Ειδήσεις

Thomas Cook : Λήψη άμεσων μέτρων για τους εργαζόμενους ζητά η ΓΣΕΕ

Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους  μισθούς που ελάμβαναν μεγάλα στελέχη της Thomas Cook.

Στην Ελλάδα η ΓΣΕΕ ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των θιγόμενων εργαζομένων από την από την πτώχευση της Thomas Cook με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού.

Η Συνομοσπονδία, ζητεί μεταξύ άλλων, τη λεπτομερή καταγραφή των επιχειρήσεων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τον βρετανικό τουριστικό κολοσσό.

Στην επιστολή τονίζεται «η αναγκαιότητα στοχευμένων μέτρων προστασίας των αναγκών διαβίωσης των θιγόμενων εργαζομένων, των ασφαλιστικών αξιώσεών τους, καθώς και της εξασφάλισης της επιδότησης ανεργίας, υπό το πρίσμα μάλιστα για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, βίαιης διακοπής της εποχικής τους απασχόλησης».

Η πτώχευση της Thomas Cook

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή της, «η πτώχευση της Thomas Cook, με ολοένα αυξανόμενο αντίκτυπο οφείλει να απασχολήσει και τη χώρα μας ως προς την ισόρροπη άμβλυνση των συνεπειών της, όχι μόνο σε επίπεδο ιδιόκτητων ή συνδεδεμένων τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστών, αλλά και στο επίπεδο της προστασίας των θιγόμενων εργαζομένων».

Για τους λόγους αυτούς – όπως τονίζει – «η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού- Τουρισμού, αρμόδιας κλαδικής οργάνωσης μέλους της και απαιτεί από την Κυβέρνηση ουσιαστικές και άμεσες λύσεις».

H Thomas Cook αποτελούσε πρωταγωνιστή στην τουριστική αγορά της Ελλάδας και η ανακοίνωση της χρεοκοπίας της αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την εγχώρια οικονομία αναμένεται.

Η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.

Οι παχυλοί μισθοί στην Thomas Cook

Σημειώνεται ότι την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο, μεγάλη έκπληξη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που λάμβαναν μεγάλα στελέχη της, την ώρα μάλιστα που η πρωτοπόρος στον τομέα της επιχείρηση αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, έφεραν στο φως πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Ελβετός Πέτερ Φανκχάουζερ, από το 2014 που ανέλαβε πληρώθηκε 8,3 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόδοσης 2,9 εκατ. λιρών το 2015, που προστέθηκε στον μισθό του 1,3 εκατ. συν επιδόματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου