Αμετάκλητο το βούλευμα με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη η Ρένα Μαντικού

Aμετάκλητο είναι το υπ΄αριθμ. 96/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, που επιδόθηκε χθες στην πρώην πρόεδρο της “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” κ. Ρένα Μαντικού, με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κ. Μαντικού είναι της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος ανώνυμης εταιρείας, στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης και το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο ανωτέρω νομικό πρόσωπο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, της κακουργηματικής απάτης και της απιστίας από την οποία η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση και αυτό που τελικά θα κρίνει και την έκβασή της είναι ότι δεν έχει προκύψει από τις πραγνατογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν οικονομική βλάβη στην εταιρεία από τη σύναψη του δανείου με την Εθνική Τράπεζα, αφού το προϊόν έχει διατεθεί αποδεδειγμένα για την κάλυψη αναγκών της επιχείρησης, όπως επί παραδείγματι για την εξόφληση οφειλών της σε ασφαλιστικούς φορείς και την αποπληρωμή υποχρεώσεών της.
Εν πάση περιπτώσει στο βούλευμα αναφέρεται ότι η κατηγορουμένη με την ιδιότητα της προέδρου της ανώνυμης εταιρείας “Ρόδων Α.Ε.” πριν τις 13-11-2008 προέβη στην κατάρτιση του πλαστού υπ’ αριθμ. 147/18-09-2008 πρακτικού συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της παραπάνω εταιρείας και στην συνέχεια έκανε χρήση του παραπάνω πλαστού πρακτικού και προέβη στην σύναψη της υπ’ αριθμ. 4617017022/13-11-2008 σύμβασης παροχής πιστώσεως με ανοιχτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό ύψους 1.200.000 ευρώ με την Εθνική Τράπεζα, οπότε και στην συνέχεια από το δάνειο εκταμιεύτηκαν δύο δόσεις ποσού 500.000 ευρώ εκάστη.
Το πλαστό πρακτικό με το οποίο και εξουσιοδοτείτο η κατηγορουμένη να προβεί στη λήψη του παραπάνω δανείου, ήταν μοντάζ από το υπ’ αριθμ. 145/11-07-2008 γνήσιο πρακτικό, όπου στην τελευταία σελίδα του είχαν μεταφερθεί (από το 145 πρακτικό) οι υπογραφές της κατηγορουμένης προέδρου και των μελών Στάμου Αθανασίου, Βρούχου Νικολάου, Παναγιώτη Σακελλαρίου, Αγαπητού Λυκοπαντη και έχει προστεθεί και η υπογραφή του Σίμου Παρασκευά (που εμφανίζεται να είναι παρών και στην πρώτη σελίδα του πλαστού πρακτικού), έτσι ώστε να προκύπτει η νόμιμη απαρτία). Στις ένορκες καταθέσεις τους: ο Νικόλαος Βρούχος καταθέτει ότι ποτέ δεν ήταν παρών στο επίμαχο Συμβούλιο και δεν το έχει υπογράψει, ο Παναγιώτης Σακελλαρίου καταθέτει ότι ήταν παρών αλλά ήταν αντίθετος στην πρόταση λήψης δανείου, την οποία και καταψήφισε και η υπογραφή του είναι πλαστογραφημένη, ο Αθανάσιος Στάμος ότι ουδέποτε παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που τέθηκε ζήτημα λήψης δανείου και η υπογραφή του δεν είναι η πρωτότυπη, ο Αγαπητός Λυκοπάντης καταθέτει ρητά ότι δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση της “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.” στις 18-09-2008 και ποτέ δεν συναίνεσε στη λήψη του δανείου, και τέλος ο Συμεών Παρασκευάς, στην ένορκη κατάθεσή του ιστορεί ότι από το 2006 και μετά δεν μετείχε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και επομένως σε όσα πρακτικά αναφέρεται το όνομά του και η υπογραφή του δε είναι αληθή αφού ουδέποτε έθεσε την υπογραφή του. Ο δε Ιωάννης Παπαντωνίου στην ένορκη κατάθεσή του αναφέρει ότι στο επίμαχο πρακτικό έχει μεταφερθεί η υπογραφή του από άλλο πρακτικό στην θέση της υπογραφής του Σ. Παρασκευά.
Η κατηγορουμένη αρνείται τις κατηγορίες, ισχυρίζεται, όχι πειστικά, όπως έκρινε ο Εισαγγελέας Εφετών, ότι πρόκειται περί πολιτικής σκευωρίας σε βάρος της, η οποία εντάθηκε (με την αποστολή της παραπάνω δήλωσης των μελών του Δ.Σ. της ΡΟΔΩΝ Α.Ε.) όταν ανεξαρτητοποιήθηκε αφού το έργο της ήταν συγκριτικά μεγαλύτερο από το έργο που είχε τελέσει ο τότε δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμιου.
Υποστηρίζει ότι συντάχθηκε πρακτικό για την λήψη του δανείου, το οποίο μάλιστα είχε εγκριθεί ομοφώνως από όλα τα παρόντα μέλη του Δ.Σ., αφού η λήψη του δανείου ήταν αναγκαία για την κάλυψη επιτακτικών άμεσων, ληξιπρόθεσμων οφειλών της “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.”, όπως εξόφληση Ι.Κ.Α., Δ.Ο.Υ., εξόφληση προμηθευτών, μισθοδοσία υπαλλήλων, εκτέλεση έργων Ροδινίου κ.λ.π. και ότι υπάρχουν όλα τα νόμιμα παραστατικά (κατάθεση από 27-04-2010 Τσαμπίκου Τριομμάτη του Θεολόγου – Προέδρου της “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.”από τον Φεβρουάριο του 2010 – ότι πάντως δεν υπεξαιρέθηκαν χρήματα αλλά καλύφθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.”, σε συνέχεια της πρώτης του κατάθεσης από 15-03-2010 όπου και αναφέρεται στην κατάρτιση του πλαστού πρακτικού).

Αναφέρεται ότι στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή Δημητρίου Ντζανάτου της Grant Thorton δεν υπάρχει κάτι ποινικώς μεμπτό σε βάρος της και εκφράζει την απορία ότι αν ήταν ψευδή τα παραπάνω και δεν ήταν σε γνώση των μελών του Δ.Σ., πώς ενεκρίθη ο ισολογισμός της 30-06-2009. Κατά την κατηγορουμένη κάποιος αφαίρεσε το γνήσιο νόμιμα επικυρωμένο πρακτικό από την Ε.Τ.Ε. και το αντικατέστησε με πλαστό στο οποίο φέρεται η θεώρηση να έχει γίνει από τον προϊστάμενο γραμματείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Από την έκθεση διαχειριστικού ελέγχου του Γ.Π.Κ. (Απρίλιος 2013) των ελεγκτών Ελευθέριου Ακριτίδη και Ιωάννη Μαραγκού προκύπτει ότι από τα χρήματα του δανείου ποσό 412.762,82 ευρώ δόθηκε στο Ι.Κ.Α. και ποσό 44.749,25 ευρώ δόθηκε στην Δ.Ο.Υ. για κάλυψη υποχρεώσεων, 75.200 ευρώ δόθηκαν με 3 επιταγές για πληρωμή της εταιρείας συμβούλων Αιγαίου, όταν ο Δήμος Ρόδου με τις υπ’ αριθμ. 431/2007 καί 546/2008 αποφάσεις του παραχώρησε με ανάθεση στην “ΡΟΔΩΝ Α.Ε.” τρεις συμβάσεις Τεχνικής και Επιστημονικής Στήριξης περιόδου 2007-2013 για προγραμματισμό έργων, διοικητική ωρίμανση έργων, διοικητική παρακολούθηση έργων, όπου όμως ελέγχεται η νομιμότητα της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης με την κατάτμηση της δαπάνης.
Ποσό 257.811 ευρώ δαπανήθηκε για κάλυψη υποχρεώσεων από μισθοδοσίες, όμως πληρώθηκε μέσω επιταγών και ποσό 24.518,73 ευρώ για προσωπικό, που κρίθηκε παράνομο από το ΑΣΕΠ.
Ποσό 316.824,63 ευρώ φέρεται να δαπανήθηκε για αγορές αναψυκτικών ποτών και τροφίμων για τις καντίνες της εταιρείας στις παραλίες της Ρόδου, δηλαδή πληρωμή προμηθευτών, για το Καφέ Ζαχαροπλαστείο “ΑΚΤΑΙΟΝ” καθώς και σε εργολάβους για δαπάνες έργων και ανακαινίσεων σε ακίνητα της εταιρείας, πληρωμές όμως που ελέγχονται είτε για εικονικά τιμολόγια, είτε δεν ευρέθησαν παραστατικά αλλά εμφανίζονται μόνο στο λογιστικό πρόγραμμα της εταιρείας, είτε αφορούν έργα για τα οποία δεν έγινε από επιτροπή παραλαβή εργασιών από τους εργολάβους ή υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης εργασιών, όπως επιμέτρησης, ποιότητας κατασκευής προδιαγραφής υλικών κ.λ.π..
Στο επίδικο πλαστό πρακτικό φέρεται ότι το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση της προέδρου για την λήψη δανείου 1.000.000 ευρώ με την εκχώρηση των μισθωμάτων της Καζίνο Ρόδου Α.Ε. ως εγγυητή για την αποπληρωμή του δανείου και ότι το δάνειο αυτό θα χρειαστεί μόνο για την επισκευή του “Ακταίον” και την κατασκευή νέων παιδικών χαρών.
Σε συζητήσεις που έλαβαν χώρα σε απόσπασμα πρακτικού 30-07-2009, 18/30-07-2009 αριθμ. αποφ. 414/2009 τέθηκε το θέμα περί αναγκαιότητας και του σκοπού των δανείων.