Δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, πριν ένα μήνα περίπου, και κυρίως στο «Εθνος», έφεραν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, να είχε καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, με αλλαγές στο νόμο του Καλλικράτη, αλλά και στον εκλογικό νόμο.
Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβανόταν και το «σπάσιμο» των (ενιαίων) Δήμων Κέρκυρας και Λέσβου σε τρεις ή τέσσερις, γιατί, όπως διαπιστώθηκε, «δεν μπορούσαν να διοικηθούν, λόγω μεγέθους».
Της ρυθμίσεως αυτής εξαιρείτο η Ρόδος, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αν και πρόκειται για μεγαλύτερο νησί και με περισσότερο πληθυσμό.
Οπως ήταν φυσικό, προκλήθηκαν σοβαρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το φερόμενο ως νομοσχέδιο να χαρακτηρισθεί ως «non paper» όπως απεκάλυψε η «δ» και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν (σχετικά έγραψε και χθες η «δ») ότι το ν/σ θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με τροποποιήσεις και ότι θα περιλαμβάνει και τη Ρόδο, στους προς διάσπαση Δήμους.
Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ φέρεται να ζήτησε και επισήμως από τον υπουργό Εσωτερικών τη «διάσπαση» και του Δήμου Ρόδου (σε αντίθεση με τοπικά στελέχη του, που ακολουθούν «δική τους γραμμή»).
Η «δημοκρατική», επιδιώκοντας να έχει την άποψη του ροδιακού λαού, αναφορικά με την προσπάθεια που κατέβαλαν τοπικοί κύκλοι ομαδοποιημένων συμφερόντων, για τον αποκλεισμό ΜΟΝΟ του Δήμου Ρόδου από την διάσπαση, έθεσε σχετικό ερώτημα στη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της η γνωστή εταιρεία «Metron Analysis» και σήμερα παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής.
ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απάντηση που έδωσαν οι μετέχοντες στην έρευνα (δείγμα 802 ψηφοφόρων, ηλικίας άνω των 18 ετών) ήταν και στην περίπτωση αυτή ηχηρή για τους θιασώτες της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
25% ετάχθησαν υπέρ του ενιαίου Δήμου και 72% κατά, 3% δεν θέλησαν να εκφράσουν άποψη.
Υπέρ της διασπάσεως του Δήμου Ρόδου (πάντα σε συνάρτηση με τους Δήμους Κέρκυρας και Λέσβου) ετάχθησαν 72% των ψηφοφόρων της ΝΔ, 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 72% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, 77% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και 73% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων.