Πολλά είναι τα ακίνητα στη Ρόδο που κινδυνεύουν να βγουν στον πλειστηριασμό

Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών είναι ένα από τα μέτρα που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τρόικα στις συναντήσεις της με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.
Βέβαια, έπειτα από συνάντηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θ. Σκορδά με τον Π. Τόμσεν και τον Μ. Μόρς επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ωστόσο, μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση, τα πράγματα παραμένουν ρευστά και κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει τι πραγματικά μας περιμένει, ανέφεραν δικαστικοί επιμελητές του Πρωτοδικείου Ρόδου.
Παράλληλα, στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν πως όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Αντιθέτως, οι δανειολήπτες, οι οποίοι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά αδιαφορούν για την καταβολή των χρεών τους, θα αποκαλυφθούν και δεν θα προστατευθούν.
Μέχρι στιγμής, πρώτοι στη λίστα των πλειστηριασμών είναι 15.000 δανειολήπτες, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις προστατευτικές διατάξεις, δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους.
Έπειτα από το ερώτημα «Ποιά είναι η άποψη σας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών;», το οποίο απηύθυνε η «δ» σε δικαστικούς επιμελητές του Πρωτοδικείου Ρόδου, το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν η καθολική διαφωνία με το εν λόγω μέτρο, ειδικά για όσους , διαπιστωμένα, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αφού όπως υποστήριξαν οι περισσότεροι των ερωτηθέντων, η άρση αναστολής των πλειστηριασμών “θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες”.

Ο δικαστικός επιμελητής του Πρωτοδικείου Ρόδου, κ. Δημήτριος Γάτσης, δήλωσε: “Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών θα επιδεινώσει το ήδη αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά και στους οφειλέτες. Ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του. Δεν νομίζω πως θα πρέπει να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Θεωρώ πως θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω περαιτέρω λεπτομέρειες. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη βάσει ποιών κριτηρίων θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους «έχοντες» και στους «μη έχοντες». Δεν έχει καταλήξει πουθενά η Κυβέρνηση ακόμη. Παρά το γεγονός ότι δεν έχω εικόνα του ποσοστού των Ρόδιων πολιτών που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς, πιστεύω πως θα υπάρξει πλήγμα μεγάλο και στη Ρόδο. Ειδικά αν καταργηθεί το όριο των 200.000 ευρώ, θα μιλάμε για καταστροφή. Κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα καταστροφικό για όλους”.

Ο δικαστικός επιμελητής του Πρωτοδικείου Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Πούλιος, δήλωσε: “Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ίσως θα πρέπει να γίνει για όσους έχουν αποκομίσει κάποιο κέρδος από τα ακίνητα. Όμως, για τους ανθρώπους που απέκτησαν κάποιο ακίνητο υπό τη μορφή του ονείρου, να αγοράσουν ένα οίκημα ή να στεγάσουν την επιχείρηση τους και βρέθηκαν στη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Δεν είναι δυνατόν να τοποθετούμε όλους τους ανθρώπους σε μια κατηγορία. Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός. Οι άνθρωποι που εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και απέκτησαν τεράστια περιουσία, θα πρέπει να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Θεωρώ απαραίτητη τη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί από τις φορολογικές δηλώσεις του κάθε ατόμου. Όσοι έχουν πραγματική ανάγκη θα πρέπει να προστατευτούν, δίχως δεύτερη σκέψη, από όλους μας. Εκτιμώ πως στη Ρόδο υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων και κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς”.

Ο δικαστικός επιμελητής του Πρωτοδικείου Ρόδου, κ. Νικόλαος Χρυσανθής, δήλωσε: “Η πρώτη κατοικία προστατεύεται και πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται βάσει νόμου. Πιστεύω πως η άρση αναστολής των πλειστηριασμών είναι εις βάρος του λαού. Η αγορά πλέον είναι «νεκρή». Εγώ έχω περίπου 12 περιπτώσεις ακινήτων που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Πιστεύω πως αν λάβουμε υπ΄όψη τον αρκετά μεγάλο αριθμό δικαστικών επιμελητών που υπάρχουν στο νησί, τότε σίγουρα τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό υπερβαίνουν τα 400”.

Ο δικαστικός επιμελητής του Πρωτοδικείου Ρόδου, κ. Χρήστος Μούττης, δήλωσε: “Ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη εικόνα. Εγώ τάσσομαι κατά της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη κατοικία πρέπει να διασφαλιστεί. Από την επαγγελματική μου ιδιότητα είμαι σε θέση να γνωρίζω πως είναι αρκετά τα ακίνητα του νησιού που κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς”.