Δεν πρόκειται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο σήμερα η Πολεοδομική Μελέτη που εκπονήθηκε για τη Μεσαιωνική Πόλη.
Αυτό προέκυψε από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση των παρατάξεων της μειοψηφίας και να εγκριθεί η μελέτη.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ. Χάρης Λαμπρίδης, ο μηχανικός που συνέταξε τη μελέτη κ. Γιάννης Παπαχριστοδούλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο η μελέτη είχε κατατεθεί για πρώτη φορά προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Παρά την πολύωρη συζήτηση που έγινε τότε η μελέτη αποσύρθηκε και δεν ελήφθη απόφαση εξαιτίας των ενστάσεων που διατυπώθηκαν. Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε εκφράσει την αντίρρηση του για το γεγονός ότι την ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση σοβαρών θεμάτων για τη Μεσαιωνική Πόλη θα είχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δήμου Ρόδου.
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε τις ίδιες ενστάσεις χθες καθώς δεν επήλθαν, όπως διαπίστωσε, αλλαγές στη μελέτη. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συναίνεση ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης πως στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν θα ληφθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.
«Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την πολεοδομική μελέτη της Μεσαιωνικής Πόλης είχαμε αποφασίσει να συζητήσουμε με την αντιπολίτευση για τις ενστάσεις που είχε. Συζητήσαμε σήμερα αλλά ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για να καταλήξουμε. Ένα σχέδιο για την Μεσαιωνική Πόλη είναι σοβαρό διαχρονικό και σημαντικό θέμα γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις της δημοτικής αρχής μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης, να ωριμάσει το θέμα και να περάσει με τη μεγαλύτερη δυνατόν συναίνεση στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
“Θα συζητηθεί το θέμα αλλά δεν θα λάβουμε ακόμη απόφαση. Θα έχουμε συναντήσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και το θέμα θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο το Δεκέμβριο. Ετσι θα μπορούμε να διεκδικήσουμε από το αρμόδιο υπουργείο αυτά που επιθυμούμε για την Μεσαιωνική Πόλη”.
Σχετικά με τις ενστάσεις που υπάρχουν για την συγκεκριμένη μελέτη, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
“Μπαίνουν θέματα πολιτικά και ουσίας. Θέλουμε να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο. Αυτό μας ενδιαφέρει”.
Σε ερώτηση σχετικά με την μελέτη για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη της Ρόδου, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως για το θέμα αυτό φαίνεται να υπάρχει συναίνεση.
“Για το θέμα αυτό φαίνεται πως συμφωνούμε και θα το εγκρίνουμε. Εχουμε συζητήσεις με τους μελετητές και αύριο θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία η συγκεκριμένη μελέτη”.
Να σημειωθεί πως μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουσουρνάς είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΡΟΑΝ που του εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την πρόταση να δημιουργηθεί πάρκινγκ σε ακίνητο που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου.
Τους λόγους για τους οποίους δεν έδωσε τη συγκατάθεση του στη σύσκεψη σε ό,τι αφορά τη μελέτη για την Μεσαιωνική Πόλη ανέλυσε με δηλώσεις του χθες, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
“Μας παραδόθηκε η ίδια εισήγηση που είχε κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ζήτησα να ενημερωθώ αν υπήρξαν αλλαγές στο σχετικό κείμενο. Η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική. Ή συζητάμε με σκοπό να αναζητούμε μια κοινή συνισταμένη ή δεν έχει νόημα να βρισκόμαστε. Ζήτησα να μην συζητηθεί αύριο επί της ουσίας του θέμα. Ό,τι είχαμε να πούμε το αναφέραμε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και διήρκεσε αρκετές ώρες. Αφού δεν άλλαξε η εισήγηση δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να δώσει ούτε και τώρα την συναίνεση του για τη μελέτη, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:
«Υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σε πολλά σημεία της μελέτης που αφορά την Μεσαιωνική Πόλη. Η βασική αντίρρηση μου αφορά το όργανο που θα έχει την ευθύνη για το θέμα. Δήλωσα πως οι αιρετοί θα πρέπει να έχουν ένα παραπάνω λόγο στο θέμα αυτό. Μου δημιουργήθηκε η απορία για την συζήτηση του θέματος στη στιγμή που δεν επήλθαν αλλαγές στην εισήγηση. Δεν θα ληφθεί απόφαση στην αυριανή συνεδρίαση. Θα κάνουμε συναντήσεις με τους μελετητές που συνέταξαν τη μελέτη και θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα να γίνουν δεκτές κάποιες από τις προτάσεις μας. Όταν θα έρθει ξανά προς συζήτηση το θέμα θα έχουν ενταχθεί πιστεύω και κάποιες από τις προτάσεις μας».
«Επειδή είναι πολλά και τεχνικά ζητήματα, επιθυμώ να έχει αναβαθμισμένο ρόλο το δημοτικό συμβούλιο. Ο Δήμος επίσης πρέπει να έχει δυνατότητα παρέμβασης. Με αυτό το σχέδιο ΠΔ ο Δήμος πάει στην γωνία ακόμη και σε θέματα που από την υφιστάμενη νομοθεσία έχουν να κάνουν με κανονιστικές διατάξεις αρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου. Αυτά όλα δεν τα εκχωρώ σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι αιρετοί υποχρεούνται να έχουν άποψη και εποπτεία σε αυτά που συμβαίνουν στον τόπο τους. Δεν είναι πολιτική φιλοδοξία και αμοραλισμός αυτό», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως οι αιρετοί έχουν ευθύνη να ελέγχουν όσα γίνονται στον τόπο τους και να παρεμβαίνουν.
«Για μένα το σχέδιο ΠΔ σημαίνει προσχώρηση.Δεν παραιτούμαστε από τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας.
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πλήρως το τοπίο από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της ΤΑ και τις αλλαγές που θα επέλθουν στον εκλογικό νόμο.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ΟΤΑ που θα πρέπει να υπάρχουν στη Ρόδο δήλωσε, πως δεν είναι “διαδρομιστής”!
«Κανένα από αυτά τα θέματα δεν είναι εύκολο. Μιλάμε για ζητήματα μεγάλα και δύσκολα. Επιπλέον πρέπει να υπάρξει και ο συγκερασμός απόψεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν είναι μονοκομματική. Είναι μια ιδιαίτερη πολιτική περίοδος. Η καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχεδίων δεν είναι κάτι καλό. Όλα στην Ελλάδα γίνονται την τελευταία στιγμή. Είμαστε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και θυμήθηκαν να τα αλλάξουν όλα. Δεν μπορώ όμως και να κατηγορήσω τους αρμοδίους γιατί είναι πολύ μεγάλα τα θέματα. Για τον εκλογικό νόμο νομίζω πως θα πρέπει να δούμε και τις λεπτομέρειες. Η πρώτη μου εντύπωση είναι θετικη παρά το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται πιο δύσκολες για τον εκάστοτε υποψήφιο. Το σύστημα όμως θα λειτουργεί καλύτερα για τη δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.
Για τις αλλαγές στο χωροταξικό των ΟΤΑ ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Δεν μου αρέσει αυτός ο ρόλος. Αν κάτι δεν υπήρξα ποτέ στη ζωή μου είναι διαδρομιστής. Δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό. Εδώ έχει επαγγελματίες. Η Ρόδος είναι γεμάτη διαδρομιστές. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτούς. Εχουν και κάρτες να σας μοιράσουν Αν θέλετε πολιτική συζήτηση είμαι εδώ. Αν επιθυμείτε διαδρομιστές, έχει πάρα πολλούς».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/den-tha-lifthi-simera-apofasi-gia-tin-poleodomiki-meleti/