίμηνο “αιχμής” της θερινής σεζόν του 2018, η βεβαίωση του φόρου ανήλθε σε 69 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή κάλυψε σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισθέντος ποσού. Για φέτος, όπως αναφέρει η ενημέρωση του ΣΕΤΕ, τα διαθέσιμα στοιχεία περιορίζονται στο πρώτο τρίμηνο και δείχνουν ελαφρώς αυξητική τάση για τα βεβαιωμένα έσοδα, πλέον 2,2 εκατ. για τον Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται πως ο φόρος διαμονής στα ελληνικά καταλύματα ξεκίνησε να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018. Ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αποκλιμάκωση φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων
Θέσπιση κοινού φορολογικού συντελεστή στο 20%, επί των καθαρών κερδών, ενώ σε περίπτωση διανομής τους (μερίσματα) η περαιτέρω επιβάρυνση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5%. Επίσης, το ποσοστό προκαταβολής φόρου (100%), στερεί ρευστότητα σε μία περίοδο που το πρόβλημα με τις τράπεζες δεν έχει ακόμα λυθεί.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Οι δημόσιες επενδύσεις δρουν καταλυτικά όχι μόνο για το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, αλλά συχνά έχουν και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στις ιδιωτικές επενδύσεις. Ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, ο προγραμματισμός δημοσίων επενδύσεων οφείλει να λάβει υπόψη του τα τουριστικά μεγέθη, ώστε η τουριστική ανάπτυξη να μην αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων (βελτίωση οδικού δικτύου, λιμανιών, υπόλοιπων αεροδρομίων, κ.λπ.).
Διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ανταγωνιστικότητας των χρεώσεων των κυρίων υποδομών μεταφορών της χώρας
Τα αεροδρόμια και τα λιμάνια αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου και διακίνησης των επισκεπτών και απαιτείται ικανοποιητική λειτουργία, αλλά και ανταγωνιστικές με γειτονικές χώρες χρεώσεις. Πρόσφατα, επεκτάθηκε η σύμβαση του ΔΑΑ κατά 20 χρόνια, χωρίς μείωση τελών, ενώ κατοχυρώθηκε η σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου στο Καστέλι, χωρίς να διασφαλιστούν χρεώσεις αντίστοιχες με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις / παράνομα καταλύματα
Μέχρι σήμερα η ισχύουσα ρύθμιση (άρθρο 84 του Ν.4472/2017) δεν έχει τεθεί επί της ουσίας σε εφαρμογή. Το μέγεθος της συγκεκριμένης δραστηριότητας την καθιστά πλέον μέρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και επιβάλλει την αντιμετώπισή της με κανόνες που διασφαλίζουν ισονομία -σε φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα- με τα κύρια και άλλα καταλύματα, αλλά και διασφαλίζει ότι τα καταλύματα αυτά πληρούν τους ελάχιστους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Παράλληλα, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι προκειμένου να εντοπίζονται παράνομα καταλύματα και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
ΑΠΕ/capital.gr