Την ενεργή συμμετοχή του δήμου της Ρόδου στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019» ζητά ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δημήτρης Κρητικός.
Με αφορμή το κάλεσμα που απηύθυνε στους ΟΤΑ ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο κ. Κρητικός επισημαίνει ότι ο δήμος μας επιβάλλεται να ενώσει τις δυνάμεις του με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών, όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Στόχος είναι η ενίσχυση των ήπιων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, τα πατίνια, η αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ, ο διαμοιρασμός όλων των μέσων και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Η επίτευξή του στόχου αυτού θα έχει σαν αποτέλεσμα: πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους, δηλαδή ιδανικότερες για την καθημερινή διαβίωση όλων των κοινωνικών ομάδων.
Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία κεντρικοί δρόμοι ή και μεγάλα τμήματα των πόλεων κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι πόλεις που προωθούν το περπάτημα και το ποδήλατο έναντι της μετακίνησης με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα είναι αναμφίβολα πιο ελκυστικές, έχουν λιγότερο κυκλοφοριακό κορεσμό και προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Όσον αφορά τα οφέλη ως προς την υγεία των πολιτών, οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από τους μη ποδηλάτες και καταγράφουν 15% λιγότερες ημέρες ασθένειας ετησίως, ενώ 25 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα αυξάνουν έως και επτά χρόνια τον μέσο όρο ζωής!
Η συμμετοχή των δήμων της Ελλάδας στην εκστρατεία αυξάνεται κάθε χρόνο εντυπωσιακά είτε αριθμητικά είτε ποιοτικά. Γιατί ο δήμος της Ρόδου να μην παίξει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο σε αυτή τη δράση; Δημοτική αρχή και παρατάξεις πρέπει να προωθήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες αν θέλουν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.