Η Ολλανδία είχε στη μακρά Ιστορία της γνωρίσει πολλούς εισβολείς και κατακτητές: από τους Ρωμαίους και τους Βίκινγκς, μέχρι τους Ισπανούς και τους ναζί. Όμως τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα και πιο ύπουλη εισβολή: τον υπερτουρισμό.
Την εποχή των φθηνών πτήσεων και του Airbnb, οι αριθμοί των επισκεπτών στη χώρα “εκτοξεύθηκαν”. Τον περασμένο χρόνο πάνω από 19 εκατ. άνθρωποι ταξίδευσαν στη χώρα, κατά πολύ περισσότεροι απ’ όσους ζουν εκεί. Και οι προβλέψεις του Εθνικού Γραφείου Τουρισμού αναφέρουν πως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών θα έχει αυξηθεί έως και 50%, στα 29 εκατ. Υποθέσεις που ανάγκασαν τους πολεοδόμους και τις αρχές να αρχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο φαινόμενο του “υπερτουρισμού”, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων κρατών που, μετά την αρχική ευφορία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την δύσκολη πραγματικότητα της αντιμετώπισης των αυξημένων ροών από τους περαστικούς τουρίστες, που όμως αφήνουν πίσω τους προβλήματα.
Ήδη οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας έχουν αρχίσει να παραπονιούνται για μία σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Από τα στίφη αδιάφορα για την κυκλοφορία, την εργασία των κατοίκων κ.λπ., που κατακλύζουν όλες τις ώρες τους δρόμους, είτε πεζή, είτε χρησιμοποιώντας απρόσεκτα ενοικιαζόμενα ποδήλατα και πατίνια, τα περιστατικά βανδαλισμών, αδιακρισίας, παραβάσεων που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνευματωδών, τη φασαρία, την αύξηση του όγκου των σκουπιδιών και άλλα ων ουκ έστι αριθμός.
Το Άμστερνταμ, με τα πολλά μουσεία, την απαράμιλλη αρχιτεκτονική και τα ρομαντικά κανάλια με τις οργανωμένες περιηγήσεις, έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις “παράπλευρες απώλειες” από τον υπερτουρισμό.
Για να τις αντιμετωπίσουν, οι δημοτικές αρχές επέβαλλαν νέες ρυθμίσεις, περιλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, αυξημένα πρόστιμα (έως 140 ευρώ) για ανάρμοστη διαγωγή σε δημόσιους χώρους, περιορισμούς στη λειτουργία Airbnb (30 διανυκτερεύσεις το χρόνο) και μία σειρά από περιορισμούς στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων –όπως ενοικιάσεις ποδηλάτων και πατινιών, πρατήρια ντόνατ κ.λπ.—στο κέντρο της πόλης.
Επιπλέον, από το 2020 θα απαγορεύονται οι οργανωμένες περιηγήσεις στην πασίγνωστη “Γειτονιά με τα Κόκκινα Φανάρια”, ενώ χάρις στις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις πολλά από τα διάσημα “καφενεία κάνναβης” έχουν κλείσει. Επίσης έχει αρχίσει να συζητείται και το μέτρο της χρέωσης με εισιτήριο των περιστασιακών επισκεπτών της πόλης, όπως ξεκίνησε να ισχύει στη Βενετία.
Πλέον, όπως τονίζει το Γραφείο Τουρισμού, οι στόχοι της πολιτικής της χώρας έχουν αλλάξει και πλέον από την “προώθηση ως τουριστικού προορισμού” (destination promotion) θα στραφεί στην “διαχείριση του τουριστικού προορισμού” (destination management).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ