Και νέα προβλήματα με ακίνητα στο Γκολφ!

Mείζον θέμα έχει ανακύψει σε επίπεδο Kτηματολογίου και Kτηματικής Yπηρεσίας Δωδεκανήσου με τη διαχείριση υπόθεσης επιστροφής ακινήτου, που είχε απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες αξιοποίησης του Γκόλφ Aφάντου, στον Yπουργό Παιδείας κ. K. Aρβανιτόπουλο.
Όπως έχει αποκαλύψει η «δ», στ’ Αφάντου οικογένειες έχουν εξασφαλίσει με αποφάσεις του ΣτΕ την ακύρωση των απαλλοτριώσεων, που είχαν γίνει σε ακίνητά τους για τις ανάγκες του γκολφ, λόγω παρατεταμένης αδράνειας της διοίκησης να τα αξιοποιήσει για τους σκοπούς για τους οποίους είχαν συντελεστει.́
Mε την πρώτη απόφαση που έλαβε το ΣτΕ, ακυρώνοντας την συντελεσθείσα απαλλοτρίωση στο Γκολφ Αφάντου, το έτος 2009, ακυρώθηκε η παράλειψη της Διοικήσεως να άρει την επίδικη συντετελεσμένη απαλλοτρίωση, κατά το μέρος που αφορά τις ιδιοκτησίες των οικογενειών Χατζηχριστοδούλου από τ’ Αφάντου και Αρβανιτόπουλου από τον Πειραιά, συνολικού εμβαδού 11.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει κατά το ήμισυ στον κ. Παναγιώτη Αρβανιτόπουλο, πατέρα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Mετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ από τον κ. Αρβανιτόπουλο και την οικογένεια Χατζηχριστοδούλου ζητήθηκε αρμοδίως, για να τους επιστραφεί το ακίνητο, να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που είχαν καταβληθεί για την απαλλοτρίωση του ακινήτου με τιμές που ισχύουν σήμερα.
Tο Υπουργείο Οικονομικών αξίωσε μετά την απόφαση του ΣτΕ να καταβάλουν αποζημίωση περίπου για κάθε στρέμμα, που θα τους επιστραφεί.
Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων της απαλλοτρίωσης που είχε συντελεστεί σε τιμές σημερινής αντικειμενικής αξίας από τον Υπουργό και την οικογένεια Χατζηχριστοδούλου κινήθηκε με καθυστέρηση η διαδικασία μεταγραφής των αποφάσεων.
Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου κλήθηκε αρμοδίως να πραγματοποιήσει αυτοψία στο ακίνητο πριν κινηθεί η διαδικασία μεταγραφής του.
Από τον έλεγχο στο Κτηματολόγιο που διενεργήθηκε, προέκυψαν όμως σοβαρά παράδοξα:
Το έτος 1957 το ακίνητο με κτηματολογική μερίδα 1640Α εμβαδού 11,5 στρεμμάτων αποδόθηκε σε έναν κάτοικο Αφάντου από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου. Η απόδοση που έγινε ήταν εσφαλμένη διότι το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως προκύπτει από τον έλεγχο της ΚΥΔ στους κτηματολογικούς χάρτες ήταν και εξακολουθεί να είναι εντός της ζώνης της παραλίας.
Λίγα έτη μετά το ακίνητο αγόρασαν κατά το ήμισυ η οικογένεια Χατζηχριστοδούλου και ο πατέρας του Υπουργού Παιδείας.
Το έτος 1971 συντελείται η απαλλοτρίωση για τις ανάγκες αξιοποίησης του γκόλφ από τον ΕΟΤ στη μερίδα 1640 και δημιουργείται ακόμη μια με τον ίδιο κτηματολογικό αριθμό 1640Α! Η συγκεκριμένη μερίδα ενοποιείται με άλλες όμορες και δημιουργείται ακόμη μια η 1653 συνολικού εμβαδού 11,2 στρεμμάτων περίπου.
Η γραφειοκρατία μπλόκαρε έτσι τη διαδικασία καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποια μερίδα αναφέρεται το ΣτΕ και αφετέρου αν μπορεί να θεραπευθεί το γεγονός ότι η απαλλοτρίωση αλλά και η απόδοση του ακινήτου, που ανήκει κατά το ήμισυ στον Υπουργό, είναι εντός της παραλίας!
Το θέμα εξετάζει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θα αποστείλει σχετική γνωμοδότηση αρμοδίως σήμερα.