«Τρεις στις δέκα γυναίκες έχουν υπο-γονιμότητα»

«Με τη βοήθεια της επιστήμης και τη σύγχρονη τεχνολογία οι περισσότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες αντιμετωπίζονται γρήγορα και κυρίως πλέον αναίμακτα».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων του Λονδίνου κ. Αλέξανδρος Τσακίρης που ήρθε στη Ρόδο για ολιγοήμερες διακοπές.
Ο κ. Τσακίρης αναφέρεται στην υπογονιμότητα που έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας, στην εξωσωματική γονιμοποίηση, που επιλέγεται από μεγάλο αριθμό γυναικών σήμερα και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αρκετές παθήσεις.
«Είναι πολλές οι γυναίκες που επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν παιδιά. Δεν υπάρχει γενικά υπομονή. Μερικές γυναίκες μπορεί να μην χρειάζονται να το κάνουν αυτό. Δεν περιμένουν να δουν αν λειτουργούν οι άλλες θεραπείες. Πρέπει να ξέρουμε επίσης, όμως, ότι λόγω καριέρας, οι γυναίκες τεκνοποιούν πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία», δηλώνει ο κ. Τσακίρης.
Η συνέντευξη του κ. Α. Τσακίρη, αναλυτικά:
• Ποιος είναι ο λόγος της επισκέψεώς σας στη Ρόδο;
Η Ρόδος είναι ένα νησί που αγαπώ ιδιαίτερα. Από τα φοιτητικά μου χρόνια έρχομαι εδώ και κάνω διακοπές. Έχω και πολλούς φίλους στο νησί σας. Τώρα, επειδή διαθέτω τεχνογνωσία στην γυναικολογία, τη χειρουργική και την υπογονιμότητα, θα ήθέλα να έχω μια καλύτερη επαφή με τους πολίτες για να προσφέρω τις γνώσεις μου εδώ.
• Ποιες είναι συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες;
Οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο από τους άνδρες. Στην αναπαραγωγική ηλικία αιτία ταλαιπωρίας είναι τα ινομυώματα στη μήτρα, οι κύστες στις ωοθήκες και η υπογονιμότητα, που είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο.
• Είναι τώρα συχνότερες οι παθήσεις που ταλαιπωρούν τις γυναίκες;
Παθήσεις πάντα υπήρχαν. Τώρα έχουν συντελέσει δύο παράγοντες για να υπάρχουν περισσότερες. ¶λλαξαν οι συνθήκες ζωής, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και αυξήθηκαν οι παράγοντες που ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού. Τώρα όμως έχουμε καλύτερες μεθόδους εντοπισμού και απεικόνισης των παθήσεων που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Και οι γυναίκες όμως πάνε πλέον πιο συχνά στο γιατρό. Παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό.
• Μια από τις πιο συχνές παθήσεις είναι τα ινομυώματα. Κινδυνεύουν οι γυναίκες που δεν ασχολούνται με την αντιμετώπισή τους;
Το ποσοστό εμφάνισης ινομυωμάτων στις γυναίκες είναι μεγάλο και μπορεί να φθάσει το 30%. Είναι η συχνότερη πάθηση που έχει να κάνει με τα οιστρογόνα τα οποία δρουν στις μυϊκές ίνες της μήτρας και δημιουργούνται κάποια μορφώματα. Οι όγκοι αυτοί που αυξάνονται με τα οιστρογόνα συνήθως είναι καλοήθεις. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι οι αιμορραγίες οι οποίες προκαλούν αναιμία. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αντιμετώπιση καθώς τα μορφώματα αυτά συνδέονται με υπογονιμότητα. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με υπέρηχο ή με μαγνητική τομογραφία.
• Επηρεάζουν πολύ την γονιμότητα;
Τα ινομυώματα επηρεάζουν συχνά τη γονιμότητα όταν αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας. Αλλάζουν το περιβάλλον της μήτρας με έναν τρόπο που μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση του εμβρύου ή προδιαθέτουν μια γυναίκα να έχει νωρίς αποβολές. Τα ινομυώματα έχουν την τάση να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να προκαλέσουν και διάφορα άλλα προβλήματα. Οι γιατροί συνήθως θα συστήσουν την αφαίρεσή τους πριν από οποιαδήποτε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.
• Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;
Είτε δεν θα κάνουμε τίποτε εφόσον είναι μικρά και ασυμπτωματικά είτε προχωρούμε στην αφαίρεσή τους με την βοήθεια των σύγχρονων μέσων που υπάρχουν.

• Αντιμετωπίζεται η αύξηση των οιστρογόνων που προκαλούν τα ινομυώματα με φαρμακευτική αγωγή;
Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, να αντιμετωπίσουμε την πάθηση με φαρμακευτική αγωγή. Δόθηκαν δηλαδή σκευάσματα που σταματούσαν τα οιστρογόνα για ένα διάστημα. Όταν όμως σταματούσε η αγωγή τα ινομυώματα επανέρχονταν. Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να αντιμετωπίζεται η πάθηση με χειρουργική επέμβαση.
• Μπορούν οι επεμβάσεις αυτές να γίνονται αναίμακτα και ανώδυνα;
Και βέβαια. Υπάρχει πλέον η λαπαροσκοπική χειρουργική που μας βοηθά να κάνουμε την επέμβαση χωρίς ουδεμία τομή. Μόνο με τρεις μικρές οπές στην κοιλιά μπορούμε να χειριστούμε το θέμα με τη βοήθεια των μηχανημάτων και να αφαιρέσουμε τα ινομυώματα. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της την επόμενη ημέρα.

• Τι είναι η λαπαροσκοπική, η ρομποτική και η υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή;
Η λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή είναι η χειρουργική επιλογή για τις γυναίκες που έχουν συμπτωματικά ινομυώματα και οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν τη μήτρα τους. Η λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή είναι προτιμότερη από την κοιλιακή προσέγγιση (ανοιχτή τομή) για πολλούς λογους.
Προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, μειωμένη απώλεια αίματος, μειωμένο σχηματισμό πρόσφυσης
 και ένα συγκρίσιμο ή υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης. Η Ρομποτική ινομυωματεκτομή (Da Vinci) δίνει στο χειρουργό μια μεγεθυμένη, 3 -D προβολή της μήτρας, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και επιδεξιότητα από ό, τι είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας κάποιες άλλες τεχνικές. Ως αποτέλεσμα της da Vinci της τεχνολογίας, η da Vinci μυομεκτομή προσφέρει τα ακόλουθα πιθανά οφέλη σε σύγκριση με την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση: Ελάχιστα επεμβατική αφαίρεση των ινομυωμάτων, δυνατότητα αφαίρεσης πιο πολλών και πιο δύσκολων σε πρόσβαση ινομυώματων λιγότερα επεμβατικά, λιγότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Το Da Vinci χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της χειρουργικής και της ρομποτικής τεχνολογίας και είναι ευεργετικό για την εκτέλεση σύνθετης χειρουργικής επέμβασης. Ο χειρουργός εχει 100 % τον έλεγχο του Συστήματος Da Vinci, το οποίο μεταφράζει τις κινήσεις των χεριών του σε μικρότερες, πιο ακριβείς κινήσεις των μικροσκοπικών εργαλείων μέσα στο σώμα. Το Da Vinci κάνει δυνατή τη χειρουργική επέμβαση πέρα από τα όρια του ανθρώπινου χεριού. Η Υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν τα ινομυώματα περιέχονται στο εσωτερικό της μήτρας (υποβλεννογόνια). Ο χειρουργός έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της μήτρας με τη χρήση ενός μικρού ειδικού εργαλείου που λέγεται υστεροσκόπιο και μπαίνει στη μήτρα διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιείται βιντεοκάμερα και η αφαίρεση των ινομυωμάτων γίνεται με τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλεί τη θερμότητα. Σε γυναίκες που έχουν περάσει την αναπαραγωγική περίοδο γίνεται και ταυτόχρονη εκτομή του ενδομητρίου που είναι μια λεπτή επέμβαση αλλά έχει πολύ καλά αποτελέσματα διότι σταματά τις αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης.
Με αυτήν την επέμβαση οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν την υστερεκτομή και να διατηρήσουν τη μήτρα τους. Υπάρχει επίσης και η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση της υστερεκτομής. Αυτή η χειρουργική επέμβαση – αφαίρεση της μήτρας – παραμένει μια κλασική χειρουργική λύση για τα ινομυώματα της μήτρας . Όμως η υστερεκτομή είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση . Η γυναίκα με αυτήν την επέμβαση παύει να έχει τη δυνατότητα της τεκνοποίησης. Το σημαντικό είναι ότι αν η υστερεκτομή είναι η τελευταία λύση για τη θεραπεία των ινομυωμάτων υπάρχει η δυνατότητα ένας έμπειρος χειρουργός να την κάνει λαπαροσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγεται η ανοιχτή τομή με όλες τις επιπλοκές της και η ασθενής φεύγει την επόμενη μέρα λόγω του ό,τι η όλη επέμβαση γίνεται μέσω τριών πολύ μικρών οπών.
• Είναι δαπανηρές οι επεμβάσεις αυτές;
Όχι ιδιαίτερα. Με την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν και σε ιδιωτικά νοσοκομεία να γίνονται οι επεμβάσεις. Οι γυναίκες επιλέγουν τις επεμβάσεις αυτές γιατί είναι ανώδυνες. Και με τη ρομποτική χειρουργική μπορούν να γίνουν πολλά.
• Πώς έχει εξελιχθεί η ρομποτική χειρουργική και πώς βοηθά στον τομέα σας;
Έχουμε το πλεονέκτημα της πολύ καλής εικόνας του ανθρώπινου σώματος. Δουλεύουμε με τη βοήθεια σημαντικών και λεπτών εργαλείων που κάνουν απίστευτη δουλειά.
• Έχουν αυξηθεί τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Η πιο συχνή πάθηση είναι τα κονδυλώματα. Ο ιός κυκλοφορεί ευρύτατα.
• Αντιμετωπίζεται ριζικά ο ιός αυτός;
Δεν είναι ένας αλλά 80 με 100 και χωρίζονται σε high risk και low risk. Η δεύτερη κατηγορία συμπεριφέρεται πολύ καλά και εντοπίζεται πολύ εύκολα. Πρέπει να επισημάνουμε πως οι ιοί αυτοί έχουν σχέση και με την άμυνα και το ανοσολογικό σύστημα. Σημασία έχει μετά τον εντοπισμό να γίνεται κολποσκόπηση για να διαπιστώνεται αν έχει προκληθεί βλάβη στον τράχηλο. Μετά ξεκινούν οι θεραπείες. Αν δεν έχει διαπιστωθεί βλάβη πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς.
• Αν διαπιστωθεί βλάβη στον τράχηλο τι γίνεται;
Υπάρχουν τεχνικές του λέιζερ που αφαιρούν τη βλάβη και το θέμα τελειώνει εκεί.
• Οι καυτηριασμοί με το λέιζερ πρέπει να γίνονται τακτικά;
Όχι απαραίτητα. Αν η επέμβαση με τα λέιζερ γίνει σωστά και σε βάθος δεν χρειάζεται επανάληψη. Πρέπει να πούμε πως γίνεται καλή επούλωση από την επέμβαση του λέιζερ ο οργανισμός καθαρίζει και επανέρχεται. Υπάρχει ποσοστό υποτροπής αλλά είναι ιάσιμο.
• Υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας στη χώρα μας;
Τρεις στις δέκα γυναίκες έχουν υπο-γονιμότητα και χρήζουν θεραπείας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι πολλοί. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τις γυναίκες και τους άνδρες. Να επισημάνω πως έχουν αυξηθεί τα ποσοστά των ανδρών που παρουσιάζουν προβλήματα (30 με 40%).
• Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με θεραπείες ή επιλέγεται περισσότερο η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Πρώτα με τις εξετάσεις προσπαθούμε να βρούμε την αιτία του προβλήματος. Ανάλογα με την πάθηση μπορούμε να δώσουμε φαρμακευτική αγωγή. Αν έχουμε πρόβλημα στις σάλπιγγες γίνεται λαπαροσκόπηση και μετά κρίνουμε αν θα γίνει χειρουργική επέμβαση ή όχι. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ. Υπάρχουν πια τεχνικές που βοηθούν περισσότερο τις γυναίκες. Ως παράδειγμα θα σας αναφέρω πως μέχρι πρότινος εμφυτεύονταν όλα τα ωάρια. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επιλογή και να τοποθετούμε μόνο τα ωάρια που είναι καλά στην μήτρα. Έτσι μπορούμε να αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά επιτυχίας της κάθε εξωσωματικής. Βοηθούν και τα φάρμακα που υπάρχουν γι’ αυτόν το σκοπό.

• Είναι μεγάλος ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν τις εξωσωματικές;
Πράγματι είναι πολλές οι γυναίκες που επιλέγουν τον τρόπο αυτό για να αποκτήσουν παιδί. Δεν υπάρχει γενικά υπομονή. Μερικές γυναίκες μπορεί να μην χρειάζονται να το κάνουν αυτό. Δεν θέλουν όμως να περιμένουν για να δουν αν λειτουργούν οι άλλες θεραπείες. Πρέπει να ξέρουμε πως λόγω καριέρας οι γυναίκες τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Τότε όμως παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Να μη ξεχνάμε πως μετά από μια ηλικία πέφτει η γονιμότητα. Όμως και για αυτό υπάρχουν τεχνικές για να βοηθηθούν οι γυναίκες. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πλέον πάρα πολύ.