Διαστάσεις πραγματικού θρίλερ για τον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων κ. Μιχάλη Κορδίνα έχει προσλάβει η υπόθεση καταλογισμού οφειλών σε ασφαλιστικές εισφορές έναντι του ΕΦΚΑ, άνω των 42.000 ευρώ από την λειτουργία του “Ροδιακού Οργανισμού Αγώνων Νήσων” (Island Games – Ένωση Νησιωτικών Αγώνων Παράρτημα Ρόδου).
Πρόκειται για οφειλές της περιόδου από το 2011 ως το 2015, που προκλήθηκαν στο σωματείο σε περίοδο που λειτουργούσε ουσιαστικά ως «φάντασμα» και που ο κ. Κορδίνας ούτε είχε ούτε μπορούσε να έχει σχέση, αφού από το έτος 2010 είχε εγκαταλείψει την διοίκηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κορδίνας δεν μπορεί να εισπράξει αμοιβές από την εργασία του καθώς κατάσχονται ενώ ο ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει σε κατάσχεση και τραπεζικών του λογαριασμών!
Το εξωφρενικό στην υπόθεση είναι ότι κανείς από τους προέδρους της ΤΕΔΚ δεν ενέσκηψε στο ζήτημα με αποτέλεσμα για τον ΕΦΚΑ ο κ. Κορδίνας να αποτελεί τον «αποδιοπομπαίο τράγο».
Το σωματείο νομικά από το έτος 2016 έπαυσε αυτοδίκαια να λειτουργεί αφού παραιτήθηκαν 20 μέλη του, ενώ σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ Δωδεκανήσου κ. Στάθης Κουσουρνάς αρνήθηκε να αναλάβει την διοίκησή του.
Ουσιαστικά δηλαδή λειτουργούσε χωρίς διοίκηση αν και δεν ανελάμβανε δράσεις από το έτος 2010!!
Πιο συγκεκριμένα ο “Ροδιακός Οργανισμός Αγώνων Νήσων”, ο οποίος για χάρη συντομίας αναφέρεται “ΡΟΑΝ”, αποτελεί σωματείο το οποίο ιδρύθηκε με το από 24/1/2003 καταστατικό για το οποίο εκδόθηκε η 319/2003 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και εγγράφηκε στο Βιβλίο Σωματείων με αύξοντα αριθμό 19/2003. Η σύσταση έχει πραγματοποιηθεί με την υπογραφή τριαντατριών (33) μελών, οι οποίοι ήταν αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπους διαφόρων αθλημάτων, αλλά και λοιπών φορέων όπως ο ΠΡΟΤΟΥΡ.
Ορίζεται 23μελές Δ.Σ. (10 εκπρόσωποι ΟΤΑ, 3 εκπρόσωποι Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., 1 Εκπρόσωπος ΠΡΟΤΟΥΡ και 9 εκπρόσωποι των Αθλημάτων) και 7μελής Εκτελεστική Επιτροπή με Πρόεδρο του Δ.Σ. τον εκάστοτε πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., Α’ αντιπρόεδρο εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Β’ αντιπρόεδρο εκπρόσωπο των αθλημάτων και Ταμία εκπρόσωπο των Αθλημάτων.
Πρώτος εκ των πόρων του Σωματείου αναφέρεται “το 3% από τα έσοδα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.” (σαν τακτική συνδρομή των Ο.Τ.Α. του νησιού). Ρητά δε καθορίζεται ότι ο Προϋπολογισμός για την κάλυψη των δαπανών του ετήσιου έργου του σωματείου, θα καλύπτεται από επιχορηγήσεις των φορέων που εκπροσωπούν τα μέλη, το ύψος των οποίων θα καθορίζεται κάθε φορά με αποφάσεις του Δ.Σ. του Σωματείου.
Η θητεία του ΔΣ του σωματείου έληξε την 31-12-2010.
Ο Δήμος Ρόδου, όπως είναι γνωστό, μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», απέκτησε ενιαία αυτοδιοικητική δομή και αποτελεί ενιαίο Δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου. Επίσης, στο πλαίσιο των δομών ΟΤΑ σε επίπεδο Περιφέρειας, αναδείχθηκε το ΔΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, τη στιγμή που έπαψε μετά τον «Καλλικράτη» να λειτουργεί η ΤΕΔΚ Δ/νήσου.
Όμως, με βάση τα παραπάνω, οι οργανισμοί που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του ΡΟΑΝ από τους ΟΤΑ και τους άλλους φορείς, δεν ορίστηκαν, με συνέπεια τη δυσλειτουργία του ΡΟΑΝ και τη θέση σε μια ιδιόμορφη κατάσταση «εργασιακής ομηρίας» των εργαζόμενων σε αυτόν.
Το σωματείο απασχολούσε δύο άτομα που ουδέποτε απολύθηκαν με αποτέλεσμα, ενώ ουσιαστικά είχε παύσει τη λειτουργία του και εφαίνοντο ως μισθοδοτούμενοι όχι μόνο δεν ελάμβαναν μισθό αλλά ούτε και το προβλεπόμενο επίδομα ανεργίας.
Από το έτος 2010 δεν έκλεισαν ούτε φορολογικά ούτε και ασφαλιστικά το σωματείο το οποίο ως «φάντασμα» εφέρετο να λειτουργεί.
Στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου είχε διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος από εταιρεία που όρισε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Μεταξύ άλλων είχαν διαπιστωθεί τα ακόλουθα για τον έλεγχο των αποδόσεων της ΤΕΔΚ προς το σωματείο:
-Σε σημαντικό αριθμό ενταλμάτων δεν περιλαμβάνονται αποδεικτικά κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό. Βάσει της ενημέρωσης από την υπηρεσία αυτό συνέβαινε όταν εισέπραττε το προϊόν του εντάλματος ο νόμιμος εκπρόσωπος.
-Σε αποφάσεις περιλαμβάνονται και οι αντίστοιχες χρήσεις του ποσού της επιχορήγησης, όπως για παράδειγμα μισθώματα γραφείων, υπερωρίες υπαλλήλων, ποσό για ΧΥΤΑ, Υπερωρίες υπαλλήλων ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., οικονομική ενίσχυση κυνοκομείου. Από τα στοιχεία συνάγεται ότι σημαντικά ποσά αποδίδονταν σε άλλους σκοπούς και φορείς, εκτός αυτών που αναφέρονται στη σύσταση του σωματείου.
Επιθεώρηση της χρήσης των κονδυλίων αυτών από μέρους του ΡΟΑΝ δεν υπήρξε καθώς κρίθηκε ότι εκφεύγει του ελέγχου που είχε διενεργηθεί.