«Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους Έλληνες εμπόρους. Εκ των πραγμάτων ακόμη και η πιο μικρή ανάκαμψη της οικονομίας δύσκολα θα φτάσει στην κατανάλωση. Χρειάζεται να διανυθεί ακόμα δρόμος».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης και προσθέτει πως είναι τέτοια τα στοιχεία της κρίσης, που εκ των πραγμάτων ευνοούν όρους για στασιμότητα.
«Ως ΕΣΕΕ λέμε ότι η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας θα προκύψει μόνο εάν ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία. Αυτό σε συνθήκες ύφεσης και οικονομικής κηδεμονίας δεν μπορεί να είναι εφικτό», δηλώνει ο κ. Κορκίδης και ζητά από τους εμπόρους και στην περιοχή μας να αισιοδοξούν και να είναι ψύχραιμοι.
«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειαζόμαστε σύμπνοια και ομοψυχία», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Ο κ. Βασίλης Κορκίδης αναφέρεται και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και δηλώνει πως «από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους η ΕΣΕΕ και το ΙΝΕΜΥ κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας, η εμπορική κίνηση σε όσα καταστήματα επέλεξαν να είναι ανοιχτά, με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και εν μέρει του Πειραιά, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας, δεν ανταποκρίθηκε στις αναμενόμενες προσδοκίες». Σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκούνται με στόχο την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει πως θα πρέπει να δοθεί μάχη για να μην επέλθουν αλλαγές που θα είναι επώδυνες.
Η συνέντευξη του κ. Β. Κορκίδη, αναλυτικά:
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο φετινός χειμώνας για τα εμπορικά καταστήματα καθώς οι πληροφορίες περί ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας δεν έχουν λειτουργήσει θετικά; Θα σταματήσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων;
Δυστυχώς και ο φετινός χειμώνας αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος για τους Έλληνες εμπόρους. Εκ των πραγμάτων ακόμη και η πιο μικρή ανάκαμψη της οικονομίας δύσκολα θα φτάσει στην κατανάλωση. Χρειάζεται να διανυθεί ακόμα δρόμος. Είναι τέτοια τα στοιχεία της κρίσης που εκ των πραγμάτων ευνοούν όρους για στασιμότητα. Γι’ αυτό και ως ΕΣΕΕ λέμε ότι η συνολική ανάκαμψη της οικονομίας θα προκύψει μόνο εάν ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία. Αυτό σε συνθήκες ύφεσης και οικονομικής κηδεμονίας δεν μπορεί να είναι εφικτό.
• Ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία των καταστημάτων έστω και επτά Κυριακές το χρόνο; Ποιους θα ωφελήσει το μέτρο;
Η θέση της ΕΣΕΕ για τις επτά Κυριακές ήταν σαφής: θεωρούμε ότι συνιστούν το «ταβάνι» της αποδοχής του εμπορικού κόσμου και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες. Το ελληνικό εμπόριο δεν ευνοείται από το επιπλέον άνοιγμα των Κυριακών. Ας γίνει μια στρατηγική αξιοποίηση των 7 Κυριακών με βάση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
• Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε από τη λειτουργία των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή, 3 Νοεμβρίου; Οι καταναλωτές επωφελήθηκαν, υπήρξε τζίρος στα καταστήματα;
Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους η ΕΣΕΕ και το ΙΝΕΜΥ κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας, η εμπορική κίνηση σε όσα καταστήματα επέλεξαν να είναι ανοιχτά, με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και εν μέρει του Πειραιά, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας, δεν ανταποκρίθηκε στις αναμενόμενες προσδοκίες. Μία καλή εξήγηση για τη θετική ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού σε αυτές τις συγκεκριμένες αγορές ήταν οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που βοήθησαν πολύ στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και σε περιφερειακές αγορές, όπου συνδύαζαν τον περίπατο με την κατανάλωση σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις εστίασης. Οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Επιπλέον, φαίνεται πως ευνοήθηκαν τα καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, περισσότερο από την πλειονότητα των μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Βέβαια, ως σημαντικό κέρδος της ημέρας θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα καταστήματα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μαγαζιά στην συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν κλειστά. Η ωριμότητα των Εμπορικών Συλλόγων φάνηκε για μια ακόμα φορά στο γεγονός ότι διέγνωσαν σωστά τόσο τις προθέσεις των καταναλωτών όσο και τις δυνατότητες των εμπορικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.
• Λειτούργησε θετικά ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων που τέθηκε σε εφαρμογή καθώς στην περιοχή μας τουλάχιστον δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία από τους καταστηματάρχες για μειώσεις των τιμών;
Κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αγορά αντιμετώπισε δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώθηκαν τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση τελική αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δημιούργησε σύγχυση στον καταναλωτή και απείχε πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει ως ΕΣΕΕ για «μία τιμή – χαμηλή τιμή». Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στα περισσότερα καταστήματα διενεργούνται εκπτώσεις «δύο ταχυτήτων» με ένα μικρό ποσοστό έκπτωσης για νέες χειμερινές παραλαβές εμπορευμάτων και ένα μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για παλιές φθινοπωρινές παραλαβές. Τα τελικά συμπεράσματα της ΕΣΕΕ για τη μίνι εκπτωτική περίοδο θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα.
• Ποια είναι η άποψή σας για το γεγονός ότι η Κομισιόν φαίνεται πως εμμένει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;
Αυτή είναι μια λανθασμένη εμμονή της Επιτροπής που δεν αντιλαμβάνεται τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές και ιδίως στο ύψος των τιμών. Είμαστε υποχρεωμένοι να πιέσουμε για να κατοχυρώσουμε τους χαμηλότερους συντελεστές. Έτσι κι αλλιώς, η διατήρηση του μέτρου αυτού, αποτελεί συγχρόνως, μεταξύ άλλων, και έκφραση της νησιωτικότητας, που προστατεύεται από το Σύνταγμά μας, τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, όπου η ανταγωνιστικότητα αποτελεί μια από τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ποια είναι τα συμπεράσματα του συνεδρίου των εμπορικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη;
Καταλήξαμε στις ακόλουθες προτάσεις: 1) οι υποψήφιοι για την τοπική αυτοδιοίκηση στις Κυκλάδες να προσδιορίσουν με σαφήνεια τι προτίθενται να κάνουν με το παρεμπόριο, 2) το 10% των επιβαλλομένων προστίμων και προσόδων από το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, να καταβάλλεται ως έσοδο των Ταμείων των εμπόρων, 3) διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, 4) αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλισμένων εμπόρων των Κυκλάδων στον OAEE, ΟΓΑ, 5) συμμετοχή των επιχειρήσεων των Κυκλάδων στην ανάδειξη του σήματος ποιότητας «Κυκλαδικής γαστρονομίας», 6) άρση των διοικητικών εμποδίων, δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπορίου (ΚΕΕ) στα Επιμελητήρια και στα Παραρτήματά τους ή και BusinessCenters στους Εμπορικούς Συλλόγους, 7) ανάπτυξη νησιωτικού εμπορίου και των τουριστικών εμπορικών αγορών. Στις προτάσεις συμμετοχής εμπορίου στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που θα εξειδικευτούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας, θα συμπεριληφθούν στοχευμένες προτάσεις που θα αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στα νησιά. Οι προτάσεις μας αυτές θα προέλθουν μετά από διαβούλευση με όλους τους Ε.Σ. σε όλα τα νησιά μας, 8) το ζήτημα της ακτοπλοΐας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, ιδιαίτερα για τον προγραμματισμό της τουριστικής περιόδου. Τα δρομολόγια θα πρέπει να ανακοινώνονται εγκαίρως ώστε να μπορούν να διευθετηθούν οι κρατήσεις. Έμφαση στην ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Υγείας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους τα νησιά μας δέχονται πολύ περισσότερα περιστατικά, 9) Η διαρκώς αυξανόμενη φορολογία έχει ως συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ταυτόχρονη αδυναμία μας, να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών μας. Στο ίδιο πλαίσιο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το χαράτσι ακινήτων και η φορολογική εξαίρεση καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων στην νησιωτική Ελλάδα και 10) οι υποψήφιοι για τα αξιώματα των αιρετών αρχόντων κατά τις εκλογές του Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης κατά τις εκλογές του Μαΐου 2014, θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις προθέσεις τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους για τη μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από εμπορικές επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει άμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων του κλάδου μας, στο πλαίσιο των πολύ δύσκολών δημοσιονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα γενικά.
• «Αγκάθι» για τους εμπόρους συνεχίζουν να είναι οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Ποιες είναι οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Χρειαζόμαστε αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ άνω των 20.000 ¤, ελεύθερη επιλογή κλάσης, μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο και αφαίρεση συντάξιμου χρόνου από την αποδιδόμενη σύνταξη. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους οφειλέτες εμπόρους, μέσω της ενεργοποίησης του ειδικού λογαριασμού για το Ταμείο Ανεργίας των εμπόρων.
• Πώς βλέπετε να προδιαγράφεται το μέλλον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ποιο το μήνυμά σας προς τους επιχειρηματίες της Ρόδου;
Αυτό που ζητώ πάντα από όλους τους συναδέλφους. Να αισιοδοξούν και να είναι ψύχραιμοι. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χρειαζόμαστε σύμπνοια και ομοψυχία.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-empori-tis-rodou-prepi-na-ine-psichremi-ke-esiodoxi/