Μια μεγάλη προσπάθεια για να μάθουν την ελληνική γλώσσα οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες που διαμένουν (προσωρινά) φιλοξενούμενοι στην Ρόδο σε διάφορες δομές, έχει ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εδώ και τρία χρόνια.
Η προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίζεται σε εθελοντική βάση τόσο από σπουδαστές όσο και από καθηγητές στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΣΑΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ειδικότερα θα προσφερθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για ενήλικες πρόσφυγες.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Διονύσης Γουβιάς, αναπληρωτής καθηγητή εκπαιδευτικής πολιτικής στο Τμήμα Επιστημών της προσχολικής αγωγής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
«Στη Σχολή μας έχουμε ξεκινήσει από το 2016 μια σειρά από δράσεις.
Οι συνάδελφοι που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια έχουν μεγάλη πείρα καθώς έχουν δουλέψει με ευάλωτους πληθυσμούς και στο παρελθόν.
Από την άνοιξη του 2016 προχωρήσαμε σε πιο οργανωμένη βάση πάνω σε 3 πυλώνες: η πρώτη είναι οι δράσεις υποστήριξης των παιδιών προσφύγων που φιλοξενούνται στα πρώην σφαγεία –από φοιτητές και φοιτήτριές μας. Ακολούθησε μια προσπάθεια να εγγραφούν παιδιά της προσχολικής ηλικίας σε δημοτικά σχολεία με την βοήθεια της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης και πολλών διευθυντών. Και σε αυτή την προσπάθεια γίνονταν μαθήματα από φοιτητές της σχολής μας
. Η τρίτη δράση είναι αυτή η ξεκίνησε από το 2016 με μαθήματα ελληνικής γλώσσας που γίνονται μέσα στο Πανεπιστήμιο».
Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, είναι ωστόσο μια δύσκολη υπόθεση, τόσο για τα μικρά παιδιά της προσχολικής ηλικίας όσο και για τους μεγαλύτερους: «Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά έστω και με λεκτική επικοινωνία, αφού δεν υπήρχε μεταφραστής. Ωστόσο, τα προσφυγόπουλα έδειξαν ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκαν.
Άρχισαν να κοινωνικοποιούνται και να ανταποδίδουν το ενδιαφέρον που τους έδειξαν οι φοιτητές μας.
Όσον αφορά στα μαθήματα μέσα στα σχολεία, αυτό ήταν μια πιο δύσκολη δράση.
Φυσικά, μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό παιδιών που ξεκίνησε αρχικώς με το 10ο δημοτικό σχολείο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Από εκεί και πέρα, τα παιδιά που ήθελαν μπορούσαν να γραφτούν σε κάποιο από τα δημοτικά σχολεία της πόλης.
Τα παιδιά αυτά ανήκουν είτε σε ανθρώπους που φιλοξενούνται στην δομή στα παλιά σφαγεία, είτε σε άλλες δομές που υποστηρίζονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κ.λπ.», λέει ο κ. Γουβιάς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι ενήλικες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
«Σε αυτή την δράση, είχαμε την αρωγή των εθελοντών αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, δείχνουν ενδιαφέρον για να μάθουν. Υπάρχουν και περιπτώσεις, που δεν ενδιαφέρονται –για διάφορους λόγους. Εάν κάποιος ετοιμάζεται να φύγει για άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν δείχνει ενδιαφέρον για να μάθει ελληνικά. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που θέλουν να μάθουν την γλώσσα για να μείνουν εδώ, όσο αναμένουν τις απαντήσεις για άσυλο ή θέλουν να πάνε σε άλλες περιοχές της χώρας» αναφέρει ο κ. Γουβιάς.
Να σημειωθεί τέλος, ότι στην Ρόδο είναι το μοναδικό σημείο όπου οι πανεπιστημιακοί δουλεύουν πολύ δυναμικά με τα προσφυγόπουλα αλλά και με τους ενήλικες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες –κυρίως μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Πληροφορίες
Τα μαθήματα στους/στις ενήλικες υλοποιούνται σε εθελοντική βάση από τη Μαριάνθη Οικονομάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ, τον Δημήτρη Κόκκινο, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του ΠΤΔΕ και την Αρετή Σαρή, φιλόλογο και διδάσκουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.
Τα μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-20 προσφέρονται στην αίθουσα του Εργαστηρίου Γλωσσολογίαςτου ΠΤΔΕ (κτήριο «7ης Μαρτίου», Λεωφ. Δημοκρατίας 1, Ρόδος), κάθε Τετάρτη, και ώρες 11:15-13:15.
Οι επιστημονικά υπεύθυνες/οι των μαθημάτων, καθώς και των ευρύτερων δράσεων στήριξης και εκπαίδευσης προσφύγων της Σχολής, είναι οι παρακάτω:
-Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ
-Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΔΕ, Υποδιευθύντρια Εργαστηρίου Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ
-Μαριάνθη Οικονομάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΠΤΔΕ
-Διονύσης Γουβιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΠΑΕΣ