Ποινικές διώξεις για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, εκ κερδοσκοπίας από κοινού και με τρόπο από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο, αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα άσκησε χθες ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος σε βάρος των υπηκόων Συρίας M. H. του H., 33 ετών και T. H. του l. 31 ετών, που συνελήφθησαν προχθές ως κυβερνήτες 23μετρης γκουλέτας που μετέφερε στο Χαράκι 79 μετανάστες.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, την 16η Οκτωβρίου 2013 και περί ώραν 07.30 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς από την ¶μεση Δράση της A’ Αστυνομικής Δ/νσης Δωδ/σου ότι από κάποιο σκάφος που είχε πλησιάσει στην παραλία Χαρακίου Ρόδου αποβιβάζονταν πολλοί επιβάτες, πιθανόν παράνομοι μετανάστες.
Τρία περιπολικά του λιμενικού κινήθηκαν προς τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ περιπολικό σκάφος με επιβαίνοντες τρεις άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών απέπλευσε με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή Χαρακίου προς εντοπισμό του ύποπτου σκάφους.
Περί ώρα 08:10, ο προϊστάμενος του λιμενικού σταθμού Λίνδου, κατόπιν σχετικών υποδείξεων δύο κατοίκων της περιοχής Χαρακίου, εντόπισε το σκάφος, το οποίο μόλις είχε αποβιβάσει παράνομους μετανάστες και απομακρυνόταν προς την ανοιχτή θάλασσα.
Αμεσα ενημερώθηκε σχετικά το περιπολικό σκάφος του λιμενικού, το οποίο περί ώρα 08:50 εντόπισε και προσέγγισε το σκάφος το οποίο έπλεε σε απόσταση 3 ν. μ. βορειοανατολικά της ακτής Χαρακίου επιχειρώντας να διαφύγει προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Το δουλεμπορικό ακινητοποιήθηκε και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα ξύλινο Ε/Γ-Τ/Ρ (τύπου γκουλέτα) με όνομα «SELIN Ε» με σημαία Τουρκίας.
Στο σκάφος επέβαιναν οι ανωτέρω δύο υπήκοοι Συρίας.
Στελέχη του λιμενικού μετέβησαν στην περιοχή Χαρακίου, όπου, με τη συνδρομή στελεχών του Α/Τ Αρχαγγέλου, αφού διενήργησαν έρευνες στην ευρύτερη χερσαία περιοχή Χάρακίου, εντόπισαν και συνέλαβαν, 79 αλλοδαπούς (48 άνδρες, 20 γυναίκες και 11 παιδιά -6 αγόρια και 5 κορίτσια) οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Στην κατοχή των διακινητών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευές κινητής τηλεφωνίας και 1.000 ευρώ.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους λιμενικούς στο εσωτερικό του κατασχεμένου σκάφους, δεν βρέθηκε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του σκάφους ούτε λοιπά ναυτιλιακά έγγραφα.
Βρέθηκαν μόνο ένδεκα ατομικά σωσίβια, ενώ κατά το ταξίδι από τις τουρκικές ακτές μέχρι την ακτή Χαρακίου Ρόδου, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά ογδόντα άτομα.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι λαθρομετανάστες κατέβαλαν από 2.000 έως 2.500 ευρώ σε κύκλωμα, έκαστος.
Οι 79 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν (μεταξύ αυτών και δύο εγκυμονούσες γυναίκες) μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για προληπτικούς λόγους με λεωφορεία της ΡΟΔΑ και του ΚΤΕΛ και το βράδυ της Τρίτης, ελλείψει υποδομής για την προσωρινή τους κράτηση, μέχρι την ολοκλήρωση της διήμερης διαδικασίας απέλασής τους, οι μεν άνδρες οδηγήθηκαν σε κλειστό γυμναστήριο του Αρχαγγέλου, οι δε γυναίκες και τα παιδιά στον Αγιο Παντελεήμονα, στη Ρόδο.
Εξεταζόμενοι στα πλαίσια της προανάκρισης οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι είναι και οι ίδιοι μετανάστες και ότι ο κυβερνήτης του σκάφους Αραβικής καταγωγής αναχώρησε από το σκάφος με βοηθητική λέμβο μετά την αποβίβαση των μεταναστών στην ακτή. Και οι δύο υποστήριξαν ότι τελικός προορισμός τους ήταν η Ιταλία.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/askithike-piniki-dioxi-kata-ton-siron-doulemporon/