Τα «ύποπτα» συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγούν στον γιατρό

ΠΥΡΕΤΟΣ ή άλλα «ύποπτα» συμπτώματα από το αναπνευστικό που επιμένουν πρέπει να μας οδηγούν αμέσως στον γιατρό. Παιδιά, ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες ας έχουν τα… μάτια τους τέσσερα, καθώς γρίπη και ιώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Τα συμπτώματα στα παιδιά που πρέπει να μας κινητοποιούν είναι τα εξής: Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός. Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή. Κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής. Μειωμένη δραστηριότητα ή υπνηλία. Διέγερση ή σπασμοί. Επανεμφάνιση πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης. Ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη).

Τα αντίστοιχα συμπτώματα για τα οποία οι ενήλικοι πρέπει να συμβουλεύονται απαραίτητα τον γιατρό τους είναι τα παρακάτω: Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός. Δύσπνοια. Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος. Λιποθυμικά επεισόδια. Σύγχυση, Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί. Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι δεν πάσχουμε από μία απλή ίωση, αλλά έχουμε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης ξεκινούν συνήθως απότομα και περιλαμβάνουν: Υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από τη γρίπη και τις ιώσεις της εποχής. Για τον λόγο αυτό αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άλλα άτομα. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
Κρατάμε απόσταση από τους άλλους, όταν είμαστε άρρωστοι, για να τους προφυλάξουμε και να μην αρρωστήσουν. Μένουμε στο σπίτι μας, όσο είμαστε άρρωστοι. Αποφεύγουμε -όσο είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στη δουλειά, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και δεν κυκλοφορούμε με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καλύπτουμε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύουμε όσους είναι γύρω μας και μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσουν. Πλένουμε συχνά τα χέρια. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών. Αποφεύγουμε να πιάνουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.