Στα χέρια του… δρα Google εμπιστεύονται την υγεία τους όλο και περισσότεροι Ελληνες, καθώς τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ανεργία έχουν κάνει την ιατρική περίθαλψη είδος πολυτελείας.
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι οι μηχανές αναζήτησης έχουν αναλάβει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού προκαλεί άγχος τόσο στους Ελληνες όσο και στους υπόλοιπους πολίτες του κόσμου, με αποτέλεσμα να έχει κάνει την εμφάνισή της η ασθένεια «κυβερνοχονδρίαση», από την οποία πάσχουν όλοι όσοι μανιωδώς αναζητούν φανταστικά συμπτώματα στο Ιντερνετ, πεπεισμένοι ότι είναι ασθενείς, παρότι οι γιατροί τους διαβεβαιώνουν για το αντίθετο.
Πρόσφατη έρευνα του τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 61,6% των Ελλήνων παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να κάνουν αυτοδιάγνωση, ενώ το 35,2% απάντησε ότι διέγνωσαν μια πάθηση με τη βοήθεια κάποιας τηλεοπτικής εκπομπής! Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, όμως, είναι ότι το 34,2% των ερωτηθέντων από τη χώρα μας ανέφερε ότι εμπιστεύεται διαγνωστικές μεθόδους που υπάρχουν στο Ιντερνετ. Ειδικοί από όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι όλες αυτές οι πρακτικές μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για τους ανθρώπους, καθώς είναι πολύ πιθανό να μη διαγνωστεί σωστά μια νόσος ή να χαθούν σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό μιας σοβαρότερης ασθένειας. «Η πρακτική αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη», λέει ο παθολόγος κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας, και συμπληρώνει: «Ενας άνθρωπος δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα συμπτώματά του με βάση τη δική του κρίση, ιδιαίτερα εάν δεν γνωρίζει την πάθηση από την οποία πάσχει. Απαιτείται διάγνωση μεταξύ συμπτωμάτων. Ετσι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει εσφαλμένη διάγνωση και ο ασθενής να ακολουθήσει λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή».
Παρ’ όλα αυτά, ο ειδικός αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα οι ασθενείς να κάνουν μια αναζήτηση στο Google και να ενημερωθούν μέσω του Διαδικτύου. «Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να διασταυρώσουν τις πληροφορίες αυτές με ένα γιατρό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σπαντιδέας.
Την ίδια ώρα, η ίδια μελέτη έδειξε ότι η ανεργία και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν «γονατίσει» τους Ελληνες, με το 55,7% αυτών να παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να αγοράσουν φάρμακα και το 28,4% αυτών να απαντούν ότι αραίωσαν τη συχνότητα λήψης κάποιου σκευάσματος με την ελπίδα να διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα.
«Αυτή είναι μια συνήθης τακτική» σχολιάζει ο κ. Σπαντιδέας, και συνεχίζει: «Αρκετά αντιβιοτικά λαμβάνονται λανθασμένα και μάλιστα για νοσήματα που δεν ενδείκνυνται. Η λήψη αντιβίωσης για λοιμώξεις έχει και συγκεκριμένη διάρκεια. Πα παράδειγμα, εάν ένας ασθενής δεν λάβει αντιβίωση για 10 ημέρες όταν έχει αμυγδαλίτιδα ή ιγμορίτιδα και λάβει το φάρμακο για μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε δεν θα γίνει καλά από τη νόσο του». Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο δεν κάνει την εμφάνισή του μόνο στη χώρα μας καθώς πρόσφατη βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 43% των γυναικών και το 37% των αντρών καθυστέρησαν να επισκεφτούν το γιατρό τους, επειδή αναζήτησαν τα συμπτώματά τους στο Google.
Η πληθώρα ιατρικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο έχει οδηγήσει, όπως αναφέραμε, και στην εμφάνιση μιας νέας «ασθένειας», της κυβερνοχονδρίασης! Σύμφωνα με ειδικούς, η συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζεται όταν οι κατά φαντασίαν ασθενείς μπαίνουν στο Ιντερνετ και αρχίζουν να αναζητούν τις αιτίες των συμπτωμάτων τους, που τις περισσότερες φορές είναι ψυχοσωματικά.
Η νέα «μοδάτη» αυτή πάθηση έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, με ψυχιάτρους από όλο τον κόσμο να αναφέρουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη λόγω αυτής. Ο δρ Τόμας Φέργκους από το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ στο Τέξας αναφέρει ότι ο τρόμος που αισθάνονται οι άνθρωποι αυτοί είναι καταστροφικός. Το άγχος και οι αμφιβολίες για θέματα υγείας, ακόμα και όταν δεν επιβεβαιώνονται από γιατρούς, βασανίζουν τους ανθρώπους και κυριεύουν τη ζωή τους.
Είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος καθώς η ανησυχία αυτή οδηγεί σε νέες αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, επισκέψεις σε γιατρούς, μη απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ακόμα περισσότερο στρες, όταν δεν εντοπιστεί τίποτα απολύτως. Η μελέτη ταυ δρα Φέργκους σε 512 υγιέστατους ανθρώπους έδειξε ότι η κυβερνοχονδρίαση έχει αρχίσει να παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.
«Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος δεν αντέχει την αβεβαιότητα και αρχίζει να αγχώνεται, τότε αναζητά συνεχώς απαντήσεις στο Διαδίκτυο, ελέγχει το σώμα του περισσότερο και πηγαίνει στο γιατρό πιο συχνά. Οσο πιο πολύ ψάχνει κάποιος, όμως, σκέφτεται τις πιθανότητες να έχει κάτι όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος διαβάσει κάτι για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να ανησυχεί για το καρούμπαλο που εμφανίστηκε, όταν χτύπησε το κεφάλι του σε ένα ντουλάπι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ειδικός.