Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η κατάθεση νέου νομοσχεδίου με το οποίο θα δίνονται λύσεις στο χωροταξικό του νησιού.
Το σχέδιο νόμου που έχει ήδη κατατεθεί και αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν περιλαμβάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά το χωροταξικό των ΟΤΑ.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν, ομιλώντας στους δημοσιογράφους χθες οι βουλευτές του νομού κκ. Βασίλης Υψηλάντης και Δημήτρης Γάκης.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δήλωσε πως στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δεν γίνεται μνεία για τη Ρόδο.
«Σε πρώτη φάση η Ρόδος δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια». Η συζήτηση έχει ανοίξει όμως και έχουν γίνει προτάσεις από τη ΝΟΔΕ και τον αγροτικό κόσμο για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Υπάρχει και η άλλη άποψη που εκφράζεται από φορείς που δεν επιθυμούν αλλαγές», δήλωσε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Αναφερόμενος στο χωροταξικό των ΟΤΑ ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε πως όλα θα πρέπει να γίνουν με τη δέουσα προσοχή καθώς η Ρόδος είναι ένα αναπτυξιακό τρένο που δεν θα πρέπει να χαντακωθεί με πρόχειρες αποφάσεις.
«Αν πρέπει να επανέλθουμε σε μια πρότερη κατάσταση επιβάλλεται πρώτα να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Αναφέρομαι στις μητροπολιτικές λειτουργίες και στα οικονομικά βάρη που έχει κληρονομήσει ο σημερινός Δήμος. Θεωρώ πως το πρόβλημα της Ρόδου δεν είναι όμοιο με των άλλων νησιών. Είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπορεί να είναι και χωροταξικό. Η Ρόδος είναι ένα αναπτυξιακό τρένο που δεν μπορεί να χαντακωθεί με πρόχειρες αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Σε ερώτηση αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στην ΤΑ στη στιγμή που υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, ο κ. Β. Υψηλάντης δήλωσε:
«Στη Ελλάδα είτε καθυστερούμε χρόνια να φτιάξουμε κάτι ή το κάνουμε σε μια ημέρα. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε τη μέση οδό και να την ακολουθήσουμε».
Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ακόμη πως η Περιφέρειά μας δεν λειτουργεί αναπτυξιακά.
«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε αναπτυξιακά θα πρέπει να εστιάσουμε τη προσοχή μας στην λειτουργία της αυτοτελούς Περιφέρειας Δωδεκανήσου. Αυτό θα το φωνάζω και θα το διακηρύσσω πάντα. Πιστεύω κάποια στιγμή να του ακούσουν όσοι έχουν την ευθύνη και να το προχωρήσουν», δήλωσε ο κ. Β.Υψηλάντης.
Σχετικά με τη δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Το να δημιουργηθούν κάποιοι χώροι για την πρώτη περίθαλψη των ανθρώπων αυτών που άρχονται στα νησιά μας δεν είναι κακό. Θεωρώ όμως ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται μόνιμα κέντρα σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Είναι σημαντικό ζήτημα και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργούν τα κρατητήρια μας. Λειτουργώ για τη βελτίωση τους».
Ο κ. Υψηλάντης δήλωσε ακόμα πως η δημιουργία μόνιμων κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών θα δημιουργήσει προβλήματα στον τουρισμό του νησιού μας.
«Το έχω τονίσει αυτό κατ’ επανάληψη πως τα κέντρα αυτά θα δημιουργήσουν προβλήματα στον τουρισμό μας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Περιφέρεια «Khmelnytskyi» της Ουκρανίας.
«Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την συμμετοχή εκπροσώπων από περιφέρεια της Ουκρανίας. Είναι ευκαιρία αυτή την ώρα να αναζητούμε συμμαχίες και συνεργασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργώ και εγώ σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο κ. Υψηλάντης.
Στις αλλαγές που θα γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε πολιτικές σκοπιμότητες αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.
«Πρέπει να πω ότι όλα έχουν βαλτώσει. Οι αρμόδιοι είναι μια έτσι και μια αλλιώς. Δείχνουν πως θέλουν να ακούσουν τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και από την άλλη επιθυμούν να βολέψουν και τους “κολλητούς” τους. Η λογική του διαίρει και βασίλευε είναι η κυρίαρχη πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης. Αυτό θέλουν να κάνουν και διαιρούν κατά πως τους βολεύει. Ήδη έχουν προβλήματα και εκεί που μπορούσε να γίνει γεωγραφικά η διάσπαση στο Δήμο Μυτιλήνης, γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να βολέψει το χωριό του και να κάνει πρωτεύουσα το ίδιο. Τα ίδια συμβαίνουν και στην Κέρκυρα. Κοροϊδευόμαστε τώρα; Όλα αυτά γίνονται για να βολευτούν “κολλητοί” και να φτιάξουμε καρέκλες. Δεν έχει εκπονηθεί μια μελέτη που να μας δείχνει τις αδυναμίες του θεσμού. Δεν μπορεί κάποια πράγματα να γίνουν στο πόδι», δήλωσε ο κ. Γάκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που έχει για το χωροταξικό των ΟΤΑ ο κ. Γάκης έκανε λόγο για «αδίστακτους», που θα διασπάσουν το νησί της Ρόδου.
«Οι πληροφορίες μου δείχνουν πως είναι αδίστακτοι και πάνε να χωρίσουν το νησί της Ρόδου στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα, ανάλογα με το πως θα τους βολεύει. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γρηγοράκος με τον οποίο συνομίλησα με διαβεβαίωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γάκης.
Σχετικά με την ίδρυση κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στην οποία αναφέρθηκε κατά την παρουσία του στη Ρόδο ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Γάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Το θέμα αυτό είναι μεγάλο και θα πρέπει οι πάντες να το χειρίζονται προσεκτικά. Δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε υπουργός στη Ρόδο και θα δηλώνει πως θα ιδρύσει τέτοια κέντρα. Θα πρέπει και εμείς να ξεκαθαρίσουμε πως είναι διαφορετική η ίδρυση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής και άλλο πράγμα η λειτουργία των κέντρων μετανάστευσης. Δεν μπορεί να μπερδεύουμε τα πάντα. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να υπάρχουν χώροι για να στεγνώνουν οι άνθρωποι αυτοί που βγαίνουν από τη θάλασσα. Οι δομές αυτές θα λειτουργούν από 24 ως 48 ώρες. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που θα πουν πως θα πρέπει να αφήνουμε τους ανθρώπους αυτούς στους δρόμους. Ας μην παίζουμε με το θυμικό των πολιτών. Απευθύνω έκκληση σε αυτούς που μπλέκουν το ζήτημα γιατί θέλουν να κερδίσουν πολιτικά».