«Με ενδιαφέρει η διασφάλιση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα και της αποτελεσματικότητας των Δήμων και όχι ο αριθμός τους. Αν δηλαδή γίνουν δέκα και είναι «αδιαφόρετοι», όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας, τι θα κερδίσουμε;»
Την άποψη αυτή εκφράζει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Γιώργος Υψηλάντης που ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν θέλησε ακόμη να ομιλήσει για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου.
Σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία της ΔΕΥΑΡ, στο δύσκολο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο Καλικράτης, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε πως η πορεία είναι δύσκολη.
«Η ΔΕΥΑΡ ακολουθεί μια πορεία δύσκολη διότι αντί να εκσυγχρονισθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, έγινε ακόμα πιο αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό και δύσκαμπτο, με την εφαρμογή των κρατικίστικων θέσφατων του Καλλικράτη», δηλώνει ο κ. Υψηλάντης και υπογραμμίζει πως αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας όλων των ΔΕΥΑ, είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα απαξιωθούν και θα ακολουθήσουν την πορεία ιδιωτικοποίησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΘ.
Σχετικά με την επάρκεια της Ρόδου σε νερό ο αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΥΑΡ, τονίζει:
«Επάρκεια του νερού υπάρχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και περίσσεια. Η επάρκεια εξασφαλίζεται μέχρι σήμερα με την υπεράντληση των υπόγειων υδροφορέων ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Κι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων».
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Ποιο ήταν το αντικείμενο του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο ΑΚΤΑΙΟΝ;
Η Ημερίδα-Σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο ΑΚΤΑΙΟΝ, είχε σαν θέμα τα Συστήματα Συλλογής Όμβριων Υδάτων & την Επανάχρηση του Νερού. Η ημερίδα οργανώθηκε από τη ΔΕΥΑΡ και τον διεθνή μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean, GWP-Med (Μεσογειακό Σκέλος της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό) στα πλαίσια του «Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων σε Ελληνικά Νησιά», υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Παράλληλα έγινε παρουσίαση της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων του νησιού της Ρόδου.
• Μπορεί πράγματι το νερό της βροχής ή αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί ελαφρά από οικίες και επιχειρήσεις να επαναχρησιμοποιηθεί και πώς;
Η επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού αλλά και του ελαφρά χρησιμοποιημένου νερού (grey water) είναι πράγματι εφικτή, κυρίως για δευτερεύουσες χρήσεις, όπως είναι η τροφοδότηση των τουαλετών, το πότισμα χώρων πρασίνου, αλλά και ο καθαρισμός (πλύσεις) εξωτερικών χώρων.
Το μόνο που απαιτείται είναι να το μαζέψουμε, να το αποθηκεύσουμε και ενδεχόμενα να το επεξεργαστούμε, εφόσον απαιτείται. Κι αυτό με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, αν λάβει κανείς υπόψη του τις τεχνικές λύσεις που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο.
• Έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΡ τις τεχνικές αυτές και πού;
Η ΔΕΥΑΡ σε συνεργασία με το GWP-Med (Μεσογειακό Σκέλος της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό), έχει υλοποιήσει πρόσφατα τις παρακάτω τρεις σχετικές δράσεις:
➢Αρχές Σεπτεμβρίου τοποθέτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ασγούρου σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού, το οποίο συγκεντρώνεται σε δεξαμενή χωρητικότητας 50 κ.μ. που κατασκευάσθηκε στην αυλή του σχολείου. Το νερό αυτό στη συνέχεια τροφοδοτεί τα καζανάκια στις τουαλέτες του σχολείου και ταυτόχρονα χρησιμοποιείται για το πότισμα των χώρων πρασίνου. Με τον τρόπο αυτό, το σχολείο εξοικονομεί νερό, μειώνει τα έξοδά του, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί μια δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών.
➢ Την ίδια περίοδο, υλοποιήθηκε ακριβώς όμοια δράση στο Δημοτικό Σχολείο Δαματριάς, αλλά με δεξαμενή 30 κ.μ.
Τέλος πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε οικίσκος επεξεργασίας του νερού της πηγής Δράκου στην Κατταβιά, με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης, ικανότητας 10κ.μ./ημέρα. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΥΑΡ διαθέτει στους κατοίκους της τοπικής κοινότητας έναντι συμβολικού αντιτίμου, πόσιμο νερό άριστης ποιότητας. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα η Κατταβιά δεν διέθετε πόσιμο νερό.
• Υπάρχει επάρκεια νερού στο νησί μας και για τα επόμενα χρόνια; Γιατί είναι απαραίτητο να λειτουργήσει όσο πιο σύντομα γίνεται το φράγμα Γαδουρά; Είναι έτοιμη η ΔΕΥΑΡ για να αναλάβει τη διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά;
Επάρκεια του νερού υπάρχει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και περίσσεια. Η επάρκεια εξασφαλίζεται μέχρι σήμερα με την υπεράντληση των υπόγειων υδροφορέων ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Κι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα έργα του Γαδουρά. Και βεβαίως να τεθούν σε λειτουργία. Η ΔΕΥΑΡ είναι σχετικά έτοιμη για να αναλάβει τη διαχείριση του Φράγματος.
• Μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα φράγματα στο νησί μας και τι θα προσφέρουν;
Υπάρχει ήδη το Φράγμα Απολακκιάς χωρητικότητας 7.600.000 κ.μ. και η Λιμνοδεξαμενή Σκολωνίτης με χωρητικότητα 450.000 κ.μ. που καλύπτουν κυρίως αρδευτικές ανάγκες. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η συνέχιση των εργασιών στο Φράγμα Κρητηνίας, χωρητικότητας 2.000.000κ.μ.
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν εγκεκριμένες από το Υπουργείο Γεωργίας μελέτες πέντε ακόμα φραγμάτων (Σορωνής, Ασκληπειού, Λάρδου, Επτά Πηγών, Νάνων) συνολικής χωρητικότητας 5.125.000 κ.μ.
Τα φράγματα αυτά, θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς οικονομίας του νησιού, κάτι που σήμερα έχουμε κάτι παραπάνω από ανάγκη.
• Πώς εξελίχθηκε μέχρι τώρα η λειτουργία της ΔΕΥΑΡ καθώς με την εφαρμογή του Καλλικράτη άλλαξαν κάποια πράγματα;
Η ΔΕΥΑΡ ακολουθεί μια πορεία δύσκολη διότι αντί να εκσυγχρονισθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, έγινε ακόμα πιο αναχρονιστικό, γραφειοκρατικό και δύσκαμπτο, με την εφαρμογή των κρατικίστικων θέσφατων του Καλλικράτη. Η αλήθεια είναι πως αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας όλων των ΔΕΥΑ, είναι βέβαιο ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα απαξιωθούν και θα ακολουθήσουν την πορεία ιδιωτικοποίησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΘ.
• Πώς εξελίσσεται το θέμα του έργου κατασκευής του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γαδουρά;
Τα έργα ύδρευσης της πόλης από το Φράγμα Γαδουρά, πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους. Ωστόσο στα πλαίσια της γενικής εικόνας διάλυσης του κράτους, αυτές τις μέρες καταργήθηκε η ΕΥΔΕ Ρόδου και το προσωπικό της τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ενώ δηλαδή τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν κλείσει ακόμα, κατήργησαν την υπηρεσία που τα επιβλέπει. Ελπίζω ότι με την συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα δοθεί λύση ώστε να συνεχισθούν και να ολοκληρωθούν ομαλά και κυρίως γρήγορα. Είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη να έλθει νερό από το φράγμα στις δεξαμενές της πόλης, πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
• Θα πρέπει να υπάρχουν στο νησί της Ρόδου ένας ή περισσότεροι ΟΤΑ και γιατί; Πέτυχε στη λειτουργία του ο ενιαίος Δήμος στο νησί μας;
Προσωπικά έχω διατυπώσει δημόσια και αναλυτικά την άποψή μου για το θέμα. Μ’ ενδιαφέρει η διασφάλιση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα και της αποτελεσματικότητας των Δήμων και όχι ο αριθμός τους. Αν δηλαδή γίνουν δέκα και είναι «αδιαφόρετοι» όπως συνηθίζει να λέει ο λαός μας, τι θα κερδίσουμε;
Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΥΑΡ πρέπει να είναι μια για όλο το νησί και μάλιστα ευέλικτη και αποτελεσματική!
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/iparchi-eparkia-nerou-ochi-omos-ke-perissevma/