Ρεπορτάζ

Στο αρχείο ως νόμω αβάσιμη η δικογραφία εις βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Λαμπριανού

Mε διάταξη της Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, τέθηκε στο αρχείο κατ’ άρθρο 43 παρ. 2 ΚΠΔ η δικογραφία που σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως, με παραγγελία της πρώην Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, εις βάρος του γνωστού δημοσιογράφου – αρθρογράφου κ. Κώστα Λαμπριανού.

Την 12η Αυγούστου 2017 η τότε Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε παραγγείλει στον Πταισματοδίκη Ρόδου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την λήψη ανωμοτί κατάθεσης από τον κ. Λαμπριανό, ο οποίος κλήθηκε μεταξύ άλλων να γνωρίσει τα στοιχεία που διαθέτει για τα όσα ισχυρίστηκε σε άρθρα του τόσο για τη δικαιοσύνη όσο και για τις ενέργειες του πρώην δημάρχου Ρόδου.
Η Αντεισαγγελέας, που χειρίστηκε την υπόθεση στην διάταξη της προς την Εισαγγελία Εφετών, αναφέρει ότι δεν άσκησε ποινική δίωξη αλλά έθεσε την δικογραφία στο αρχείο σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 43 ΚΠΔ, ως νόμω αστήρικτη, γιατί από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε ότι το περιεχόμενο των υπό διερεύνηση κειμένων του δημοσιογράφου – αρθρογράφου κ. Κωνσταντίνου Λαμπριανού, αναφορικά με την περιφερειακώς, και όχι ως κεντρικό άξονα του άρθρου, διερευνώμενη ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης σε υποθέσεις διαφθοράς και η εν γένει συμπεριφορά του, δεν πληροί την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση ούτε του αδικήματος της διά του τύπου διασποράς ψευδών ειδήσεων (191 παρ. 1 εδ. β’ ΠΚ), ούτε και οποιοσδήποτε άλλης αυτεπαγγέλτως διωκόμενης αξιόποινης πράξης.
Ο κ. Λαμπριανός στις γραπτές εξηγήσεις που είχε δώσει μεταξύ άλλων τόνισε ότι με έκπληξη του κλήθηκε ύστερα από 41 χρόνια δημοσιογραφίας να δώσει εξηγήσεις για 11 από τα πάμπολλα άρθρα του που δημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες από το έτος 2013 έως το έτος 2017 ενώ τόνισε ότι χαίρεται και κολακεύεται ιδιαίτερα διότι ορισμένα από τα 11 δημοσιεύματα που έτυχαν Εισαγγελικής επεξεργασίας σε τέτοιο βάθος χρόνου παρότι ο διατάξας την προκαταρκτική εξέταση δεν υπηρετούσε στο νησί.
Τόνισε παραπέρα ότι ανήκει σ’ αυτούς που τιμούν και σέβονται τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της επισημαίνοντας παραπέρα ότι η βαθύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, είναι πρωτίστως κρίση θεσμών, κρίση αρχών και αξιών.
“Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, ότι μέσα σ’ αυτό το γενικευμένο κλίμα της κρίσης, της σύγχυσης και αβεβαιότητας, η Δικαιοσύνη βάλλεται πανταχόθεν.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις του, στο τελευταίο διάστημα, αλλά και υπουργοί, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Πολάκης, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και φιλικά τους MMΕ επιχειρούν να απαξιώσουν και να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, με συνέπεια να κλονίζεται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό, που η κοινωνία μας τον θέλει «καταφύγιο των ανίσχυρων και αδικημένων».
Συνεπώς, δεν είμαι εγώ που προσβάλλω τη Δικαιοσύνη, επειδή απλώς αναφέρθηκα στο άρθρο μου στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών. Από την άλλη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η παθογένεια της Δικαιοσύνης ως προς την απονομή της.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικράτειας με δημόσια παρέμβαση του, απαντώντας στις πρόσφατες επιθέσεις του Πρωθυπουργού και των επιτελών του κατά των δικαστών και εισαγγελέων, κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς «να εντείνουν συνεχώς τις προσπάθειες τους για μια ταχύτερη και πιο ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης, έχοντας πάντοτε κατά νουν ότι η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον αδικούμενο πολίτη»
Στην ίδια παρέμβαση επισημαίνει επίσης ότι «ο δικαστής πρέπει να σκέπτεται και να ενεργεί ως τρίτο πρόσωπο, να δρα δηλαδή κατά τρόπον αντικειμενικό και ουδέτερο και να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους επηρεασμό…»
«Είναι γεγονός, επομένως, ότι ο ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης είναι αργός με συνέπεια πολλές και σοβαρές υποθέσεις να στοιβάζονται στα συρτάρια των δικαστικών γραφείων, ακόμα και υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες, κατά την άποψη μου, θα έπρεπε να εκδικάζονται, όπως γράφω στο άρθρο μου, κατά προτεραιότητα. Γιατί, λοιπόν, είναι ύβρις κατά της δικαιοσύνης και θα πρέπει να διωχθώ ποινικά»;
Άλλωστε, σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη στη Ρόδο και τους λειτουργούς ανήκω σ’ αυτούς που έχουν αρθρογραφήσει πολλές φορές για την ανάγκη δημιουργίας νέου δικαστικού μεγάρου, για την ενίσχυση του αριθμού των δικαστών και του δικαστικου προσωπικού, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας, καταστάσεις οι οποίες έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη από τους δικηγόρους και τον επιστημονικό τους φορέα” ανέφερε στην κατάθεση του ο κ. Λαμπριανός, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του ως εξής:
«Όπως προανέφερα στην αρχή, χαίρομαι που κλήθηκα να δώσω “εξηγήσεις” επειδή τόλμησα να καυτηριάσω τα κακώς κείμενα του τόπου μου.
Χαίρομαι επίσης που τα άρθρα μου διαβάζονται από τις Εισαγγελικές Αρχές. Παράλληλα όμως λυπούμαι και θλίβομαι διότι πλην του Προέδρου του ΣτΕ που αντέδρασε παλικαρίσια και ορισμένων “ΕΝΩΣΕΩΝ” που εξέδωσαν χλιαρές ανακοινώσεις για τις άνανδρες και απαράδεκτες επιθέσεις κατά του πυλώνα της Δικαιοσύνης πέρασαν απαρατήρητες ενώ τα άρθρα ενός επαρχιώτη δημοσιογράφου τοπικών εφημερίδων έτυχε τέτοιας επεξεργασίας ώστε κλήθηκα να δώσω «εξηγήσεις» σε παρωχημένα άρθρα μου νια τα οποία οι «πρωταγωνιστές» της κριτικής δεν τόλμησαν να με καταμηνύσουν».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου