Μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης-Τρόικας

Αθήνα, 6

Τη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των δανειστών χάραξαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζαν ότι το κόμμα τους παραμένει σταθερό στη δέσμευση «όχι νέα μέτρα».
Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση υπήρξε αυτό που αφορά στην τύχη της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ), με την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει στη θέση της: εκκαθάριση εν λειτουργία και στήριξη του έργου και της αποστολής της στην παραγωγική διαδικασία.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τις προτάσεις της για τα ΕΑΣ.
Το σημείωμα
της Τρόικας για τα ΕΑΣ
Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, στο σημείωμα που απέστειλαν οι επικεφαλής της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών για τις αμυντικές βιομηχανίες, με ημερομηνία την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, επισημαίνουν ότι δεν δέχονται το εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν ότι η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα δεν μπορεί να κάνει εξαγωγές και θέτουν στην ελληνική κυβέρνηση το δίλημμα: ή δραματική συρρίκνωση των ΕΑΣ ή άμεση εκκαθάριση της εταιρείας.
«Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε την δέσμευσή σας από το Μνημόνιο Κατανόησης να υιοθετήσετε τις μη αναστρέψιμες αποφάσεις-δεσμεύσεις τις οποίες οφείλετε να έχετε υλοποιήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης των δανειστών και θέτουν τελεσίγραφο 57 ημερών για τη δραστική αναδιάρθρωση ή το άμεσο κλείσιμο των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.
Κατά την άποψη των στελεχών της τρόικας, η τελευταία πρόταση που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από επεξεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης δεν είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες.
Κοιτάξτε τα λεφτά των φορολογουμένων, είναι το μήνυμα της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση με το οποίο οι δανειστές προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν τον ισχυρισμό τους ότι είναι προς το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον η δραστική συρρίκνωση ή το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών.

Φορολογία ακινήτων
και επιτάχυνση
της διαπραγμάτευσης
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει εσωτερική δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν, δε, την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου να βρει η χώρα το ρυθμό της, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή
το κρίσιμο ραντεβού με την Τρόικα: Πιέσεις
για ασφαλιστικό,
μέτρα και ΦΠΑ
«Κόβουν» και την
τελευταία πηγή εσόδων των ταμείων – Οδηγούν τις διαπραγματεύσεις
σε περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό έως και την Πέμπτη που τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών θα έχουν δώσει την τελική τους βαθμολογία για την απόδοση των μέτρων Βρούτση με στόχο την αύξηση των εσόδων των ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Την Παρασκευή, στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα η Τρόικα αναμένεται να γνωστοποιήσει αν απορρίπτει ή αποδέχεται τα μέτρα και ποιες είναι οι επιπλέον αξιώσεις της για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Πάντως αν υπάρξει εμπλοκή, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη επεξεργαστεί σενάρια για μείωση των συντάξεων των ειδικών ταμείων ως απόρροια των μειώσεων των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ – μέτρο που αποτελεί μνημονιακή μας δέσμευση- καθώς και για μείωση των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ.

Κομβικό σημείο για τη λήψη μέτρων θα αποτελέσει και το ύψος του «κενού» που θα «κλειδώσει» στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ ενώ στην καλύτερη περίπτωση η Τρόικα θα ανεβάσει την εκτίμησή της στο 1 δισ.
Οι ελεγκτές, στη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έκαναν ένα γρήγορο «σκανάρισμα» στις λοιπές εκκρεμότητες που απορρέουν από το μνημόνιο αξιώνοντας:
– Κατάργηση των κοινωνικών πόρων των ταμείων, μέτρο που θα «ρουφήξει» και την τελευταία σταθερή πηγή εσόδων τους. Η απώλεια των πόρων θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, η μείωση των συντάξεων και των λοιπών παροχών θα αποτελέσει μονόδρομο. Ο Υπουργός Εργασίας παρέπεμψε το θέμα για διαπραγμάτευση στο Υπουργείο Οικονομικών αφού εμπλέκεται με τη δημοσιονομική διαχείριση, διευκρινίζοντας ότι η δική του μνημονιακή υποχρέωση ήταν να παραδώσει τον αναλυτικό πίνακα με τα ταμεία που διαθέτουν κοινωνικούς πόρους.
– Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, σταδιακά, αρχής γενομένης το 2014. Η μείωση θα συρρικνώσει τα έσοδα κατά 350 εκ. ετησίως εντείνοντας το πρόβλημα του ΙΚΑ. Η Τρόικα απέρριψε το αίτημα της ελληνικής πλευράς να αναβληθεί για ένα έτος η υλοποίηση του μέτρου αξιώνοντας την υποβολή προτάσεων για ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2014. Να θυμίσουμε ότι η Τρόικα είχε απορρίψει στο παρελθόν και την πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών με τη μορφή μπόνους μόνο για τους συνεπείς στις πληρωμές τους εργοδότες. Από την άλλη πλευρά, απορρίπτουν με εμμονή τις προτάσεις του ΙΚΑ για ευνοϊκότερη- με περισσότερες δόσεις- ρύθμιση οφειλών.
– Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων έως το τέλος του έτους. Ο κ. Βρούτσης περιμένει την έκθεση του διεθνούς γραφείου εργασίας για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και στη συνέχεια θα προωθήσει υπουργική απόφαση που θα καταργεί το δικαίωμα βέτο που έχει ο εκάστοτε υπουργός εργασίας να απορρίψει το αίτημα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις.
– Χορήγηση ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος πιλοτικά από το 2014.
Πάντως, η σύνθλιψη των οφειλετών με τη βοήθεια των νέων εργαλείων διασταύρωσης στοιχείων είναι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης εσόδων προκειμένου να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ηδη το ΙΚΑ – μόλις μια μέρα από τις ανακοινώσεις – έβαλε φραγή στη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για 493 οφειλέτες .
Αυτοί οι οφειλέτες – οι οποίοι προφανώς ασφάλιζαν «επί πιστώσει » το προσωπικό τους για πολλά χρόνια – μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο Υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.
Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, το ΙΚΑ «τσίμπησε» 10.000 παλαιότερους οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, μπλοκάροντας την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 1,2 δισ. ευρω. Αν οι οφειλέτες δε προλάβουν να εξοφλήσουν ή να διακανονίσουν τα χρέη τους, το ΙΚΑ έχει «λαμβάνειν» από το συμψηφισμό με το ΦΠΑ 200 εκ. ευρώ.