Αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχων επικαλείται, με έγγραφό της προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κλήθηκε να πάρει θέση σε σοβαρές καταγγελίες, που έγιναν από μέλη του νεοσύστατου σωματείου με την επωνυμία “Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης Νήσου Ρόδου”, για εκτεταμένες παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού από καταστήματα, που στερούνται νόμιμης άδειας αλλά λειτουργούν ως κέντρα διασκέδασης, κυρίως στη Μεσαιωνική Πόλη και στο Nιοχώρι!
“Η Υπηρεσία μας δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό στελεχικού δυναμικού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης υγειονομικών ελέγχων κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Ούτε επιπλέον αμείβει, για υπερωριακή απασχόληση τους υπαλλήλους της. Ως εκ τούτου στοχεύει, κυρίως, σε ελέγχους που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από άλλες Υπηρεσίες (δειγματοληψίες-έλεγχοι τροφίμων και ποτών, επιδημιολογικές έρευνες, αδειοδοτήσεις κατ/των κλπ)”, αναφέρει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας κ. Φ. Μεγαλούδη, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία παρά την υποστελέχωσή της (υπηρετούν 7 Επόπτες Δημόσιας Υγείας στη Ρόδο και μετακινούνται και στα υπόλοιπα 14 νησιά της Δωδ/σου), πραγματοποιεί ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην περιοχή Νεοχωρίου και συγκεκριμένα επί της οδού Ορφανίδου.
Κατά τους υγειονομικούς ελέγχους, όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκαν παραβάσεις, για τις οποίες η Διεύθυνση Υγείας προέβη σε ποινικές και διοικητικές πράξεις (υποβολή μηνύσεων και αποστολή εγγράφων προς τον Δήμο Ρόδου για ανάκληση άδειας λειτουργίας των κατ/των, λόγω ουσιώδους τροποποίησης των υγειονομικών όρων λειτουργίας τους).
Το Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης επεσήμανε ότι για να εφοδιαστεί ένας χώρος με άδεια λειτουργίας «κέντρου διασκέδασης» και να λειτουργεί ως τέτοιος, η νομοθεσία θέτει αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις. Τα δε κόστη κατασκευής, συντήρησης αλλά και τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλαπλώς αυξημένα σε σύγκριση με άλλα κέντρα αναψυχής και εστίασης.
Παρά τον όγκο όμως των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων των επιχειρηματιών του κλάδου, δεν απολαμβάνουν τα εκ του νόμου «προνόμια», αφού εν τοις πράγμασι το 99% των καταστημάτων που σερβίρουν καφέ, ποτό ή φαγητό, λειτουργούν ως κέντρα διασκέδασης!!
“Η ανεξέλεγκτη και συστηματική παραβίαση του νόμιμου ωραρίου λειτουργίας μουσικής, η παραβίαση των όρων των εκδοθεισών αδειών μουσικής, η εμφανέστατη ουσιώδης τροποποίηση υγειονομικών όρων λειτουργίας των καταστημάτων σε συνδυασμό με την ανοχή των ελεγκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών της πολιτείας, έχει δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του κλάδου μας, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στον αφανισμό”, τονίζει το σωματείο σε υπόμνημά του, προσθέτοντας ότι η “λειτουργία των όσων αντιποιούνται παρανόμως την ιδιότητα των επιχειρήσεων μας, ήτοι παρουσιάζονται ως «νυχτερινά κέντρα» δημιουργεί μια αλυσίδα επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή όπως, ηχορύπανση, ρύπανση αρχαιολογικών μνημείων, καταστροφή ολόκληρων παραδοσιακών συνοικιών του δήμου μας, δυσφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος κλ.π. Η «ειδική μεταχείριση», που απολαμβάνουν όλα εκείνα τα καταστήματα που λειτουργούν παρανόμως ως νυχτερινά κέντρα, όπως ενδεικτικά στην παλιά πόλη της Ρόδου, στην οδό Ορφανίδου, αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού μας, βγάζει πλέον μάτι, αφού παρά τα καθημερινά σχεδόν έκτροπα, τις βιαιοπραγίες, τις αλλεπάλληλες καταγγελίες αγανακτισμένων περιοίκων και την με δημόσια τοποθέτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απαίτηση πολλών φορέων του τόπου μας, όπως της Ενωσης Δωματίων Δωδεκανήσου, των κατοίκων Νεοχωρίου και Μεσαιωνικής Πόλης, του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.λ.π. στο να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-diefthinsi-dimosias-igias-adinati-na-dienergisi-elegchous/