Το «Εθνος της Κυριακής» δημοσίευσε το ακόλουθο ρεπορτάζ σχετικά με τις αλλαγές που επίκεινται στον «Καλλικράτη».
Αλλαγές στα όρια του «Καλλικράτη» ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, αφού εισηγείται το «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών Δήμων σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, προτείνει τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμων στο σύνολο των μεγάλων νησιών, ανατρέποντας τη βασική φιλοσοφία του «Καλλικράτη» που προέβλεπε τη δημιουργία ενός Δήμου σε κάθε νησί.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία τεσσάρων δήμων στη Λέσβο, τριών στην Κέρκυρα και δύο-τριών Δήμων στα νησιά της Ρόδου, της Σάμου και της Κεφαλονιάς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συναντά αντιστάσεις από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, κυρίως στη Ρόδο και την Κέρκυρα, που διαφωνούν με το «ξήλωμα» -όπως το χαρακτηρίζουν- του «Καλλικράτη». Το υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί μια δημοτική αρχή να συντονίσει σε ικανοποιητικό βαθμό το έργο των υπηρεσιών σε νησιά με μεγάλη έκταση, όπου για να μετακινηθεί κανείς από τη μία άκρη έως την άλλη χρειάζεται έως και 2 ώρες. Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις για το «σπάσιμο» και άλλων νησιωτικών και ηπειρωτικών Δήμων από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της ΝΔ οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά των Δήμων-μαμούθ από το 2010 που θεσμοθετήθηκε ο «Καλλικράτης».
Σημείο-κλειδί για την αλλαγή των ορίων των Δήμων, κυρίως στα νησιά, θα αποτελέσουν τα κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο και εκτιμάται ότι θα αφορούν τη γεωγραφική έκταση με βάση τα δημοτικά διαμερίσματα που ισχύουν σήμερα.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες προβλέπεται επίσης η δυνατότητα σε μία δημοτική ενότητα να «αποσχιστεί» από τον δήμο όπου ανήκει (εφόσον πρόκειται για Δήμο με περισσότερους από 100.000 κατοίκους) και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ενταχθεί σε όμορο Δήμο. Η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί η εθελούσια ένταξη κοινότητας σε ΟΤΑ, και αυτοδιοικητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε όλη την επικράτεια.
Μετακίνηση υπαλλήλων
Παράλληλα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, προετοιμάζοντας τη μετακίνηση χιλιάδων εξ αυτών στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς προβλέπει ότι:
• Επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ ΟΤΑ, καθώς για πρώτη φορά θα είναι εφικτές οι αποσπάσεις υπαλλήλων μεταξύ Δήμων για 2 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Μέχρι σήμερα οι αποσπάσεις επιτρέπονταν μόνο για λόγους συνυπηρέτησης με τον/τη σύζυγο.
• Επιτρέπεται επίσης η μετακίνηση προσωπικού για δύο χρόνια μεταξύ υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
• Δίνεται η δυνατότητα στον δήμαρχο με απόφασή του να μετακινεί προσωπικό του Δήμου και των ΝΠΔΔ καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων για την κάλυψη αναγκών εντός του ΟΤΑ για 5+5 χρόνια.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα απελευθερώσει τις μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ δήμων και περιφερειών, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί το θεσμικό περιβάλλον για την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας στους δήμους. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με την ΚΕΔΕ για την εφαρμογή της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απελευθέρωση της κινητικότητας μεταξύ των ΟΤΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταγράψει τις κενές θέσεις σε Δήμους και περιφέρειες ανά την Ελλάδα.
Κατόπιν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που επιθυμούν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια θα τεθούν σε εθελοντική κινητικότητα και θα παραμείνουν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε διαθεσιμότητα που δεν θα ξεπερνάει τους τρεις μήνες. Κατόπιν θα τοποθετούνται με βάση τη μοριοδότηση που έχει θεσπίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις κενές θέσεις των ΟΤΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων που θέλουν να μετακινηθούν σε ΟΤΑ της περιφέρειας μπορεί να ξεπεράσει τις 5.000 εργαζομένους.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ένας μεγάλος αριθμός δημοτικών υπαλλήλων στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα επιθυμούν να μεταταχθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην περιφέρεια, όπου μπορούν να μειώσουν το κόστος ζωής των οικογενειών τους.
Το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει την κατάθεση στη Βουλή του νέου Κώδικα Δήμων, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στις αλλαγές που έχουν θεσπιστεί με τον «Καλλικράτη», καθώς και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στους ΟΤΑ.