Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο

Σε επίπεδο συζήτησης βρίσκεται, μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο διεξαγωγής των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με νέο εκλογικό νόμο.
Στόχος της Κυβέρνησης, μέσω της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Ιωάννης Μιχελάκης, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, είναι να εξαλειφθεί οποιαδήποτε κομματική χροιά από τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, εκ των οποίων το ένα θα περιλαμβάνει τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Δήμαρχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέγονται όσοι θα συγκεντρώσουν ποσοστό ψήφων 42% στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε άλλη περίπτωση προβλέπεται επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Από την άλλη πλευρά, η εκλογή των δημοτικών συμβούλων θα γίνεται την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
Ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες για τα άρθρα του νέου εκλογικού νόμου ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί.
Την άποψή τους επί του θέματος ζητήθηκε από τη «δ» να καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας και Βουλευτές της Δωδεκανήσου, διαφόρων κομματικών παρατάξεων.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, δήλωσε: “Δεν συμφωνώ με το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου. Δεν νομίζω πως λίγο πριν τις εκλογές είναι σωστό να αλλάζουν οι εκλογικοί νόμοι. Θεωρώ πως πρέπει να παραμείνει ως έχει. Οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα πρέπει να γίνουν κατόπιν διαβούλευσης και να τεθούν σε ισχύ στις επόμενες εκλογές”.
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε: “Αυτά τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί περί ξεχωριστών ψηφοδελτίων, με βρίσκουν σύμφωνο, διότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν ανεξάρτητα από παρατάξεις και κόμματα. Βέβαια, θα πρέπει να εξεταστεί και το στοιχείο της αποτελεσματικότητας. Ακόμη δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του Δήμου, μέσα από το νέο νομοσχέδιο, διότι δεν έχουμε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες, παρά μόνο για τις γενικές αρχές”.
Ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Τιμόθεος Παρασκευάς, δήλωσε: “Είμαι υπέρ του εκλογικού νόμου που θα διαχωρίζει, τελικά, την υποψηφιότητα των δημάρχων, από την υποψηφιότητα των δημοτικών συμβούλων. Αυτή είναι μια θέση, την οποία υπερασπιζόμαστε εδώ και χρόνια σαν ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να μελετηθούν για να υπάρξει η δυνατότητα να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο, όπως πρέπει. Είμαι υπέρμαχος αυτού του νόμου, τουλάχιστον όσον αφορά στην κεντρική ιδέα, για την οποία έχω λάβει γνώση. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη οι λεπτομέρειες, τις οποίες δεν γνωρίζω. Εάν τελικά ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος, θεωρώ πως θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα”.
Ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Τάκης Μιχαήλου, δήλωσε: “Τάσσομαι υπέρ του νέου εκλογικού νόμου, διότι πιστεύω πως είναι περισσότερο δίκαιος και δίνει την ευκαιρία στο νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει να είναι πιο ώριμο. Πρέπει οι πολίτες να ψηφίζουν κατά το δοκούν και όχι ανάλογα με την παράταξη στην οποία ανήκουν. Θεωρώ πως έχει έρθει η εποχή που πρέπει να αλλάξουμε όλοι”.
O βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, δήλωσε: “Έπειτα από προσωπική επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Εσωτερικών πληροφορήθηκα πως προτίθεται να καταθέσει το νέο εκλογικό νόμο. Εγώ θεωρώ πως η πρόταση του Υπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι εξασφαλίζει την πλειοψηφία του δημάρχου, προκειμένου να διοικήσει. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν τους πιο ικανούς, κατά την άποψή τους, δημοτικούς συμβούλους. Εάν, κατατεθεί το νομοσχέδιο με αυτή τη μορφή, εγώ θα το υποστηρίξω”.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτριος Γάκης, δήλωσε: ” Θεωρώ πως ο νέος εκλογικός νόμος είναι απόλυτα αντιδημοκρατικός. Ουσιαστικά, ξεγελάει την ανάγκη του Έλληνα πολίτη για αποτελεσματική έκφραση, διότι κατοχυρώνει μειοψηφίες στην εκλογή των δημάρχων και θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής δημοτικών συμβούλων, αλλά εν τέλει θα ανακηρύξει πλειοψηφίες μέσα από νομικά τερτίπια και όχι μέσα από τη θέληση του πολίτη. Θεωρώ πως θα έπρεπε να εφαρμοστεί η απόλυτη αναλογική. Να αποδεσμευτούν οι εκλογές των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να είναι στην ευχέρεια του κάθε χωριού και της κάθε Κοινότητας να επιλέγει το επιθυμητό όργανο είτε μέσα από ενιαία ψηφοδέλτια, είτε παραταξιακά. Αυτή η δομή που συνεχίζει και θέλει ο Νόμος να εφαρμόσει είναι μια εξάρτηση και ένας διχασμός της κοινωνίας. Εμείς θέλουμε να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογή του οργάνου της Δημοτικής Κοινότητας και πέραν τούτου, να υπάρχει η δυνατότητα ενός αυτόνομου και ανεξάρτητου προϋπολογισμού της κάθε Κοινότητας για να υλοποιεί τα σχέδιά της”.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα. Τσαμπίκα Ιατρίδη, δήλωσε: “Ακόμη δεν μας έχει κοινοποιηθεί ο νέος εκλογικός νόμος. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νομοσχέδιο, το οποίο να έχει κατατεθεί προς διαβούλευση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο Κόμμα. Δεν αρκεί η κεντρική ιδέα περί δύο ψηφοδελτίων. Θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά κάθε άρθρο του νομοσχεδίου, ώστε να καταλήξουμε στην τοποθέτησή μας”.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Εμμανουήλ Κόνσολας, δήλωσε: “Αυτό που απομένει να δούμε είναι το νομοθέτημα, όπως θα κατατεθεί στη Βουλή. Βασική αρχή μας αποτελεί το γεγονός ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Το νομοσχέδιο που ορίζει τη δυνατότητα επιλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων από διαφορετικά ψηφοδέλτια είναι αίτημα των καιρών. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που ο λαός το επιθυμεί, αυτή είναι η νέα ανάγκη που πρέπει να εδραιωθεί και μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο”.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Βασίλειος Υψηλάντης, δήλωσε: “Ακόμη δεν μας έχει κοινοποιηθεί ο νέος εκλογικός νόμος. Ωστόσο, το 42% θεωρώ πως είναι μια βάση ικανοποιητική για την εκλογή του δημάρχου. Όσον αφορά στην ενιαία λίστα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων είναι μια πρόταση, η οποία θα πρέπει να περάσει πρώτα από τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Εάν τελικά ψηφιστεί, πιστεύω πως θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα”.

Γεωργία Γαλιάτσου