Μέσα από τις θρησκευτικές παραδόσεις θα έλθει η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία για τα νησιά μας και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη υπάρχει χαραγμένη εθνική πολιτική, που χωρίς «τυμπανοκρουσίες» επιχειρεί να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες.
Εκείνο που έχει αποφασιστεί και σιγά – σιγά θα γίνει πράξη είναι να επαναλειτουργήσουν τα περισσότερα μωαμεθανικά τεμένη της χώρας. Πρόκειται για όλα εκείνα που βρίσκονται μεν σε άρτια κτηριακή κατάσταση, ωστόσο παραμένουν με τις πόρτες τους κλειστές. Τέτοιου είδους τεμένη υπάρχουν στη Ρόδο αρκετά και ορισμένα από αυτά, για παράδειγμα το τέμενος του Σουλεϊμάν, είναι από τα πιο φημισμένα σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο.
Στόχος της πολιτικής, που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται είναι να αποτελέσουν τα τεμένη αυτά αφορμή για την επίσκεψη Τούρκων και εν γένει μουσουλμάνων τουριστών. Δηλαδή, αυτά να λειτουργούν κανονικά σε κάθε μεγάλη γιορτή των μουσουλμάνων, όπως για παράδειγμα η γέννηση του Μωάμεθ, ή η μέρα που έλαβε ο προφήτης τους την εντολή να διδάξει στους λαούς κ.λ.π.
Στις εορτές αυτές στα τεμένη γίνεται λειτουργία – προσευχή που διαρκεί μία ή δύο ώρες. Επειδή, όμως οι γιορτές αυτές είναι και ημέρες αργίας για τους πιστούς της συγκεκριμένης θρησκείας, έχει εκτιμηθεί πως εάν υπάρχει γνώση ότι στο τζαμί του Σουλεϊμάν στη Ρόδο θα τελεστεί λειτουργία, τότε θα έρθουν στο νησί πολλοί Τούρκοι. Οι τελευταίοι θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία και ακολούθως θα ξεχυθούν για δύο ή τρεις ημέρες στην αγορά του νησιού.
Ο ένας μετά τον άλλο, οι τοπικοί παράγοντες έχουν αρχίσει να ασπάζονται τη θεωρία ότι σημαντικό μέρος της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης της Ρόδου και όλων των νησιών του αρχιπελάγους, θα στηριχθεί στους επισκέπτες από την Τουρκία.
Οι Τούρκοι τουρίστες εμφανίζουν πολλές ομοιότητες με τους Ελληνες. Είναι γλετζέδες, ξοδεύουν στις διακοπές τους, δεν υπολογίζουν στο χαρτί την κάθε τους δαπάνη και γενικά δένονται με τους προορισμούς που επισκέπτονται. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στη Ρόδο πολλαπλασιάσθηκε σε σύγκριση με το ρεύμα που υπήρχε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια.
Ο θρησκευτικός τουρισμός για τους από ανατολάς γείτονες είναι πολύ σημαντικός. Σε κάθε γιορτή αναζητούν τρόπους μετακίνησης, όπως ακριβώς και οι χριστιανοί το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, της Παναγιάς, του Πανορμίτη, κλπ.
Τα τεμένη αποτελούν για τους παράγοντες του τουρισμού και της πολιτικής ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο αναφοράς. Αυτό το «σημείο αναφοράς» θα τύχει μεγάλης εκμετάλλευσης, όχι κατ’ ανάγκη αρνητικής. Μάλιστα, θα υπάρξουν πολλές ακόμα προσφορές για οικονομική υποστήριξη στην αναστύλωση των ναών αυτών.
Οι κρατούσες συνθήκες και η καχυποψία θεωρείται πως δεν θα επιτρέπουν στην ευρεία μάζα των Ελλήνων να αποδεχθεί εύκολα όλο αυτό που δρομολογείται. Για το λόγο αυτό τηρείται το «κρείττον του λαλείν το σιγάν». Ωστόσο, οι αποφάσεις φαίνεται πως είναι ειλημμένες και οι προοπτικές για το Αύριο του τουριστικού προϊόντος σχεδιάζονται σε εντελώς νέες βάσεις.
Η εκκίνηση έχει γίνει και από περίοδο σε περίοδο θα γίνονται γνωστές οι ενέργειες που γίνονται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κατά την τρέχουσα περίοδο ανακοινώθηκε άνοιγμα του τεμένους Ζινζιρλί στις Σέρρες. Ηδη, για το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα (όπως περιγράφεται) υπάρχει αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού να επιτρέψει την εκεί τέλεση ορισμένων από τις προσευχές της μουσουλμανικής θρησκείας. Το ίδιο θα γίνει και με δεκάδες άλλα τεμένη σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Ρόδος σήμερα αποτελεί την αιχμή όλης αυτής της πολιτικής. Είναι σίγουρο πως στα χρόνια που θα ακολουθήσουν οι αλλαγές θα είναι τόσο μεγάλες και προοδευτικά τόσο θεαματικές, που στα σίγουρα θα αλλάξουν συθέμελα τον ρουν της τοπικής οικονομίας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/pano-sta-mousoulmanika-temeni-schediazete-to-avrio-tou-tourismou/