Τουλάχιστον 15-20 ασθενείς περιμένουν κάθε μήνα ένα κρεβάτι στην εντατική – Το νέο σύστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πώς θα λειτουργήσει
Μια σιωπηλή τραγωδία εκτυλίσσεται πέριξ των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία, με πρωταγωνιστές τους ασθενείς που ενώ πρέπει να νοσηλευτούν σε αυτές, στερούνται το δικαίωμα εντατικής θεραπείας λόγω των ελλείψεων σε κλίνες. Κι αντί να δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους μέσα στη ΜΕΘ, μετατρέπονται σε ασθενείς β’ κατηγορίας, διασωληνωμένοι σε θαλάμους ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και νοσηλευόμενοι σε συνθήκες που μπορεί να έχουν αποτέλεσμα ακόμη και μοιραίο για τη ζωή τους.
Η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που αναζητούν μέσω του ΕΚΑΒ ένα κενό κρεββάτι αριθμεί σταθερά διψήφιο αριθμό ασθενών, ανάλογα δε με την εποχή και τις αντοχές του πληθυσμού και του συστήματος δημόσιας υγείας οι ασθενείς πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα.
Το πρόβλημα, που αποτελεί πλέον χρόνια πληγή του ΕΣΥ, ήταν για μια ακόμη φορά στην ατζέντα των θεμάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρόσφατη συνάντησή τους. Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς η πλήρης λειτουργία των κλειστών κλινών ΜΕΘ – που απαιτεί προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού – θεωρείται κρίσιμο ζήτημα για το ΕΣΥ και τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να προσφέρει στους πολίτες.
Παντός… καιρού η έλλειψη κλινών ΜΕΘ
Είναι ενδεικτικό ότι κατά μέσο όρο η λίστα με τους ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ περιλαμβάνει 15 με 20 ασθενείς τους περισσότερους μήνες του έτους, ενώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου οι ασθενείς σε αναμονή τριπλασιάζονται λόγω της γρίπης και των επιπλοκών της.
Αλλά και τους θερινούς μήνες το πρόβλημα της διαχείρισης των ΜΕΘ βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο και πάλι έχοντας ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις καθώς, σύμφωνα με στελέχη νοσοκομείων, οι ΜΕΘ πρέπει να κλείνουν για απολύμανση.
Συνολικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ προβλέπονται 686 οργανικές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής, εκ των οποίων είναι ανεπτυγμένες περίπου 600 και σε λειτουργία περίπου 540.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στην Αττική λειτουργούν 231 κλίνες και άλλες 309 είναι διαθέσιμες σε νοσοκομεία της περιφέρειας.
Το ΕΣΥ διαχρονικά επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με περίπου 150 κλίνες Εντατικής λιγότερες από αυτές που προβλέπεται να διαθέτει, με το βασικό πρόβλημα να εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού.
Πώς θα γίνεται η διαχείριση των ΜΕΘ
Στην εφαρμογή του συστήματος το ΕΚΕΠΥ θα συγκεντρώνει σε ειδική ηλεκτρονική βάση τα δεδομένα για τους ασθενείς και τις διαθέσιμες κλίνες με τα οποία θα το τροφοδοτούν αδιαλλείπτως οι γιατροί που θα ορίσει κάθε ΜΕΘ.
Σήμερα τη λίστα των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ τη διατηρεί το ΕΚΑΒ.
Το Κέντρο καταγράφει τους ασθενείς και το ιατρικό ιστορικό τους όπως τους δηλώνουν τηλεφωνικά οι γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, σε άλλη λίστα καταγράφει τα άδεια, διαθέσιμα κρεββάτια Εντατικής όπως τα δηλώνουν οι αρμόδιοι κάθε ΜΕΘ ή όπως τα αναζητούν τηλεφωνικά οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ.
Με την ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα τεθεί σε λειτουργία θα υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real time) για τα διαθέσιμα κρεβάτια των Εντατικών.
Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την υλοποίηση αυτής της εφαρμογής εμφανίζονται πάντως βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί μέσω αυτής καλύτερη διαχείριση των κρεβατιών ΜΕΘ, με ωφελούμενους τους ασθενείς που χρειάζονται τις Εντατικές.